Kipburger met brie van de barbecue

Kipburger met brie van de barbecue

Beste lezers, ten eerste, voordat ik met deze kipburger op de proppen kom, wil ik jullie hartelijk danken. Danken voor de prachtige woorden op mijn vorige blog. Het was een hele bevalling voor velen om te lezen (u was gewaarschuwd) maar het is door velen toch wel gelezen. En jullie reacties waren hartverwarmend. Dank jullie wel. Je zou bijna overwegen te stoppen met recepten want deze blog werd beter gelezen dan mening andere. Hartelijk dank voor de interesse. Enorm lief.

Inmiddels ben ik bijna 2 weken van de medicatie af. De eerste week had ik nog wel klachten maar deze tweede week voel ik mij alweer een stuk beter. Wel moet ik waken dat ik niet te hard ga. Een eigenschap die ik kennelijk niet ben verloren. Maar het gaat goed en dat is voor nu even het belangrijkste. Een update zal ik in de vorige blog nog wel geven binnenkort. Hier mag weer gekookt worden.

Een paar weken geleden was ik met de bende (zeker niet van ellende) en de heldin kamperen. Het was gelukkig al wel wat boven nul en slechts windkracht 6 en 7. Maar ondanks, of dankzij dat, was het toch enorm genieten. Kruik en verwarming mee en thermo-ondergoed en van kramperen was geen sprake. We hebben in Noordwijk heerlijk over het strand geslenterd en ook onze hond vond dat geweldig. En we konden de barbecue weer eens aansteken. Want als je buiten leeft moet je ook wel buiten koken.

Hoe dan ook, ik had zin in burgers. Maar wilde eens wat anders dan een vegan of rundvlees en dus werden het kipburgers van kipgehakt. En na een kleine rondgang bij de bende werd er gekozen voor flatbreads in plaats van de klassieke hamburgerbroodjes. Ook de standaard cheddar ging de deur uit en werd brie. Je vliegt dan maar goed uit de bocht. In die zin is dit zeker geen standaard burger.

Deze burgers waren echt verrassend goed. Door de barbecue kregen ze een lekkere rokerige smaak en de mosterd en rozemarijn en knoflook maakte het lekker kruidig. Dus wilt u wel eens wat anders dan anders, dan is deze burger een mooie gelegenheid daarvoor. Het belooft mooi weer te worden de komende dagen dus gooi die barbecue maar aan! Maak er een prachtig weekend van en kookon!

Wat heb je nodig:
Voor circa 5 burgers.
1 gesnipperd rood uitje
600 g kipgehakt. (Meestal is deze al voorgekruid. Voeg anders wat zout en peper toe!)
1 1/2 eetlepel mosterd
Zout
1 theelepel rozemarijn
1 theelepel knoflookpoeder

Verder nodig:
8 a 10 plakjes brie
Plakjes komkommer
Plakjes tomaat
Zakje rucolamix
Magere Franse kwark
Flatbreads zie: Flatbreads / Snelle platbroden of pitabroodjes.

De how to:
Verwarm een barbecue voor. Zorg dat deze gereed en geschikt is voor indirect grillen. Snipper ondertussen een rode ui. Meng de ui met de gehakt, mosterd, snuf zout, rozemarijn en knoflookpoeder. Zet het mengsel even in de koelkast en bereid de flatbreads of zorg dat deze klaar liggen zodra de burgers op de barbecue gaan. Geen zin om flatbreads te maken? Gebruik dan grote pitabroodjes.

Vorm van het gehaktmengsel circa 5 burgers (4 kan ook maar dat zijn wel flinke burgers). Druk deze wat plat tussen je handen en leg deze eerst op de directe kant van de barbecue, dus boven de kolen/briketten en laat deze enkele minuten bakken met afgesloten deksel. Je doet dit om stevigheid te creëren in de burger. De burgers zijn wat plakkerig en vettig dus even goed dichtschroeien is van belang.

Draai daarna de burgers voorzichtig om (als ze nog niet goed gegaard zijn kunnen ze wat uit elkaar vallen). Laat nog enkele minuten bakken op de andere zijde en laat de burgers daarna verder garen op de indirecte kant van de barbecue.

Snijd ondertussen de brie, komkommer en tomaat in plakjes

Leg de laatste minuut een paar plakjes brie op de burgers als je van gesmolten brie houdt en voeg deze anders pas toe als je de burger in het broodje doet
.
Snijd een pita of flatbread open en doe er wat rucolamix, plakjes komkommer en enkele plakjes tomaat in. Leg de kipburger erin en doe er een lepeltje magere Franse kwark bij. Enjoy!

kipburger met brie van de barbecue

Share

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *