Kruidige kip op radler bierblik met zelfgemaakte tzatziki

Kruidige kip op radler bierblik met zelfgemaakte tzatziki

Ten eerste, lieve lezers, dank voor alle lieve reacties en steun die jullie hebben gegeven. Weten dat je niet alleen staat en alle lieve woorden hebben geholpen. Dank, dank dank! Ik houd jullie op de hoogte. Maar nu een recept. De tijd vliegt. Maart heeft geroerd met die staart en april staat weer klaar om te doen wat hij wil. Of zij natuurlijk. Want er zijn genoeg dames die April heten. Niet hier wellicht, maar in Amerika. Lange zin om te zeggen dat het april is. Maar dat dus. Het is april en ik heb vandaag (geen grapje) een kruidige kip op bierblik en zelfgemaakte tzatziki op het menu staan.

De lente is er weer en dus komen de zwoele dagen er weer aan. En laten we eerlijk zijn, vorige week hebben we al wat prachtige dagen gehad. Was bij u de BBQ aan? Ik vind het heerlijk om met mooi weer te eten in de tuin, op het strand, bos, hei, straat of ergens anders buiten. Op een kleedje, aan een picknicktafel, in een luie stoel. Muziekje erbij, drankje, zonnetje. Wat fijn. En wat lijkt de wereld altijd zoveel mooier met die koperen ploert aan de hemel.

Mensen kiezen vaak in de lente weer voor de lichtere bieren. Een witbiertje of Radler. En toen dacht ik, zou het niet leuk zijn daar eens een kip op te zetten en die klaar te maken? Nou leuk was het, en lekker ook nog dus dat is dubbel winst. En simpel. Dat ook! Driedubbel.

Ik maakte deze stoere kip gewoon in de oven maar op een BBQ kan ook als je weet hoe je indirect moet bakken op de BBQ en een BBQ met deksel hebt. Vind je dat teveel gedoe? De oven is prima. Eet de kip met deze heerlijke zelfgemaakte flatbreads, tzatziki en salade en man o man wat heerlijk. Ik hoop dit weekend op zon. Laat de zwoele buitendagen maar komen. Goed weekend en Kookon!

Wat heb je nodig:
Voor de marinade:
1 eetlepel geperste knoflook
1/2 eetlepel geraspte gember
1 volle eetlepel tomatenketchup
2 theelepels kerriepoeder
2 theelepels harissapasta
1 theelepel gemalen venkelzaad
1 theelepel salieblad
1 theelepel zout
2 1/2 eetlepel magere yoghurt

Voor de kip:
1 hele kip
1 blikje radlerbier

Voor de tzatziki:
150 g komkommer
150 g Griekse yoghurt
Zout
1 teen knoflook
Sap van 1/4 citroen

Voor de flatbreads:
Hier het recept

Voor de salade:
1 wortel
1 blikje mais circa 285 gram uitgelekt
1 avocado
2 lente-uien
125 g cherrytomaten
1 avocado
1 theelepel komijnzaad
Sap van 1/2 limoen

Nog meer nodig:
Grove rasp
Zeef

De how to:

Een dag van tevoren:
Meng alle ingrediënten voor de marinade door elkaar. Wrijf de hele kip hier goed mee in en zet afgedekt een nacht in de koelkast.

Op de dag van bereiding:
Laat de kip de volgende dag voor het braden 1 uur op kamertemperatuur komen. Maak ondertussen de tzatziki. Rasp met een grove rasp de komkommer. Doe de komkommer in een fijne zeef en bestrooi met wat zout. Laat 25 minuten uitlekken. Knijp de komkommer daarna goed uit. Meng met de yoghurt, uitgeperste teen knoflook en citroensap. Voeg eventueel nog wat zout toe naar smaak. Bewaar in de koelkast tot gebruik.

Verwarm de oven voor op 190 graden. Een heteluchtoven op 180 graden.
Drink ongeveer 200 ml bier uit het blikje, of giet het weg in de gootsteen en schuif je kip met de onderkant op het blik. Leg een vel bakpapier op een bakplaat. Pak de onderkant van de poten van de kip eventueel in met aluminiumfolie. Dit voorkomt verbranden van de poten. Zet de kip op de bakplaat en zet de poten van de kip zo neer dat hij wat leunt op het bierblik. Zet de bakplaat met de kip voorzichtig in de oven.

Bak de kip circa 50- 55 minuten. Check zo rond de 50 minuten of de kip gaar is door met een scherp mes in de dij te prikken. Loopt er helder vocht uit? Dan is de kip gaar. Laat de kip daarna 10 minuten rusten voordat je het blik verwijdert en de kip aansnijdt.

Maak tijdens het bakken in de oven eventueel de flatbreads en salade.

Voor de salade:
Rasp de wortel met een grove rasp, laat de mais uitlekken. Halveer de avocado schep het vruchtvlees eruit en snijd in plakjes. Snijd de lente-uien in ringetjes en halveer de cherrytomaat. Doe dit allemaal met het limoensap en komijnzaad in een kom en roer om.

Serveer de kip met de tzatziki, flatbreads en salade.

kip op bierbliek

 

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *