Kip bitterballen met cheddar

Kip bitterballen

Zoals beloofd staat er vandaag weer een echt recept online. Ik zie in mijn recepten die nog op stapel staan dat ik kennelijk een kip fase heb. Want ik heb nog zeker 2 recepten met deze tokkende scharrelaar in de wachtrij. vandaag de eerste maar eens met deze heerlijke kip bitterballen.

Een tijdje geleden zag ik op internet een idee staan voor een soort van bitterballen gemaakt van kip. Kip biterballen dus. Toen ik in de zomer jarig was besloot ik dat recept voor mijn hongerige meute vrienden en vriendinnen te maken. Er was bier in de man, wijn in de vrouw, fris in de BOB en er werd in de tuin tot in de vroege uurtjes gelachen, gepraat en gefeest. Het regende maar er stond een tent die het vele hemelwater op een gegeven moment ook niet meer aankon maar het deerde allemaal niet.

Ergens halverwege de avond besloot ik het recept dat ik had gelezen te maken. Er kwamen mooie goudbruine kipballetjes uit mijn pan met zonnebloemolie en zeer tevreden serveerde ik deze ballen uit. Tot mijn zwager mij aangaf dat hij dit wel heel vreemde bitterballen vond. Ik verwachte met de opmerking dat het kip bitterballen waren het gesprek te eindigen. Er volgde direct daarna een discussie of kippen wel ballen hadden en dit niet hanenballen moesten zijn. Ja, het niveau was inmiddels met het verstrijken van de uren ook afgenomen maar dat is nu eenmaal hoe wij soms rollen als we met elkaar zijn.

Ik besloot ook nog een balletje te proeven. De eerste was dacht ik wel lekker. Maar ik was hongerig van het bier en gehaast. Ik proefde nogmaals. Dit was niet het lekkere recept wat ik had gehoopt. En ook mijn enigszins teleurgestelde vrienden besloten dat dit niet mijn grootste triomf was op kookgebied. Of er geen pulled pork was toevallig? Nee toevallig niet.

Na deze verder zeer geslaagde avond zaten de gefaalde kip bitterballen mij toch wel dwars. Het concept vond ik namelijk erg leuk maar de uitvoering was minder. Zoiets als het koningslied een paar jaar geleden. Daarom besloot ik laatst mijn versie van dit recept te maken. En deze zijn heerlijk en daar hoeft een zelf respecterende thuiskok zich niet voor te schamen. Heerlijk gevulde kip bitterballen met spek en cheddar. Ik zou er speciaal een feestje voor geven om ze weer te maken.

Dus mocht er een feestje aankomen? Dan is dit een heerlijk hapje. Ik wens u allen een goed weekend! Kookon!

Wat heb je nodig:
Voor 25 ballen:
300 g kipfilet
1 kleine rode ui
30 g spekreepjes
Olijfolie
1/2 rode peper
1 groot ei
80 g bloem
50 g paneermeel
100 g mozzarella
150 g cheddar (smeltkaas)
1/4 tl zout
2 tenen knoflook
1 tl gerookte paprikapoeder

Voor het paneren:
Circa 100 g paneermeel.

De how to:
Snijd de kipfilet in blokjes hak de ui in grove stukken. Bak de kip en ui samen met de spekreepjes gaar in een scheutje olijfolie. Laat afkoelen. Halveer de rode peper en verwijder de zaadlijsten en pitjes.

Doe de kip, ui, spek, rode peper, ei, bloem, paneermeel, mozzarella, cheddar, zout, tenen knoflook en paprika in een keukenmachine en maal fijn tot een ietwat gepureerde massa.

Doe de paneermeel in een diep bord.

Rol circa 25 ballen ter grootte van een bitterbal en rol ze door de paneermeel. Bewaar ze daarna afgedekt met vershoudfolie enkele uren in de koelkast.

Verwarm een frituurpan of circa 1 liter zonnebloemolie in een diepe pan tot circa 180 graden. Bak de balletjes circa 2 – 3 minuten of net zolang ze goudbruin zijn. Serveer met een lekker sausje.

Je kan de balletjes ook invriezen. Laat ze eerst 1 uur op een bord invriezen in de vriezer en doe ze daarna in een doosje of zakje. Laat ze wel voor gebruik ontdooien in de koelkast anders worden ze te snel bruin.

Kipbitterballen met cheddar

Share

One thought on “Kip bitterballen met cheddar

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *