Kookboekrecensie: Amsterdam Kookboek – Laura de Grave

Kookboekrecensie: Amsterdam Kookboek – Laura de Grave

kookboekrecensie Amsterdam Kookboek
Laura de Grave is culinair journalist. Schrijven over eten als beroep. Welke foodblogger droomt hier nu niet van? Toen haar Amsterdam Kookboek -Recepten en verhalen in de winkel zou komen moest ik dat aanvragen. Laura schrijft regelmatig voor tijdschriften zoals Jamie Magazine en maakt city guides en interviews. In dit boek zoekt ze het als import Amsterdammer dichter bij huis. In het Amsterdam Kookboek brengt zij typisch Amsterdamse, Nederlandse en multiculturele recepten.

Als export Amsterdammer (mijn Amsterdamse ouders verhuisde voor ik werd geboren) ken ook ik de verhalen van de ijsjes van Van der Linde, de kroketten van Holtkamp, oesters van Nam Kee en als foodie ken ik ook recenter de worsten van Brandt en Levie en the Dutch Weed Burger. Laura vertelt hierover, kookte de gerechten met de chefs en brengt de originele of aangepaste thuisversies van kenmerkende recepten nu dus zelf.

Amsterdam Kookboek is geen typisch kookboek. Het is meer een reis. Een reis van gepassioneerde chefs en foodies die vertellen over hun producten maar ook een reis langs adressen in Amsterdam. Om te eten, voor je boodschappen en adressen voor streetfood, kookwinkels en websites. En, zoals een culinair journalist betaamt, geschreven alsof je er zelf bij was met een schat aan leuke (historische) informatie. En daarmee is dit geen typisch kookboek maar meer een kruising tussen een culinaire reisgids met recepten. Want in een kookboek wil je vooral recepten en dit boek loopt daar niet geheel van over. Het zijn er circa 30.

Maar wat zijn deze recepten dan? De Nederlandse keuken in al zijn multiculturele omvang komt aan bod. Van kroketten, tot haring, van poffertjes, tosti’s tot aan snert. Maar ook Turkse pizza, Indische rijsttafel en oliebollen. Bijna elk recept wordt ingeleid met een interview over de herkomst van het recept of de betreffende zaak waar het gerecht wordt geserveerd. De recepten zelf zijn toegankelijk geschreven en helder. Altijd een plus zijn de lijstjes met benodigdheden (naast de ingrediënten) die je nodig hebt in de keuken. Ik ga niet beweren dat alle recepten heel laagdrempelig zijn. Het maken van kroketten en dan ook echte traditionele en goede kroketten is veel werk. Evenals een Indische rijsttafel. En dus heb je daar een flinke kluif aan. De Jordanese gehaktballetjes daarentegen of pannenkoeken zijn weer enorm simpel. Zo is er voor ieder wat wils aan complexiteit.

De foto’s van Hans de Kort zijn sfeervol en geven een heerlijk beeld van prachtig Amsterdam. Omdat er veelal op locatie is geschoten merk je wel dat sommige foto’s wat beperkt worden door het gebruik van het kunstlicht op locatie.

Amsterdam Kookboek is een culinaire reis langs typische gerechten die voor veel mensen herkenbaar zullen zijn. Niet perse een kookboek, niet perse een culinaire reisgids maar een boek dat je wel om beide redenen cadeau kan doen. Vol leuke tips en places to be als je Amsterdam bezoekt en leuke achtergronden. Als je houdt van de wat oudere Hollandse en nieuwe multiculturele keuken die Nederland rijk is en daar ook over wil lezen dan is dit een leuk boek om in je kast te hebben. Ben je wat minder van deze typische keuken of op zoek naar een “kook”, kookboek dan kan het zijn dat je een andere keuze zal maken. Daar kan het qua receptuur net te beperkt in zijn.
Het is overigens wel zaak dat dit boek echt snel vertaald gaat worden want dit boek zal voor menig toerist zeker een must have kunnen zijn als souvenir juist door die typische gerechten. En daarnaast is het te hopen dat Laura snel op reis gaat naar nieuwe landen en steden en door blijft schrijven want een dergelijk boek over bijvoorbeeld een andere grote stad of land zou ik gezien haar schrijfstijl en leuke achtergronden zonder aarzelen kopen. Reis en kookon Laura!

Titel: Amsterdam Kookboek
Auteur: Laura de Grave
Uitgeverij: Uitgeverij Brandt
ISBN: 9789492037695
Prijs: € 25,- euro

Dit boek is mij op mijn verzoek ter recensie toegezonden door de uitgeverij. Deze recensie bevat slechts mijn eigen mening.

Share

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *