Langzaam gegaarde procureur (adobo) met taco’s

Dit recept leuke lezers. Dit recept is echt fantastisch. Voor oud en nieuw wilde ik mijn bezoekers verrassen met eens iets anders dan mijn standaard snelle pulled pork. Maar het moest wel iets zijn dat ik van tevoren kon maken. Om nul stress te hebben met oud en nieuw en gewoon te genieten van alles om me heen.

In de Jamie magazine zag ik een recept staan voor langzaam gegaarde adobo. Adobo is een Spaans/Peruaans/Portugees/Philipijns gerecht waarbij vlees, vis of groenten worden gemarineerd in azijn, kruiden en knoflook en bouillon. Vroeger werd dit vooral gedaan om het vlees te conserveren voor de warmere maanden. Dit recept is een twist daarop met een door mij gegeven Mexicaans tintje. Hoezo fusion.

Ik zag het recept staan en wist meteen, dit ga ik maken. Maar dan wel op mijn manier. En dus paste ik dit recept stevig aan en maakte er een nieuwe variant van. En mensen, dit is lekker! Zo! Ik vind het recept iets weghebben van rendang of een goede variant op stoofvlees maar dan zonder een dikke saus en waarbij al de smaak in het vlees is getrokken. Dat in combinatie met de atjar ketimoen (zoetzure komkommer), gepofte bonen en zoetzure wortels is echt te gek. De schaal vlees ging schoon op met oud en nieuw en dat is voor mij altijd het grootste compliment. Of het teken dat ik te weinig maakte. Nou ja, ik houd het op het eerste.

Een ideaal recept voor grote groepen, makkelijk te maken en bijna geen omkijken naar. En houd je niet van varken? Maak het dan met rundvlees.

Als je pulled pork lekker vindt, moet je dit een keer maken. Dus veel eetplezier een kookon!

Wat heb je nodig:
Voor 12 taco’s
1 kilo procureur zonder bot (uit het been) en zonder zwoerd

1 rode peper zaden verwijdert
5 tenen knoflook velletje verwijdert
1 rode ui gesnipperd
1/4 theelepel gemalen kruidnagel
1 eetlepel oregano
2 theelepels koriander
2 eetlepels appelazijn
1 theelepel gerookte paprikapoeder
Sap van 1 sinaasappel en sap van 1 part van een sinaasappel
1 theelepel kaneel
3 laurierbladen
Rasp van de schil van 1 limoen en sap van 1 part limoen
500 ml groentenbouillon
Olijfolie

Een pot zoetzure wortels

Voor de zoetzure komkommer:
Dit recept voor atjar ketimoen.

Voor de gepofte bonen:
1 blik kidneybonen
1 theelepel komijn
Zout
Rodewijnazijn
Olijfolie

Ook nodig:
Braadslede
Aluminiumfolie
Staafmixer of blender

Optioneel:
Zoete chilisaus
Wat dikke yoghurt

Kidneybonen poffen met komijnzaad, zout en scheutje rodewijnazijn

De how to:
Snijd de procureur in blokjes van 3×3 cm.

Doe de peper, knoflook, ui, kaneel, het sap van een halve sinaasappel (bewaar de rest), rasp van de limoen, oregano, koriander, appelazijn en kruidnagel met een scheutje kokend water in een maatbeker en pureer glad. Voeg dit bij de procureur en meng goed door elkaar. Dek het vlees af en zet een nacht in de koelkast. Maak nu ook de atjar ketimoen.

Laat de procureur de volgende dag een uur op kamertemperatuur komen. Verwarm de oven voor op 170 graden (160 graden hetelucht). Doe een scheutje olijfolie in een pan en bak de blokjes vlees rondom bruin.

Voeg de bouillon, laurierbladen en het sap van de andere halve sinaasappel toe (bewaar het partje uit de ingrediëntenlijst. Dat heb je straks pas nodig) en breng aan de kook. Doe het vlees en de saus over in een braadslede, dek af met een dubbele laag aluminiumfolie en zet voor 3 uur in de oven of tot het vlees gemakkelijk uit elkaar te trekken is.

Haal de braadslede uit de oven en giet het vrijgekomen vet (niet de saus) grotendeels af. Trek de stukjes vlees met twee vorken uit elkaar. Voeg het sap van het partje limoensap en sinaasappel toe en roer het vlees door. Breng op smaak met zout en peper.

Je kan het vlees nu af laten koelen en in de koelkast bewaren tot het moment dat je het wil serveren. Warm het vlees dan (afgedekt met aluminiumfolie) op waarbij je een scheutje appelsap aan het vlees toevoegd. Doe dit voor circa 15 minuten op 160 graden (150 graden hetelucht).

5 minuten voor je wil gaan serveren:
Zet een koekenpan op hoog vuur met een scheutje olijfolie. Giet de bonen af en voeg met het komijnzaad en een snuf zout toe aan de pan. Bak en hussel regelmatig op hoog vuur. Bak tot de bonen beginnen te poffen en open te springen. Voeg een scheutje rodewijnazijn toe en doe de bonen over in een bakje.

Serveer de adobo met taco’s, de Atjar, zoetzure wortels, gepofte bonen en wat zoete chilisaus en eventueel wat yoghurt.

Snelle Pulled Pork Taco1

Snelle Pulled Pork Taco2

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *