Makkelijke chocoladetaart met blauwe bessen

Dit had een leuke koddige blog moeten worden. Ik zou met mijn heldin nu Lissabon aan het verkennen zijn en de strekking zou zijn dat we onze bende van drie even een break wilde geven van altijd maar die pappa en mamma.
Opa en oma’s zijn er om de bende op te vangen de komende dagen in ons huis. Het zou hulde zijn voor hen en een grote dank om de kinderen hun moment zonder ons te gunnen! Deze blog zou een enorme dank jullie wel worden. Dat was de strekking van deze blog. Maar het liep anders.

De avond voor wij zouden vertrekken had ik een unheimisch gevoel. De kinderen hadden het moeilijk dat we een paar dagen zouden weggaan en ik ook. Af en toe twijfel of we wel weg moesten gaan. En een nachtmerrie over een ontploffend vliegtuig. Dat gevoel bleef toen we gisterochtend naar Eindhoven reden. Maar lief en ik lachten het weg.

Met een draai in de maag liep ik met de heldin de terminal in bij Eindhoven en op het moment dat we bij de beveiliging stonden, ik mijn spullen in de bakken voor de scanner legde piepte mijn telefoon. Aanslagen op vliegveld Brussel.

Ik voel het bloed uit mijn gezicht wegtrekken en een flinke paniek opkomen. Brussel, het vliegveld dat we op deze dag als eerste keuze hadden. Waar we rond dezelfde tijd als de bommen afgingen zouden zijn. Brussel. Want het was goedkoper. Maar mijn lief zei me voor het boeken het toch maar niet te doen want: “je weet maar nooit.” En dus kozen we Eindhoven.

Het voelt als een stomp in mijn maag. Wat nu. We kijken elkaar aan en proberen een weloverwogen keuze te maken. Maar logisch nadenken maakt plaats voor gevoel. En dat gevoel zegt dat we vandaag niet gaan vliegen. En wat volgt er na dit eerste nieuws nog? En, we moeten ook nog terug over een paar dagen. Voor de gate keren we om. Er komen steeds meer gruwelijke details binnen. Ik ga ons geluk vandaag niet verder beproeven.

We rijden naar Eindhoven centrum, drinken koffie en herpakken ons. De angst heeft gewonnen. De terroristen ook. Nu even niet naar Lissabon. Onze tijd komt wel weer. Meetreuren om dit nieuws en de enorme verbazing van deze verschrikkelijke actie. Hoofddorp waar iets vaags is, extra veiligheidsmaatregelen op vliegvelden. Ik voel opluchting dat we er weg zijn. En ben blij dat ons vliegtuig gewoon is vertrokken en aangekomen.

Lief en ik huren last minute een huisje en blijven een paar dagen gewoon in Nederland. Dan maar 1700 km dichterbij. De liefste oma’s en opa passen nog op en onze keuze voelt goed. En dat het goed moet voelen is het allerbelangrijkste. De rest is bijzaak. Dus. Geen happy blog vandaag. Maar ingetogen en enigszins beduusd van de vreemde dag van gisteren.

Het voelt wat bizar vandaag een recept te plaatsen maar ik doe het wel. Een beetje comfort. Het is jullie gegund. Tot snel allemaal. Kookon.

Deze simpele chocoladetaart is echt een ware traktatie. Je kan hem natuurlijk gewoon zo eten, als chocoladetaart, maar ik voegde er nog blauwe bessenjam aan toe en blauwe bessen kokosslagroom om het wat meer verschil in smaak te geven. De bodem is gemaakt van chocolatechip cookies en dat is weer een heerlijke afwisseling van de standaard koekbodems. Al met al een makkelijk en lekkere taart.

Wat heb je nodig:
Voor circa 10 personen

Voor de bodem:
385 gram chocolatechip cookies
80 gram roomboter

Voor de vulling:
250 gram roomboter
200 gram ongezouten notenmix
50 gram cacao
1 theelepel vanille-extract
2 grote eieren (liefst biologisch)
200 gram suiker

Voor de bovenkant:
50 gram pure chocolade (70% cacao)
2 eetlepels blauwebessenjam

Voor de kokos-bessenroom:
1 blik volle kokosmelk (circa 400 gram)
150 gram blauwe bessen (diepvries)
Flinke snuf kaneel
1 a 2 eetlepels poedersuiker

Nog meer nodig:
Vlaaivorm van 23 a 24 cm
Keukenmachine of theedoek met deegroller
Staafmixer of blender

De how to:

Zet het blik kokosmelk omgekeerd in de koelkast (liefst een avond van tevoren).

Vet de vlaaivorm in met boter. Smelt de boter voor de koekbodem in een steelpan op laag vuur. Maal de koekjes in een keukenmachine fijn of stamp de koekjes fijn in een theedoek met een deegroller. Giet al malend de boter toe en laat goed mengen. Stort het vochtige koekdeeg in de vlaaivorm en maak een rand tot 1 cm onder de rand van de vlaaivorm. Zet daarna in de koelkast tot de taart in de oven moet.

Verwarm de oven voor op 200 graden (190 voor een hetelucht).

Maal de noten in de keukenmachine fijn samen met de vanille extract. Smelt op laag vuur de 250 gram boter in een steelpan. Haal daarna van het vuur en voeg de cacao en suiker toe en roer met een garde. Voeg de notenmix toe, roer door, en voeg de twee eieren toe. Roer met de garde tot de eieren zijn opgenomen. Spreid het beslag uit over de taartbodem en zet voor circa 25 a 30 minuten in de oven tot de bovenkant stevig aanvoelt. Controleer vanaf 20 minuten al de taart want het kan opeens hard gaan. Controleer dan elke 2 a 3 minuten.

Laat de taart afkoelen en zet daarna een aantal uur in de koelkast alvorens te serveren. Voor het serveren is het tijd voor de finishing touch. Besmeer voor het serveren met blauwe bessenjam en smelt de pure chocolade au bain marie in een bakje boven kokend water. Giet met een lepel de chocolade in een mooi patroon over de taart.

Ontdooi de blauwe bessen in de magnetron en pureer met een blender of staafmixer. Open het blik kokosmelk en haal de dikke room eruit. Giet de vloeistof weg. Mix met een mixer de room, blauwe bessen, kaneel en poedersuiker (naar smaak) lobbig en serveer met de taart. Enjoy!

Chocoladetaart met noten 2

Chocoladetaart met noten 1

Share

One thought on “Makkelijke chocoladetaart met blauwe bessen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *