Kruidnotenkoekjes of recept voor kruidnoten

Kruidnotenkoekjes, of recept voor kruidnoten

De Sint die koken kan, zat hard te denken,
wat hij de lezers van dit blog zou schenken.
Een ieder heeft zo zijn wensen paraat.
En om die hier allemaal te plaatsen is toch niet iets wat echt makkelijk gaat.
Daarom een oude klassieker die het in elk huishouden goed doet.
Behalve als je niets van koekkruiden hebben moet.
De Sint zag vijf meisjes deze week heel erg blij.
Die zaten van dit recept te genieten op een verjaardagspartij.
Ze mochten zelf deze koekjes maken in diverse vormen en maten.
Rollend, scheurend en knedend leek het wel een klein productiebedrijf, zoals zij daar zo productief zaten.
Er werd gegiecheld en met vormpjes gewerkt door deze meiden.
En na het afbakken in de oven mochten zij met een zakje vol weer naar huis rijden.
Noem het pepernoot of kruidnoot mij maakt het echt geen bal meer uit.
De Sint wordt te oud voor deze discussie, het zijn immers gewoon koekjes die lekker zijn gekruid.
Rol ze in de vorm van knikkers en bak ze af om ze te kunnen strooien in elke gaat en elke hoek.
Of druk een vormpje uit die je versiert en je hebt een lekkere koek.
Een warme chocomel of een lekkere beker melk hoort hier bij volgens deze Sint.
Ik stap op mijn paard en verlaat dit blog, tot ziens Man die koken kan, mijn oude vrind.

Wat heb je nodig:
Voor flink wat koekjes.

250 gr zelfrijzend bakmeel
125 gr donkere basterdsuiker
100 gr ongezouten en koude roomboter in blokjes
50 ml halfvolle melk
1,5 eetlepel speculaaskruiden
Snufje zout

Leuke koekvormpjes.
Versiering: Smarties, rozijnen/cranberries, nootjes of andere lekkere versiersels zoals kleine marshmellows of warme karamel.

De how to:
Verwarm de oven voor op 170 graden, een hetelucht op 160. Haal de bakplaat uit de oven en bekleed deze met bakpapier.

Snijd de roomboter in blokjes. Doe alle ingredienten in een kom (de melk als laatste) en kneed met je handen tot je een mooi egaal en donkerbruin deeg hebt. Kneed niet te lang maar laat het deeg een beetje kruimig van binnen. Bewaar het deeg in de koelkast als je het niet direct wil gebruiken. Probeer er niet teveel van te snoepen.
Pepernotenkoekjes1
Als de oven warm is of je het tijd vindt om de koekjes te bakken rol je het deeg uit tot een dikte van circa 1,5 cm. Als je pepernoten wil maken rol je balletjes van ongeveer knikkerformaat en druk je die met één vinger een klein beetje plat.

Steek de vormpjes uit het deeg, breng het overgehouden deeg weer samen en rol dit weer tot een dikte van 1,5 cm. Ga door tot je deeg is opgebruikt. Prik nu de versiersels in de vormpjes. Als je marshmellows wil gebruiken raad ik je aan deze pas de laatste 8 minuten in kleine stukjes op de koekjes te leggen om ze te laten smelten. Wil je karamel gebruiken? Warm die op en giet die pas over de koekjes als ze uit de oven zijn.

Leg de pepernoten of koekjes op het bakpapier en schuif voor circa 15 minuten in de oven tot koekjes wat harder zijn geworden maar het binnenste nog wat veert als je het indrukt. De koekjes zullen nog nagaren en harder worden uit de oven.

Haal dan de plaat uit de oven leg de koekjes op een rooster om af te koelen en hard te worden.

Bewaar de koekjes en pepernoten luchtdicht. Eet de marshmellowkoekjes wel snel op want die zijn eigenlijk niet bedoelt om te bewaren.
image

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *