Maissoep met gebakken chorizo

In de Metro komen is toch wel een heel bijzonder moment voor mij. Niet de ondergrondse he? Voordat mensen denken dat ik een OV fobie heb (heb ik wel maar daar gaat deze blog niet over). Ik ben nu bijna twee jaar onderweg met mijn blog en behalve voldoening heeft het mij al zoveel meer gebracht. Dat zijn onbetaalbare ervaringen. Om eens mee te maken hoe dingen gaan die je eigenlijk altijd anderen ziet doen. Het was eigenlijk nog verdomd spannend zo’n interview. Normaal ben ik degene die interviews voor Hebban doet. En bijna altijd gaat dat schriftelijk. Buiten Man Bijt Hond is mij zoiets nog niet overkomen. En dus gingen er in de week voorafgaande van het interview er wel behoorlijk wat gedachtes door mijn grijze brij.

Wat is de journaliste voor iemand? Hoe gaan ze de foto’s nemen? Welke vragen krijg ik voor mijn kiezen en heb ik daar wel een “goed” antwoord op? Is het recept “goed” genoeg of zal je net zien dat het mislukt. Dat “goed” willen doen knaagt dan weer erg aan mijn perfectionistische kant. Best een fijne eigenschap hoor maar soms zit het me ook wel behoorlijk in de weg. Dat je alles zo goed mogelijk wil organiseren maar dat je sommige dingen ook gewoon aan het toeval over moet laten. En de dingen gewoon laten gebeuren is best eng. Op donderdag moest het recept worden gepresenteerd en dus was ik woensdag na mijn werk nog enkele uren in de weer met het klaarmaken. Op donderdag de laatste dingen regelen en het bijgerecht maken. Nog even een laatste blik in de spiegel. Want ja, ik ben ook de man die best ijdel zijn kan. Kijk, dat hoofd verander je niets aan, dat heb ik nou eenmaal, maar niet goed geschoren, bad hairday of net dat stuk groen tussen je tanden, dat kan ik nou net wel deels voorkomen.

Ik moet eerlijk zeggen, het interview was leuk. De journaliste en fotograaf heel relaxed en de vragen verrassend. Over het koken zelf, hoe ik ben begonnen, wat ik belangrijk vind aan voeding en wat mijn twist is aan recepten. Al hoewel ik die laatste niet echt weet hoor. Ik combineer gewoon kruiden en smaken die ik lekker vind haha. Op 10 december kunnen jullie er alles over lezen in de Metro. Of in de bus, trein, tram of elk ander OV-middel. En heb je het gelezen, laat dan even weten wat je er van vond. Vind ik ik leuk te horen. Welk recept er in Metro komt? Het meest populaire recept op mijn site. Eén waarvan ik vind dat iedereen er eens van moet genieten. Mijn snelle pulled pork uit de oven. 10 december dus. Stay tuned.

Op deze woensdag plaats ik een recept dat echt verrassend lekker is. En ook heel simpel vegetarisch te maken. Een heerlijke dikke maissoep met uitgebakken chorizo. Voor de vegetarische liefhebbers, even de chorizo weghalen.
Gebruik voor dit recept verse mais. Geen blikjesspul. Ik ben daar normaliter niet zo moeilijk in wat mais betreft (dat is wat anders dan mijn aversie tegen potgroenten) maar voor dit recept even investeren in verse kolven (of ingevroren kolven). Een heerlijke hartig-zoete soep die te gek is met een stokbroodje. Kookon!

Wat heb je nodig:
3 stengels bleekselderij geschild en in plakjes
6 maïskolven
1 zoete aardappel in blokjes
1 rode ui gesnipperd
1 liter groentebouillon
3 tenen knoflook in plakjes
2 theelepels komijnzaad
Sap van 1 limoen
1/4 theelepel zout
Peper
Olijfolie

1/2 chorizoworst (circa 150 gram) in blokjes.

Optioneel:
Rodewijnazijn
Verse basilicum of koriander

Nog meer nodig:
Staafmixer

De how to:
Verwijder het loof en de draadjes van de maïskolven en snijd de mais los van de kolven. Laat dieprvieskolven ontdooien en snijd de mais los van de kolven. Schil de aardappel, bleekselderij en de ui en snijd deze in blokjes, plakjes en snipper de ui.

Doe in een grote (soep)pan 2 eetlepels olijfolie en zet de pan op middelhoog vuur. Doe de aardappel, ui, knoflook en bleekselderij in de pan samen met het sap van een halve limoen en laat onder af en toe roeren 5 minuten bakken.

Voeg daarna driekwart van de mais toe, het zout en bak nu 2 minuten. Voeg de bouillon toe, breng aan de kook en laat 12 minuten zachtjes koken.

Bak de blokjes chorizo goudbruin en een beetje krokant in een pan, schep de blokjes op een bord dat belegd is met wat stukken keukenrol om overtollig vet op te nemen. Laat de worst daarin afkoelen.

Pureer de soep glad en voeg daarna de rest van de mais, het sap van de rest van de limoen, wat peper en het komijnzaad toe. Roer door en laat nog 5 minuten doorwarmen. Voeg optioneel nog een eetlepel rodewijnazijn toe (lekker hoor).

Serveer met wat verse basilicum of verse koriander, stukjes chorizo en een knapperig stokbroodje.
De man zijn maissoep

Share

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *