Makkelijke crumble met appel, peer en blauwe bessen

Makkelijke crumble met appel, peer en blauwe bessen

 

Het is december, de laatste maand van het jaar is aangebroken. En dat houdt in dat ook ik toewerk naar het eind van een blogjaar en een weekje vakantie. En dan zet ik nu even een pasje extra zodat ik straks een weekje rust tegemoet ga. De laatste boekrecensies zijn ingeleverd, ik heb een blog met diverse kerstrecepten klaarstaan om het jullie wat makkelijk te maken zo rond de kerst en ik heb in het geheim (ssstt) gewerkt aan een jaaroverzicht. Want een bizar jaar (op kookgebied) was het. Ondanks het bijzondere jaar zijn er altijd dingen waardoor je weer met beide benen op de grond wordt geplaatst. Als er iets gebeurt met familieleden of vrienden. Dan is alle succes maar relatief en onbelangrijk. En dus zijn mijn gedachtes vandaag bij een heldin die ik niet mijn heldin kan noemen. Die gisteren is begonnen aan een zware strijd voor het behoud van gezondheid. En dus maak ik vandaag niet teveel woorden vuil aan gezwets of gezwam. Maar probeer ik iets van troost te vinden in de strijd die gevoerd wordt en waarvan ik weet dat ze er sterker uit zal komen.

Eten werkt voor mij als troost, sporten als uitlaatklep. Als ik me rot voel of heel blij ben dan “verwerk” ik of “vier” ik dat vaak met eten. Emotie-eten heet dat geloof ik. Ik ben er een topper in. Eten linken aan emoties. Het sporten zorgt daarin voor het optrekken van de mist in mijn hoofd en ook dat het gewichtwijs niet uit de hand loopt. Omdat ik nu niets kan doen dan positieve gedachtes sturen doe ik dan vandaag maar iets waar ik goed in ben. Ik hoop wat troost te bieden met eten voor wie dat ook vandaag extra nodig heeft.

Een simpel en heerlijk recept vandaag dat ik ook zeker nog even ga maken. Een heerlijke crumble met kokos, blauwe bessen, appel en peer. Heerlijk als tussendoor, ontbijt, lunch of dessert. Emotie-eten met vitamines. Voor nu ga ik weer terug naar het zenden van positieve gedachtes. Kookon leuke mensen, en geniet van het leven en je naasten!

Wat heb je nodig:
Crumble met rietsuiker, kokos en nootjes
110 gram rietsuiker
160 gram bloem
125 gram koude roomboter
50 gram havermout
Handje geraspte kokos
Snuf zout
3 appels geschild en in blokjes
3 peren geschild en in blokjes
1 hand blauwe bessen (diepvries)
Wat citroensap

De how to:
Verwarm de oven voor op 180 graden (170 voor een hetelucht).

Snijd de peer en appel in blokjes en meng met wat citroensap. Voeg de blauwe bessen en 1 eetlepel rietsuiker toe. Bestrooi dan met wat gemberpoeder (overigens ook lekker als je de blauwe bessen vervangt met dadels). Bewaar het fruit in de koelkast tot je het gaat bakken.

Meng bloem suiker, havermout, kokos en zout door elkaar. Snijd de boter in grove stukken en kneed de boter door het bloemmengsel tot één bal (kneed niet te lang, je maakt geen deeg en anders wordt het stug dus gewoon even goed door elkaar werken meer niet). Pak het fruit er weer bij en verdeel dit over de bodem van een ovenschaal (circa 28×20 cm)of ovenbestendige kom (circa 25 cm). Wrijf nu de bal tussen je handen tot er grove kruimels uit vallen en verdeel dit over het fruit. Let op! Niet aandrukken maar er overheen strooien anders wordt de crumble klef.

Zet de schaal voor circa 40 minuten in de oven tot de crumble goudbruin wordt. Laat 5 minuten afkoelen voordat je aanvalt.

Lekker met wat crème fraîche, ijs, chocoladesaus, slagroom en nog veel meer.
Crumble met peer, appel en blauwe bessen

Share

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *