Noedels met biefstuk, paksoi en peulen

Noedels met biefstuk, paksoi en peulen

Vroeger at ik regelmatig instant noedels. Zo’n plastic bakje waar je alleen heet water overheen doet, een paar minuten wacht en dan op kan eten. Het was warm en het vulde. Dat was destijds hetgeen wat telde voor mij. Wat erin zat niet. Ik kan me zelfs precies herinneren wanneer het de laatste keer was dat ik het at. In 2008 tijdens een stevige wandeltocht in Nieuw-Zeeland. Gek hoe je sommige herinneringen aan eten koppelt. Inmiddels heb ik door de jaren heen wel geleerd wat nu echt lekker is en kies ik bij noedels enkel voor de verse variant. Het eten van noedels uit een kom met bouillon die ook nog eens rijk gevuld is met vlees, vis en groenten vind ik nog steeds heerlijk en brengt voor mij altijd een nostalgisch gevoel met zich mee. En dat is ook de reden dat ik dit recept graag deel. Deze maaltijd is een zelf samen te stellen diner in een kom. Iedereen kan daarbij pakken wat hij het lekkerste vindt. Alleen de noedels en de dressing serveer je vooraf aan tafel.

Laat je gasten zelf de groenten en vlees naar smaak erbij doen, roer door en geniet wat van oosterse liefde. Vanwege mijn kinderen heb ik de pit uit dit gerecht gehaald maar gebruik zoveel chili of szechuanpeper als je aan kan. Liever vegetarisch? Vervang het bouillonblokje door groentenbouillon en het vlees door vis, tofu of vegetarische reepjes.

Wat heb je nodig?
Voor 4 personen
250 gram eiernoedels
1 Teen knoflook geperst
4 Bosuitjes in plakjes
4 Eetlepels Sojasaus
4 Eetlepels Sesamolie
4 Theelepels honing
Sap van een halve citroen
Snufje peper
1 Runder of kippen bouillonblokje

Drie biefstukken
Chinees vijfkruidenpoeder
Een stuk gember ter grootte van een duim geraspt
Zout
Peper
1 Limoen
1 Teen knoflook
Olijfolie

1 Paksoi in grove stukken en gewassen
200 gram Peulen
200 Gram diepvriesdoperwten
Of ongeveer 600 a 700 gram groenten die jij lekker vindt.

Overige benodigdheden:
Grillpan

De how to:
Laat de biefstukken op kamertemperatuur komen.

Zet een pan water op het vuur en breng aan de kook met een snuf zout. Zet ook de grillpan op het vuur. Zet 4 redelijke diepe kommen klaar. Verdeel de teen geperste knoflook, bosui, sojasaus, sesamolie, honing, citroen en een snuf peper over de vier kommen.

Leg de biefstukken op een plank en bestrooi met zout en peper en een flinke snuf vijfkruidenpoeder. Draai ze om en herhaal. Besprenkel nu de biefstukken met wat olijfolie en wrijf alle biefstukken en ook de kruiden goed door elkaar zodat alle biefstukken bedekt zijn.

Doe de peulen in de pan met kokend water. Snijd de paksoi in grove stukken en doe deze ook in de pan samen met de doperwten. Laat ze slechts kort koken zodat de groenten lekker krokant blijven. Proef de groenten om hier zeker van te zijn. Haal de groenten met een tang of keukenspaan uit de pan kokend water, laat ze even uitlekken en leg ze op een bord. Dek de groenten eventueel af met wat aluminiumfolie. Gooi het water niet weg. Voeg het bouillonblokje toe aan het water en kook hier de noedels in tot ze gaar zijn.

Leg ondertussen de biefstukken in de gloeiendhete grillpan en druk ze met een deksel van een pan goed aan. Draai ze na 1 minuut om en druk weer aan. Als je houdt van rode biefstuk zijn ze na een minuut grillen aan elke zijde ongeveer gaar. Bak ze tot jouw gewenste gaarheid.

Leg de biefstukken, als ze gaar zijn, op een plank of schaal. Sprenkel er wat olijfolie over en rasp de gember boven de biefstukken. Pers de teen knoflook boven de biefstukken uit en knijp het sap van de limoen er boven uit. Laat ze even rusten.
Noedels met biefstuk, paksoi1
Inmiddels zijn je noedels nu wel gaar. Verdeel de noedels nu met een keukentang over de vier kommen. Schenk een klein beetje van de bouillon over de noedels. Snijd nu de biefstukken in schuine plakken van ongeveer 1 centimeter en hussel ze door de dressing op de plank of schaal.

Zet de kommen, groenten en biefstuk op tafel en laat een ieder zijn noedels zelf aanvullen en mengen met groenten en vlees.
Noedels met biefstuk, paksoi2

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *