Kofte van gehakt van de BBQ

Kofte van gehakt van de BBQ

De geur van smeulende kolen of briketten hangt weer in de lucht. Eindelijk laat de zon zich weer een paar keer zien. Voor mij ook reden om weer lekker de buitenpan aan te doen. Deze kofte van gehakt van de BBQ wilde ik al een tijdje maken en toen het onlangs mooi weer was, was het feest op de BBQ. Ik kon wat metalen spiesen van mijn vrienden lenen en die zijn reuze handig bij dit recept omdat ze niet verbranden. Wel even opletten met draaien trouwens. Want ik heb dat ooit eens enigszins beneveld met blote handen gedaan en had de spies nog enkele dagen op mijn hand staan. Dom dom dom.

Serveer deze kofte met lekkere crunchy of romig beleg in een verse naan of flatbread. Vouw hem dubbel en happen maar. Echt, zo lekker. Ik heb deze trouwens gewoon rechtstreeks boven de kolen gebakken. Maar indirect (voor de BBQ adepten onder ons) kan ook vast wel maar grill hem wel even af boven het vuur voor een lekker korstje. En heb je geen BBQ? Dan ben ik er van overtuigd dat het in een grillpan ook kan.

Nog een klein dingetje. Kneed de kofte stevig om de spies. Als je er een beetje in knijpt met je hand krijg je een mooie iets ribbelige structuur van de afdruk van je vingers. Als je het niet doet nou ja dan lijkt hij zoals op de foto op een worst of zoals mijn jongste zei, een hondendrol. Tsjah, kan gebeuren. Het smaakte er niet minder om ;). Happy grilling en kookon mensen!

Wat heb je nodig:
Voor 8 koftes:
700 gr gehakt
60 gr broodkruimels
2 tl gemalen venkel
2 tenen knoflook geperst
1 ui heel fijn gesnipperd
1 eetlepel paprikapoeder
2 theelepels gemalen komijn
Zout
2 theelepels harissa

Voor de saus:
150 g magere Franse kwark
1 teen knoflook geperst
5 g verse peterselie fijngehakt
Snuf zout
1 theelepel honing

Als beleg:

Flatbreads of naanbroden

En bijvoorbeeld:
Stukjes of plakjes
avocado
Geraspte wortel of dungesneden stukjes wortel
Rode ui in hele dune ringen
Rode gesneden kool
Etc. Etc.

Nog meer nodig:
Metalen spiesjes of geweekte houten

De how to:
Kneed alle ingrediënten voor de kofte door elkaar en rol er een grote gehaktbal van. Verdeel in tweeën en elk stuk ook weer in twee. Verdeel deze stukken in tweeën en rol er 8 ballen van. Dek af en zet enkele uren in de koelkast.

Kneed elke bal om een in water geweekte sateprikker of metalen sateprikker en grill onder regelmatig draaien op een BBQ of grillpan tot de gewenste gaarheid.

Doe voor de saus alle ingrediënten bij elkaar in een bakje en roer goed door. Bewaar afgedekt in de koelkast tot gebruik. Serveer in flatbreads of naanbroden met lekker crunchy beleg of plakjes romige avocado.

kofte van de BBQ

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *