Kipburger van de bbq

Kipburger van de bbq

De kop is er af. Klinkt eigenlijk wel cru voor iets waarbij we opgelucht zijn. Wie zijn kop bedoelen we dan? En is hij of zij dan opgelucht of de beul die de kop wegnam? De kip van de kipburger van de bbq? Of gaat het over een andere kop? De kop koffie? Kop van de hamer? Kop van de kat? Die was jarig juist. Kop van Jut? Iemand zijn kop ging er af in ieder geval. Of is dat de start van meer koppen die eraf gaan? Wordt het nog erger eigenlijk van.

Hoe dan ook, de vakantie is voor mij inmiddels weer twee weken voorbij en ik zit weer in de flow van werken. Nog even de bende gaat weer naar school en dan is er weer een ritme als vanouds. De sporten, play-dates, zwemlessen, pauzes, broodjes smeren, kinderfeestjes. De hele bende van de bende begint weer te lopen. Willen wij en zij natuurlijk ook deels zelf. Als we hollen en stilstaan niet leuk vonden zat de oudste niet op atletiek en deden de heldin en ik ook niet aan hardlopen. Zie het als geklaag van een verwende ouder die het niet zo heel erg vond dat hij in de ochtend alleen zijn eigen brood hoefde te smeren, niemand uit bed moest wrikken behalve hijzelf en nog even in alle rust een eerste bak koffie kon drinken voordat hij de deur uit ging.

Dat in tegenstelling tot het opdrijven van de bende van drie in het dooreten van de boterhammen of pap, tandenpoetsen, rugzak vullen, schoenen aan, jas aan, uitleggen dat de sloffen niet geschikt zijn voor naar buiten, uitleggen dat ondanks dat het regent een winterjas, handschoenen, muts en sjaal echt niet nodig zijn bij 23 graden. Uitleggen dat slippers en een bodywarmer weer echt te koud zijn om 8 uur en ze tenslotte naar het schoolplein dirigeren. Wel een fiets mee, niet een fiets mee, step mee, skeelers mee, toch maar weer lopen. Tot het moment waarbij elke van de bende in de klas nog even wat wil laten zien, een rekensom samen wil oplossen, wil laten zien hoeveel punten ze hebben of uitgebreid de verjaardagskalender wil doornemen. Daarna iedereen toch echt, terwijl de juf wil gaan beginnen een extra kus of knuffel wil, toch wat is vergeten of zijn halve levensverhaal eerst aan de juf kwijt wil maar pappa er wel bij moet blijven. Waardoor pappa met verhoogde bloeddruk van de man die koken kan verandert in de man die ook bijna te laat komen kan. Ik kijk er zo naar uit die schoolstart.

In alle gekkigheid ook wel weer echt een beetje. De geuren en geluiden van school, de dynamiek van de klas, de sterke verhalen, de kennis die ze als sponzen opnemen en soms weer spontaan vergeten. Soms zijn die ochtenden bij een eigen druk schema echt niet leuk, soms zou ik niets liever willen dan dat die knuffels, kussen en werkjes laten zien de hele ochtend duren. Het leven van een ouder gaat niet over rozen, wel over kinderen. Over grote en kleine zorgen, toevalligheden en af en toe de wereld door hun ogen mogen beschouwen. En ook zien dat hun wereld groeit. Dat ze zich ontwikkelen en verder gaan kijken en leren dan de eigen familie, vrienden, woonplaats en school en sportverenigingen. Dat ze het nieuws meekrijgen en daardoor sommige problemen in de wereld moeten worden uitgelegd terwijl ze niet uit te leggen zijn. Dat je op het punt komt dat de “waaroms” in deze wereld niet meer met een “daarom” door mij en de heldin te beantwoorden zijn.

Waarom we niet gewoon ons eten delen met hen die elders honger hebben als alle supermarkten hier overvol liggen. Waarom ruziënde landen niet gewoon met elkaar praten. “Omdat je zo de problemen oplost pap en niet met vechten.” Waarom we niet stoppen met het doden van bedreigde dieren of deze juist als sport dood maken. Waarom ze in Amerika de wapens niet gewoon verbieden en afpakken? Waarom mensen hun troep op straat gooien terwijl ze toch weten dat niet goed is voor het milieu. Waarom worden sommige mensen wel ziek en anderen niet? Waarom roken mensen nog als het zo slecht is voor je? Wat gebeurt er als je doodgaat en waarom gaan we in een kist onder de grond? Dat is toch koud en vies? Waarom binden mensen hun huisdier aan een boom? Pap er komt toch bij ons nooit oorlog meer? Het is allemaal soms pijnlijk duidelijk. Kinderen stellen de goede vragen ik heb alleen lang niet altijd de goede antwoorden.

Maar ik blijf ze aanmoedigen in hun vragen. Want wie weet, vinden zij ooit de goede antwoorden wel. Er waren meer dingen ooit een utopie. Vliegen, de ruimte in, medicijnen tegen polio of lepra. Elektriciteit, bellen, draadloos bellen, computers. Maar toch werden deze werkelijkheid al werd je voordat ze er waren misschien wel voor gek versleten als je ze noemde. Wereldvrede, voedsel voor iedereen, veilig en in een goed klimaat kunnen wonen. Dan ben ik maar gek dat ik het als utopie zie maar wie weet heeft één van onze volgende generaties wel een antwoord. Voor nu kan ik niets meer doen dan ze meegeven dat ik ook niet alle antwoorden heb maar het belangrijk is naar oplossingen te zoeken. Nou dat werd even een zware blog ineens. Maar kort gezegd is het prachtig die kleine mensjes te zien opgroeien ook al heb ik soms niet genoeg behang om ze erachter te plakken. School gaat weer beginnen en ik zal proberen mijn geduld te blijven bewaren. Want dat ik deel van hun belevingswereld mag zijn blijft bijzonder. Tijd voor het recept van vandaag. Ik grilde in Oostenrijk deze heerlijke kipburgers met avocado, tomaat, sla en bbq saus. Kwestie van de kippendij of filet lekker plat slaan, kruiden en grillen (kan ook in een pan maar met een bbq is gewoon net lekkerder). Geniet van de nazomer mensen. Onthaast en kook en dream on!

Wat heb je nodig:
Voor 4 burgers:
4 kippendijen of 2 kipfilets (gehalveerd)
Olijfolie
4 lekkere hamburgerbroodjes

Voor de rub:
1/2 theelepel zout
1 theelepel knoflookpoeder
1 theelepel gemalen komijn
1 theelepel suiker
1 theelepel paprikapoeder
1 theelepel uienpoeder

Verder nodig:

Bakpapier
Deegroller
Guacomole of geprakte avocado
Sla
Vleestomaat
Eventueel een plakje bacon
BBQ saus

De how to:
Bereid een bbq voor op indirect grillen. Doe de stukken kip tussen een vel bakpapier en sla met een deegroller de kip dun en plat (denk aan de dikte van een burger of schnitzel). Vet de kip in met wat olijfolie. Maak de kruidenrub door alle ingredienten voor de rub in een bakje te doen en te mengen. Bestrooi de voor en achterzijde van de kip met de kruidenrub en bak indirect op de bbq tot de kip gaar is.

Grill de boven en onderzijde van de hamburgerbroodjes en doe er een flink blad sla op, grote schijf tomaat en wat geprakte avocado of guacamole (doe er bij geprakte avocado wat zout en peper op). Leg de burger hier bovenop en eindig met optionele bacon en BBQ saus. Je heerlijke gegrilde kipburger is klaar.

kipburger van de bbq

Share

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *