Kip Tandoori

Kip Tandoori

Mijn eerste kennismaking met de Indiase keuken had ik als kind. Het kwam uit een pakje en betrof het wereldgerecht van een merk dat klinkt als het geluid dat een varken maakt. Heb je hem? Mooi… Het gerecht was kip Tandoori. Ik vond het echt heerlijk en heb er warme familieherinneringen aan. Het werd een gerecht dat overgoten werd met nostalgie en als ik het nog wel eens bij mijn ouders eet raakt het direct de juiste plek.

Omdat ik dit gerecht zo een warm hart toedraag wilde ik graag een verse niet-pakjes-variant maken. Ik hoop dat mijn versere versie zonder toevoegingen mijn kinderen ook een mooie herinnering zal geven. Ik heb bij dit recept de kipmarinade van Joeri Tandoeri uit het boek “Reizende sterren” gebruikt. Voor de saus keek ik deels af van de ingrediënten van Jamie Oliver’s recept van tikka masala uit “Comfortfood” maar gaf ik er wel een eigen twist aan. Maar alle hulde dus aan deze koks.

Joeri raad aan je kip te grillen op spiesen boven een barbecue. Het mooiste is natuurlijk in een Tandoor oven. Maar omdat ik het recept in de keuken wilde houden en toegankelijker wilde maken bak ik het vlees in een grillpan. Dek deze grillpan dan in begin wel een beetje af met een deksel om het eerste gespetter tegen te houden. Daarna kan je de/het deksel wegleggen. Let op! De marinade moet wel even staan dus houd daar rekening mee in je voorbereiding.

Deze versie raakt mijn smaakpapillen precies op de juiste plek. De kinderen vroegen gelijk of ik het vaker wilde maken. Mijn missie is met dit gerecht in ieder geval geslaagd. Heerlijk comfortfood dat hopelijk goede herinneringen met zich mee zal dragen. Deze komt in mijn vaste repertoire. Kookon!

Marinade voor de kip is van Joeri Tandoeri uit het boek Reizende Sterren, de saus is geïnspireerd op het recept van Jamie Oliver uit het boek Comfortfood maar door mij her en der aangepast.

Wat heb je nodig:
Voor de kip en marinade:
40 gram geraspte gember
40 gram geperste knoflook
500 gram kippendijfilet (liefst biologisch)
300 ml Griekse yoghurt (dikke yoghurt) en wat extra voor de saus
1 theelepel zout
2 eetlepels olijfolie
2 theelepels garam masala
Zoveel chilipoeder als je durft

Voor de saus:

1 ui
2 tenen knoflook
2 theelepels korianderblad of een klein bosje verse koriander
2 theelepels gemalen koriander
1 theelepel garam masala
1/2 theelepel gemalen komijn
Flinke snuf kaneel
1/2 theelepel gerookt paprikapoeder
1 blik tomaten van 400 gram
1/2 kippenbouillonblokje
1 blik van 400 gram kokosmelk
Sap van 3/4 citroen
1 eetlepel Griekse dikke yoghurt
Olijfolie

Voor erbij:
Gele rijst
Gekookte doperwten of sperziebonen
Fast Flatbreads (platbrood) of naanbrood

De how to:
Voor de marinade:
Rasp de gember en pers de knoflook tot je van beide 40 gram hebt. Snijd de kippendijen in flinke blokjes en wrijf ze in met de gember en knoflookpuree. Laat ze nu 2 uur afgedekt marineren in de koelkast. Roer na 2 uur de yoghurt los en voeg 1 theelepel zout toe aan de yoghurt. Pak een koekenpan en zet op laag vuur. Doe 2 eetlepels olijfolie met de garam masala in de pan en voeg de olie en garam masala, als deze lekker begint te ruiken, bij de yoghurt. Roer de yoghurt goed door en voeg nu de kip uit de koelkast toe en zoveel chilipeper als je durft. Kneed dit goed door en laat de kip een paar uur, maar liefst een halve dag, marineren in de koelkast (een hele dag mag natuurlijk ook).

Laat de kip op kamertemperatuur komen als je de saus gaat maken.

Voor de saus:
Snijd de ui in plakjes en hak de tenen knoflook fijn. Voeg dan de twee theelepels korianderblad toe (verse koriander mag ook). Gebruik een wat diepere pan waar je ook straks de saus in kan maken (braadpan). Bak de uien, knoflook en de koriander met een scheut olijfolie circa tien minuten op zacht (!) vuur goudbruin en zacht. Zet, als de uien zacht zijn, het vuur naar middelhoog. Voeg de gemalen koriander, garam masala, komijn, snuf kaneel, en paprikapoeder toe. Roer door.

Giet nu het blik tomaten bij de kruiden in de pan samen met het 1/2 bouillonblokje en 150 ml water. Roer door en breng aan de kook. Laat 5 minuten op zacht vuur koken. Roer daarna de kokosmelk erdoor. Laat dit ongeveer 15 a 20 minuten koken op zacht vuur en kook ondertussen ook de rijst en maak de groenten klaar.

Zet, als de saus 10 minuten heeft gekookt, een grillpan op middelhoog vuur en pak er een deksel bij. Je gaat nu de kip bakken.

Haal de stukjes kip uit de marinade en schud ze een beetje uit. Leg de uitgeschudde stukjes op een bord. Doe een scheutje olie over de kip en leg de stukjes kip voorzichtig in de hete grillpan. Let op! Dit kan behoorlijk spetteren in het begin dus dek de pan een beetje af met een deksel om het grootste gespetter tegen te houden.

Draai de kip geregeld en bak de kip tot de stukjes gaar zijn. Voeg daarna de gebakken kip bij de saus en roer de saus nog even door. Voeg het citroensap (naar smaak) toe aan de saus en roer een lepel van de dikke Griekse yoghurt door de saus. Proef en breng eventueel op smaak met zout en peper. Serveer met rijst, groenten en flatbreads of naanbroden. Enjoy!
Kip Tandoori1

Kip Tandoori2

Share

36 thoughts on “Kip Tandoori

  1. Ik heb dit recept gisteren gemaakt omdat vrienden kwamen eten. Wat een geniaal recept, we hebben heerlijk gegeten! Had er wat paprika aan toegevoegd voor wat extra groenten en er flatbread zonder gist bij gebakken. Dankjewel voor dit recept!

  2. Heerlijk recept! Vooral de saus was uit de kunst! Zelfs zonder verse koriander (lust ik niet graag) maar korianderblad uit een potje te gebruiken en voor de garnering platte peterselie. Ik heb wel nog een rode paprika in stukjes en een gesnipperd chilipepertje toegevoegd aan het ui/kruidenmengsel
    De gele rijst met sperziebonen passen er perfect bij. Zeker het delen op fb waard!

  3. Goedemiddag, al een paar keer gemaakt, heerlijk recept! Maar is dit onlangs aangepast? Zie de gemalen amandelen er niet meer tussen staan. Bedankt!

  4. Hi Walter,
    Mijn man (die ook kan koken ?) heeft jouw tandoori saus recept gemaakt. 1 woord: heerlijk!! Dank je wel en je staat bij mijn favorieten!

    Groetjes, Monique

  5. Ben gisteren gaan maken met alles verse ingrediënten. Het smaakte naar meer en gelukkig is er nog genoeg over vandaag. En het hele huisje ruikt heerlijk naar Tandoori dus heb ik de wierookstokjes erbij. Hou ervan.
    Smaakt naar meer.

  6. Augustus 2017, voor de eerste keer gemaakt. Zoon en moeder houden niet van pittig dus heel matig gedaan met de pepers maar het was verrukkeluk! Heel veel mooie smaken. Heb de garam massala van Jonnie de Boer gebruikt en ga dit zeker vaker maken! Thnx, gr Janette

  7. Hoi Walter,
    wat een MEGA goed recept. We eens vaker tandoori gegeten, maar deze is TOP!!!!
    Ben op dieet (vrijwillig) en maak er bloemkoolrijst bij, en met wat gele kruiden zoals
    kerrie en kurkuma hoppa—> gele rijst. Ik zet ‘m ook op FB..

    BEDANKT!!!! gr. Ruud

  8. Klinkt heel erg goed! Wil het graag een keer maken. Misschien lees ik eroverheen gezien niemand er om vraag.. maar voor hoeveel personen is het recept?

  9. De smaak is heerlijk maar de saus viel bij mij erg dun uit.
    Ik had 0 % Griekse yoghurt in huis dus deze gebruikt.
    Kan het daaraan liggen?

  10. Het lijkt me een super recept! Ik ga zo naar de winkel voor de ingrediënten. Nu is mijn vraag of het blik tomaten gezeefde tomaten moeten zijn of echt met stukken. 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *