Krokante noedelsalade met mango en garnalen

Krokante noedelsalade met mango en garnalen

Zo mijn medelezers, het zit er op. Als u dit leest ben ik even een week lang werkloos. Niet te verwarren met doelloos. Maar dus zonder baan. Ik hoef een week niet te werken en ben volledig eigen baas. Voor een week dan he. Dan ga ik graag weer onder de vleugels van een chef werken. Maar nu ben ik even onafhankelijk en vrij.

Ik heb afscheid genomen van 16 jaar noeste arbeid, vallen, opstaan, successen vieren, verliezen nemen, lachen, huilen, stress, ontspanning, beloond worden, niet gezien worden en wel gezien worden. Een hele rits aan werk clichés is ook mij ten dele gevallen. Sommige clichés moest ik tegen vechten, want een ambtenaar drinkt niet alleen maar koffie of staart uit het raam. Maar andere clichés zijn ook wel waar, want heej, er is gratis koffie. En hoewel ik kan zeggen dat er echt heel hard gewerkt wordt bij de overheid is het tempo gewoonweg anders dan in het bedrijfsleven. En ja, ook bij ons lopen er mensen elke dag hetzelfde rondje door het winkelcentrum en zijn er bestaande rituelen en codes. Ik kan, achterom kijkende eerlijk zeggen dat ik goed ben in wat ik deed bij mijn werkgever. Van projecten leiden, tot in de uitvoering werken, klachten oppakken, incidenten afhandelen en zelfs leiding geven. Ik kon het allemaal maar vond het lang niet altijd leuk. En dat hoeft ook niet. Het leven is ook niet altijd maar leuk. Je houdt dat vol zolang je als perfectionist jezelf maar niet voorbij gaat lopen met dingen die alleen maar energie kosten. En ook dat heb ik door schade en schande geleerd. En daarom volg ik nu mijn gevoel, iets wat ik eerst niet durfde en ga ik in plaats van rechtdoor een andere afslag en weg in.

En hoewel deze baan mij veel heeft opgeleverd in het leren van mezelf, van anderen, levenservaring, hoe mensen “werken”, hoe politiek werkt, hoe organisaties werken en vooral werk werkt is het tijd om vleugels te spreiden. Maar ik kijk dankbaar achterom. Het was buiten alle ervaringen natuurlijk ook een bezigheid die mij in staat heeft gesteld samen met de heldin mijn eerste en huidige woning te kopen. Ook kon ik drie hongerige monden voeden en kleden. En als luxepositie konden we onszelf bieden wat zij en wij lang niet allemaal nodig hebben. En dat wordt soms wel eens vergeten. Dat de maandelijkse niet vrijwillige bijdrage op je rekening (door sommige de maandelijkse belediging genoemd) je in staat stelt te leven. En het heeft ons aan niets ontbroken. En dus voert dankbaarheid de boventoon. Wat ik vooral ga missen is mijn collega’s. Dat maakte de overstap ook zo verdomd lastig. Want hoewel ik niet de persoon ben die werk en privé heel erg laat overlopen zag ik sommige collega’s meer dan de heldin. En werd veel gedeeld met elkaar, gelachen en soms zelfs gehuild. En dat is goud waard.

Nu ben ik een weekje vrij en ga ik met één van mijn beste vrienden Genève verkennen. Waarom? Omdat de vliegtickets goedkoop waren en we daarna pas lazen dat het de duurste bestemming is in Europa (argh). Bij terugkomst nog met de bende en heldin op pad en dan 3 juni met nieuwe energie en frisse spanning beginnen aan de nieuwe baan. Ik heb er zin in!

Voor het gerecht van vandaag heb ik een overheerlijke noedelsalade staan. Een met pittig zoete garnalen, en een mix van krokante en zachte noedels. Met romige avocado, mango, chutney, salade, sesamolie en pijnboompitjes. Heerlijk en niet moeilijk. Echt een recept voor een zonnige dag. Dus laat die zonnige dagen maar komen en voor nu wens ik u een goed weekend kookon!

Wat heb je nodig:

200 g woknoedels
Olijfolie
Sesamolie
Zout
Een paar theelepels mangochutney

Voor de garnalen:
200 g gepelde rauwe garnalen
1 theelepel harissa
Limoensap
Peper
Olijfolie
1 flinke theelepel mangochutney

Verder nodig:
85 g rucola
85 g veldsla
1 komkommer
1 avocado
1 mango
1 rode paprika
1 zakje pijnboompitten

De how to:
Zet een pan met water op hoog vuur en breng aan de kook. Kook de woknoedels volgens de verpakking, giet af, spoel goed af met koud water en laat uitlekken.

Doe voor de garnalen de rauwe garnalen in een bakje, voeg de harissa, een kneep limoensap en wat verse peper toe en roer om. Laat enkele minuten staan.

Doe de rucol en veldsla op een mooi bord of in een schaal en hussel. Snijd de komkommer met een dunschiller in mooie linten maar laat het natte binnenste achterwege. Snijd de avocado in plakjes en de mango in blokjes. Snijd de paprika in hele dunne ringen. Verdeel dit over de salade en druppel wat limoensap over de avocado.

Zet twee koekenpannen op middelhoog vuur en voeg een scheut olijfolie toe. Bak de woknoedels en roer ze af en toe om en bak enkele minuten tot er krokante en zachte stukjes overblijven. Het is juist lekker als er een mix ontstaat. Bak de garnalen in enkele minuten gaar en voeg op het laatst een flinke theelepel mangochutney toe en hussel de garnalen goed door tot ze mooi glimmen. Haal daarna van het vuur.

Leg de noedels op een snijplank en snijd eventuele kluwen aan noedels grof met een scherp mes. Sprenkel er wat sesamolie over en zout en verdeel over de salade. Verdeel de garnalen ook over de salade en bak als laatste in een droge schone koekenpan de pijnboompitten onder veel husselen op matig vuur goudbruin. Verdeel deze en een paar theelepels mangochutney en wat zout en peper over de salade en ga aan tafel.

Share

2 thoughts on “Krokante noedelsalade met mango en garnalen

  1. Hello! My name is Conny. I live in North Palm Beach, Florida. I have been retired for two years. I was an R.N. One of my favorite hobbies is to cook And read recipes online.
    Mijn familie had in 1961 naar Amerikaa ge-emmigreerd. Ik was 10 jaar oud. Wij waaren 8, maar nu alleen drie. Mijn Nederlands is so slecht maar ik vindt het zo luek om Hollandse en Indische recepten te lezen. Mijn moeder was van Indonesia. Ik heb veel van haar geleerd.
    Ik kan niet altijd alles verstaan maar dan ga ik naar een woorde boek. Wat is uwe naam? Wat is varkenshaas?
    Dank U wel voor de recepten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *