Kippenpastei met kokosmelk

Kippenpastei met kokosmelk

Toen ik nog geen man die koken kon was maar gewoon een klein mannetje, las ik graag de Donald Duck. Ik herinner me daar vaak de verse Amerikaanse appeltaarten en pasteien die Donald of zijn neefjes aten of probeerde te stelen uit het raamkozijn. Deze soort taarten en pasteien waren altijd gekenmerkt door een bruine ribbelige rand en een kruisje in het midden. Als ik later groot ben, dacht ik, dan wil ik ook zo een taart eten of pastei eten. Het was een klein onderdeeltje van mijn bucket list geworden. Klinkt misschien gek dat je zoiets uit een strip haalt maar ik wil ook al jaren net als Obelix een heel everzwijn eten. Tsjah, mijn obsessie met eten zat er al vroeg in. Inmiddels ben ik zover dat ik de Amerikaanse traditionele appeltaart al eens heb gemaakt en geproefd. De pastei versie heb ik inmiddels ook al eens gemaakt met gehakt (zie onder mijn rundvleesrecepten) en nu was het de beurt aan een kippenpastei. Mijn bucketlist heeft daarmee weer een streepje minder. Dit gerecht is deels gebaseerd op het recept van “PieMan” uit het boek “Reizende sterren” van Monica Abdoel. En het levert een tongstrelende pastei op gevuld met zachte zoete aardappel, paprika, stevige en kruidige kippendij en een heerlijke kokosroomsaus. Ik begrijp die Donald nu wel. En nadat je deze pastei zelf hebt gegeten, jij waarschijnlijk ook. Ik at hier een lekkere gegrilde maiskolf bij die ik constant insmeerde met boter en op het eind bestrooide met wat zout. Een te gekke combinatie.

Wat heb je nodig?

Voor de pastei:
350 Gram kippendijfilet in stukjes
1 Eetlepel currypasta
2 Zoete aardappels gewassen en in blokjes gesneden
1/2 Bakje champignons in plakjes (125 gram)
1 Paprika in blokjes
1 Courgette in plakjes
1 Teen knoflook (geperst)
2 Theelepels koriander
Sap van 1 citroen
250ml Kippenbouillon
350ml Kokosmelk
Beetje maïzena
Zout peper
Olijfolie

Voor de korst:

100 Gram Boter
225 Gram bloem
100 Gram Volle Kwark
Zout
Peper
1 Ei geklutst

De how to:

Snijd de kippendij in stukjes en smeer in met de eetlepel currypasta. Laat nu, afgedekt, minimaal twee uur marineren in de koelkast.

Laat na twee uur de kip op kamertemperatuur komen en zet een diepe (braad)pan op het vuur. Doe wat olie in de pan en bak de kippendij even kort aan zodat hij aan de buitenkant bruin is. Schep de stukjes kip daarna op een bord.

Voeg nu de champignons, zoete aardappelblokjes en de paprika toe en laat dit tien minuten rustig bakken. Maak ondertussen het deeg voor de pastei.

Doe de boter, bloem en kwark met een snuf zout en peper in een keukenmachine. Pulseer (machine aan en uitzetten) deze ingrediënten tot het deeg samenkomt in een bol. Haal het deeg uit de machine en maak er een bal van. Ga het deeg niet meer kneden anders wordt het niet lekker kruimelig. Wikkel het deeg in plasticfolie en leg het even in de koelkast.

Voeg nu de kokosmelk,kippenbouillon en de kip weer toe aan de pan. Breng aan de kook en laat dit nu tien minuten zachtjes koken. Snijd ondertussen de courgette in plakjes. Voeg na tien minuten koken de courgette, het sap van 1 citroen, de koriander en de geperste teen knoflook toe. Roer goed door en gebruik wat maïzena om de saus te binden. Let op, maak hem niet te dik. Breng op smaak met zout en peper en zet het gas uit.

Verwarm de oven voor op 180 graden bij een elektrische of 170 bij een hetelucht. Pak het deeg uit de koelkast en pak een ovenbestendige schaal van circa 25 cm doorsnede. Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkvlak tot deze iets groter is dan de schaal. Kluts nu het ei in een schaaltje.

Giet de vulling van de pastei in de schaal. Pak nu een kwastje en kwast de rand van de schaal in met wat ei. Leg nu voorzichtig je deeg over de schaal heen. Snijd het overhangende deeg weg en knijp de rand rondom de schaal dicht met twee vingers. Als je nog wat deeg over hebt kan je hier iets creatiefs van maken en op het midden van de pastei leggen.
Kippenpastei1

Kwast de gehele pastei in met eigeel en zet de schaal voor circa 35 a 40 minuten in de oven tot de korst mooi goudbruin is. In die tijd kan je mooi nog wat extra groenten klaarmaken zoals een lekkere maiskolf of frisse salade. Daarna is het tijd dit kunstwerk aan te snijden en te genieten.
Kippenpastei2

Kippenpastei3

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *