Luxe broodje bal

Luxe broodje bal

Leuke mensen er zijn weer twee weken voorbij en dat houdt in dat ik jullie kan verblijden met een nieuw recept. En aangezien ik een man ben die voor alle mensen kookt, vandaag een recept weer met vlees. Een luxe broodje bal. Maar u kunt ook natuurlijk gewoon vegan balletjes en vegan alternatieven gebruiken maar dan hoeft u een deel van dit recept niet te maken. Maar nu vul ik in. Een recept met vlees dus.

Afgelopen twee weken waren een redelijke achtbaan. Niet een leuke. Maar inmiddels zijn de wagonnetjes weer bij het eindpunt en is de eerste angst van de rit die achter ons ligt weer wat afgenomen. Je stapt dan van de adrenaline wat wankel uit en kijkt opgelucht naar de rit die achter je ligt.

Soms doe ik wellicht wat schimmig op de blog wat er nu eigenlijk speelt, maar laat ik maar gewoon eerlijk zijn. Twee naasten van mij hebben kanker. Inmiddels worden we al twee jaren telkens geconfronteerd met tegenslag, operaties, herstel, iets rustigere periodes waar iets stabiel lijkt te zijn, onderzoeken en vooral heel veel afwachten en machteloosheid. Gelukkig is het nu even een paar dagen rustig op dit vlak en lijkt er wat stabiliteit te komen. Maar de laatste keer dat ik dat dacht was er binnen circa 3 weken weer een bezoek aan de spoedeisende hulp nodig.

Al met al is het koffiedik kijken, om maar in de kooktermen te blijven. Hoeveel tijd en gezondheid er nog te geven is. Soms lijkt dat behoorlijk, soms lijkt de tijd met weer een nieuw onderzoek en onzekerheid tussen je handen door te glippen. Zoals tijd dat eigenlijk altijd doet.

Ik heb mij zelf redelijk afgeschermd in mijn hoofd voor deze bittere pil. Probeer alles rationeel te bekijken en te beoordelen. Bij elke nieuwe onzekerheid kan ik netjes zeggen en voelen dat we het weer afwachten en wel weer horen wat voor behandeling er uit zal gaan komen. Misschien ben ik daarin hard naar buiten toe maar beschermend naar binnen. Ik vind ook dat ik niet moet gaan zitten huilen. Het lost niets op en de situatie is nou eenmaal wat hij is. Ik ben tenslotte toch ook niet degene die het allemaal overkomt. Dus als de ander niet de hele dag gaat zitten huilen en strijdbaar is waarom zou ik dat niet ook zijn? Ook door die onzekerheid voelt het soms alsof de emotie dan misplaatst zou zijn. Ben ik opeens heel verdrietig aan het zijn, kan het nog wel jaren duren. Dan maar de rug recht en genieten van wat er nu is. Morgen is later. Niemand gaat gezond dood. En de dingen volgen elkaar zo snel op dat even zitten en terugkijken, uitblazen, niet echt mogelijk is.

Juist in deze periode dat het nu weer even stabiel lijkt valt de mokerslag soms wel. Af en toe moet je ook voelen. Maar dat is helemaal niet leuk. Want hallo, verdriet en emoties. Je hebt nog meer te doen. Werken, kinderen, hobby’s, koken. Dan prikken de tranen achter mijn ogen en denk ik nou kom maar op. Of ik snauw naar iemand die dichtbij mij staat om iets kleins. En vervolgens is het moment voorbij en is de kraan weer dicht. Ik kom dus niet echt bij mijn emoties de laatste tijd. En dat is stom. Kanker is stom. Afwachten is stom. Onderzoeken en pijn en ziekenhuizen ook. En corona, dat is ook stom. Want juist met je naasten met elkaar knuffelen, even iets gezelligs doen, nieuwe herinneringen maken, dat kan niet. Stom in het kwadraat. Maar we dealen er maar mee. Dus een blog over wat er speelt en hoe stom het eigenlijk allemaal is. Niet echt opbeurend. Sorry. Dan maar weer een recept. Dat beurt de boel zo op. Een luxe broodje bal. Hemels en troostvoer. Net wat ik even kon gebruiken. En u misschien ook na het lezen van deze stomme blog. Morgen is de wereld vast weer iets mooier. Geniet van uw naasten en laat ze vooral weten dat je van ze houdt. Niets is voor altijd helaas. Maar liefde komt aardig in de buurt. Kookon!

Wat heb je nodig:
750 g rundergehakt
1 theelepel knoflookpoeder
1 eetlepel oregano
1/2 theelepel zwarte peper
1 heelepel zout
2 theelepels gerookt paprikapoeder
1 bosje verse peterselie fijngehakt
1 theelepel mosterd

Verder nodig:

1 rode ui
500 g rode kool met appel
Zout
Peper
2 afbak ciabbattas
2 bollen mozzarella
4 plakjes smeltkaas
Mayonaise

De how to:
Doe alle ingrediënten voor de balletjes bij elkaar en rol ze met vochtige handen ter grootte van een bitterbal.
Rasp de rode ui met een grove rasp.

Voeg de ui bij de rode kool met appel. Voeg een flinke snuf zout en peper toe. Roer alles om en zet opzij.
Bak de ciabbatta af volgens de gebruiksaanwijzing. Laat ze daarna even afkoelen.

Verwarm de oven voor op 180 graden (170 hetelucht). Verwarm een draadrooster mee en zet een bakplaat één trede eronder en bekleed die met een vel bakpapier zodra je de balletjes in de oven doet.
Als de oven op temperatuur ligt, leg je de balletjes op het draadrooster en bak je de balletjes 15 tot 20 minuten of totdat ze gaar zijn. Haal de balletjes daarna uit de oven. Verwarm de grill van de oven voor op medium hitte. Zet het draadrooster circa 3 treden onder de grill.

Snijd de broden horizontaal open en pak tweemaal de bovenzijde van de broden. Snijd de bollen mozzarella in plakjes. Beleg de bovenkanten van de broden met plakjes mozzarella en plakjes cheddar en zet deze daarna circa 5 minuten onder de hete grill of tot de kaas gesmolten is en begint te bubbelen. Beleg de onderzijde van de broden met een lik mayonaise. Beleg met de rodekoolsalade. Snijd de komkommer in plakjes en leg die tussen de rode kool. Beleg vervolgens het brood met de gehaktballetjes en leg er de bovenkant van de broden met de gesmolten kaas op.

Luxe broodje bal

Luxe broodje bal

Share

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *