Kip Manchurian

Kip Manchurian

Wanneer je vooruit kijkt zie je niet wat er achter je ligt. Andersom zie je niets voor je als je alleen maar achter je blijft kijken. Maar hoe moet je dan kijken? Terug, vooruit, niet verder dan je eigen voeten? Per dag, week, maand? Of ga je toch in de achteruit? Waarom doe ik wat ik doe? Ben ik wie ik ben? Het zijn moeilijke vragen op de vrijdagochtend.

Ik ben de laatste tijd meer bezig met mindfulness. Wat meer in het moment leven. Het lukt mij lang niet altijd moet ik toegeven maar door recente ervaringen en wellicht ook wel mijn 40e verjaardag besef ik mij dat te ver vooruit kijken mij verhinderd om nu de dingen te ervaren en te ver terug kijken mij niet vooruit gaat helpen. Wat gebeurd is, is gebeurd. En dat ik niet dat blauwe fietsje kreeg met linten aan mijn stuur, een keer of meer als laatste gekozen werd bij gym of dat blauwtje liep bij mijn hotel-de-botel verliefdheden gaat mij morgen niet helpen. En dat te ver vooruit kijken en plannen gaat mij ook niet helpen. Ik zie teveel mensen (wellicht toch die 40) hun plannen niet halen. Dus probeer ik mijn angsten voor later te parkeren en mij meer op de dagen van nu te focussen. Stoppen met tobben, zoals het boek wat ik nu lees heet, en gewoonweg een beetje zijn.

Neemt niet weg dat u vooral moet doen waar u zich het beste bij voelt. Waarom deze ommezwaai? Nou? NOU? Eerder schreef ik al een openhartig verhaal dat ik medicatie had afgebouwd. Met succes. Ik kon het. Tot een week of zes later en ik toch weer oude klachten terug begon te krijgen. Heel vervelend natuurlijk met als dieptepunt mijn eigen verjaardag. Die heel erg leuk was maar waar mijn oude vijand het gordijn weer dicht trok en mij weer oude tijden deed herleven. Heb je een fantastische dag vol verrassingen zat ik in een hoekje toch weer een verlammende paniekaanval te krijgen. Het zat er al een beetje aan te komen. De spelbreker. Hij was er weer. Nestelend in mijn onbewustzijn creeerde hij in die zes weken weer langzaam chaos in mijn kop. Zette mijn innerlijke alarm weer op standje hypergevoelig in plaats van op realistisch. En aangezien ik deze spiraal al vaker af was gegleden besloot ik terstond (mooi woord) mijn huisarts weer te vereren met een bezoek.

En daar begon ik geheel opnieuw aan het traject van opbouwen inclusief bijwerkingen. De doos van Pandora die al mijn nachtmerries en angsten opnieuw tot op het bot liet beleven. Inmiddels ben ik weer redelijk in balans en heb ik ook vrede met hoe het is. Ik ben een leuker mens, rustiger en veel meer in balans. Het leven is te druk voor mij. En ik kan proberen het leven aan te passen aan mij wetende dat ik altijd de balans moet bewaken en periodes met angstaanvallen zal houden, of ik pas mij aan met iets waarvan ik weet dat het werkt. Dat laatste is voor mij persoonlijk de beste keuze. Dan maar wat hulp. En wie dat niet begrijpt, pech.

Voor vandaag plaats ik een heerlijk recept dat mij erg goed deed. Kip Manchurian. Kippenstukjes in een gekruid jasje in een heerlijk zoet sausje met groenten. Eén keer maken is meerdere keren willen eten. Dat beloof ik u. Zo lekker. Voor nu wens ik u een heel goed weekend. Ik ga er ook gebruik van maken. Kookon!

Wat heb je nodig:
500 g kipfilet
2 eiwitten
4 eetlepels maïzena
1/4 theelepel zout
1/2 theelepel knoflookpoeder
1/2 theelepel laos
1 theelepel kurkuma
Circa 0,75 liter zonnebloemolie

Verder nodig:
500 g Broccoliroosjes
150 g champignons
2 paprika’s in reepjes
1 witte ui
300 g rijst

Voor de saus:

4 eetlepel soyasaus
6 eetlepels honing
2 theelepels sesamolie
2 eetlepels tomatenpuree
Zoveel chilipeper als je aan kan en durft

Ook nodig:
Keukenrol

De how to:
Snijd de kip in kleine blokjes. Meng in een kom de eiwitten met de maïzena en kruiden.
Doe de kip bij het ei-kruidenmengsel en roer om. Zet opzij.

Stoom of kook de broccoliroosjes gaar en zet ze daarna (na afgieten of stomen) apart. Snijd de champignons doormidden, de paprika in reepjes en de ui in dunne halve plakjes. Kook ondertussen de rijst gaar volgens de verpakking.

Meng de sojasaus, honing, sesamolie en tomatenpuree in een bakje.

Verwarm in een diepe koekenpan de zonnebloemolie. Het is van belang dat je een laag van enkele cm olie in de pan hebt. Verwarm de pan circa 7 minuten op middelhoog vuur. Leg stukjes kip voorzichtig in de olie en bak in porties in circa 4 minuten goudbruin. Laat de kip uitlekken op een stuk keukenrol.

Doe in een andere koekenpan een scheutje van de hete zonnebloemolie en bak op hoog vuur onder geregeld husselen de champignons, ui, paprika en gekookte/gestoomde broccoliroosjes tot de champignons hun vocht verliezen en goudbruin zijn. Voeg nu het sausje toe en hussel en bak circa 2 minuten onder constant roeren. Voeg als laatste de gebakken kip toe. Roer alles om en haal de pan van het vuur.

Kip Manchurian

Kip in een jasje met heerlijke zoete saus en verse groenten

Share

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *