Kip tikka van de BBQ

Kip tikka van de BBQ

Het is weer weekend mensen en omdat ik deze post wat van tevoren schrijf weet ik eigenlijk niet of het ook mooi weer wordt. Nu zei iemand mij ooit eens dat je op elk moment van de dag de BBQ aan kan doen. Dus weer of geen weer, BBQ-en maar. Al lijkt het me enigszins lastig met windkracht 9. Maar heej, daar volgen de mooie discussies uit.

Nu moet ik bekennen, dat toen ik dit recept maakte, het inderdaad bewolkt en regenachtig was en de lol van het BBQ-en er niet minder om was. Een biertje in de hand en een schunnige mop van één van mijn vrienden maakte een hoop goed in ieder geval. En na alle noeste arbeid achter de buitenpan en na het proeven van dit recept besefte ik nog meer hoe waard het was. Heerlijke zachte kippendij met een heerlijke tikka-kruidenmix.

En ja, voor deze tikka kruidenmix heb ik een cheat gebruikt. Een potje..Wat? Man die koken kan! Wat doe je nu? Je bent toch niet van de pakjes en zakjes? Klopt. Maar toch heb ik een currypasta gebruikt. Maar wel de verpakking gelezen. En omdat deze naast voedingszuren geen toevoegingen bevat, scheelde mij dat ook enorm veel werk met zelf maken.

Pita broodje erbij, een romige saus en wat gemarineerde uien. Een toppertje dit. En wil je liever niet BBQ-en dan bak je deze kip lekker in een grillpan of gewoon de oven of koekenpan. Gebruik je de BBQ? Grill dan de stukken kip eerst kort dicht op de directe kant van de BBQ (waar de kolen/briketten liggen). Verplaats ze dan naar de indirecte kant (waar geen kolen/briketten liggen) en laat ze met het deksel op de BBQ rustig afbakken. Enjoy mensen en ik hoop dat jullie de kans krijgen dit recept dit weekend te maken! Kookon!

Wat heb je nodig:
Voor circa 6 broodjes:
650 gram hele kippendijfilet (liefst biologisch)

Voor de marinade
1/2 pot tikka masala Patak’s kruidenpasta circa 85 gram
2 eetlepels magere kwark
2 flinke eetlepels olijfolie
1 teen knoflook fijngeperst
1 duimdikte grofgehakte gember

Voor de saus:
Franse magere kwark circa 6 flinke eetlepels
Limoensap van 1 limoen
Zout
Klein bosje verse koriander
1/4 komkommer in blokjes
Rode peper in ringetjes

Voor de gemarineerde uien:

1 flinke rode ui in dunne ringetjes
Scheutje appelazijn
Snuf zout

Verder nodig:
Pitabroodjes of Flatbreads
IJsbergsla
Olijfolie
BBQ met deksel

De how to:
Meng de ingrediënten voor de marinade door elkaar. Doe deze met de hele kippendijen in een diepvrieszak, kneed goed door en laat een nachtje marineren.

Maak de volgende dag de BBQ gereed op indirect grillen en haal de kip een uurtje voor het grillen uit de koelkast.

Snijd de uien en marineer deze in een scheutje appelazijn en een snuf zout (hierdoor verdwijnt de scherpe smaak).
Doe alle ingredienten voor de saus bij elkaar en voeg zoveel rode peper toe als je durft. Zet opzij.

Smeer het rooster van de BBQ in met wat olijfolie. Grill de kippendijen eerst een minuut per kant op de directe kant van de BBQ (hete kant waar de kolen/briketten liggen) en laat de deksel op de BBQ liggen. Draai ze om en laat ze nog een minuut grillen met de deksel op de pan. Verplaats ze daarna naar de indirecte kant (waar geen kolen/briketten liggen). Sluit de BBQ en laat ze indirect garen tot ze mals en goudbruin zijn. Vergeet ze niet af en toe nog te draaien.

Serveer met pitabroodjes, flatbreads, ui, saus en ijsbergsla.
Kip Tikka van de BBQ

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *