Kladdkaka (kleverige chocoladecake) uit Zweden

Kladdkaka (kleverige chocoladecake) uit Zweden

Goed, je moet wel zo gek zijn als ik om dit recept in één week drie keer te maken. Maar ik deed het. Waarom? Omdat ik kladdkaka in Zweden at en dit zo graag thuis ook wilde maken. Kladdkaka betekent zoiets als kleverige cake en dat wordt bereikt door de taart zodanig af te bakken dat het binnenste nog kleverig genoeg blijft en de buitenkant net hard is. Een heerlijke romige chocoladetaart is het gevolg. In Zweden is hij zelfs helemaal vloeibaar in het midden maar dat komt omdat ze hem dikker maken. Maar dat kleverige moest bij mij helemaal perfect zijn. En dus bakte ik deze taart 20 (bijna helemaal gaar), 12 (net te kleverig waardoor niet schepbaar was) en als laatste 14 minuten (eureka) en was ik bij 14 minuten bakken helemaal tevreden omdat daarmee de onderzijde net hard genoeg was om hem ook uit de taartvorm te scheppen.

Het maken van deze overheerlijke taart, die volgens mijn mini-me de lekkerste taart is die ik ooit maakte (zucht en dat na al mijn taart-avonturen) is zo enorm simpel. Beetje mixen, boter smelten en alles door elkaar spatelen. De truc zit hem puur in het afbakken. Overigens is deze taart ook bij 20 minuten bakken lekker maar je zoekt het kleverige binnenste.

Dus is het enige wat je bij dit recept moet doen, goed opletten bij het bakken en deze echt tussen de 13 en 15* minuten uit de oven halen. De bovenkant zal dan net een klein beetje gestold zijn en verder zal hij echt nog wat wiebelig zijn. Omdat hij daarna nog 25 minuten in de taartvorm blijft staan zal de taart nog iets nagaren en opstijven. Dek hem daarna af en zet hem nog enigszins lauw 1 uur in de koelkast. En dan? Smullen maar. Met een lekkere schep slagroom, wat aardbeien of blauwe bessen. En zorg dat je een stil hoekje vindt want iemand zou deze zomaar van je willen opsnoepen.
*Omdat elke oven net iets anders is, is dit de beste tijdsinschatting die ik je kan geven.


Wat heb je nodig:

150 g boter en wat extra om in te vetten
3 grote eieren
200 g suiker
100 g bloem
1 theelepel bakpoeder
50 g cacao
Zout
1 theelepel vanille-extract

Optioneel:

Poedersuiker
Slagroom
Rood fruit of blauwe bessen

Nog meer nodig:
Springvorm van circa 24 cm
Bakpapier
Mixer
Spatel
Vershoudfolie

De how to:
Verwarm de oven voor op 185 graden (175 hetelucht). Vet de zijkanten van de springvorm in met wat boter en bekleed de onderzijde met bakpapier.

Smelt de boter in een steelpan op laag vuur (laat het niet doorkoken enkel smelten). Haal, zodra deze is gesmolten, van het vuur af en zet weg tot je het nodig hebt.

Klop de eieren en suiker met de mixer in een mengkom 1 minuut tot ze romig zijn en een bleke kleur hebben. Meng in een andere kom de cacao, bakpoeder, bloem en een flinke snuf zout door elkaar. Spatel dit (dus niet mixen), met het vanille-extract door het ei/suiker mengsel tot een romig geheel. Spatel tenslotte de gesmolten boter er doorheen tot wederom één romig geheel.

Giet het beslag in de springvorm en zet in de oven. Bak circa 14 minuten tot de bovenkant net gestold is. De taart zal uit de oven nog opstijven. Je wil dus dat het midden nog zeker vloeibaar is. (De truc bij deze taart is een wat kleverige binnenkant maar dat de randen namelijk nog wel net gaar zijn.)

Haal de taart uit de oven en laat 25 minuten afkoelen op een rekje en in de vorm. Dek daarna af met vershoudfolie en laat de taart nu 1 uurtje (ook al is de onderkant nog warm) in de koelkast staan om wat op te stijven. Eet hem daarna eventueel bestrooid met wat poedersuiker, slagroom en rood fruit of blauwe bessen.

kladdkaka recept

Share

2 thoughts on “Kladdkaka (kleverige chocoladecake) uit Zweden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *