Kerstrecept: Ossenhaas met kruidenkorst, haricot verts met halloumi en broccolistamppot WINACTIE VERLOPEN#SPON

Kerstrecept: Ossenhaas met kruidenkorst, haricot verts met halloumi en broccolistamppot (WINACTIE VERVALLEN) #SPON

Leuke lezers! Kerst komt er langzaam weer aan. Meestal een periode voor mij van zelfreflectie, samen zijn, koken, goed eten en ook goede gesprekken. Kortom, kerst is voor mij een periode van drukte in de keuken en vooral gezelligheid en samen zijn aan tafel. Kerstgevoel is voor mij het moment van extra aandacht voor elkaar en dankbaar zijn voor wat er is, terugkijken op wat er is geweest en een beetje vooruit kijken op wat er hopelijk nog komen gaat.

Vandaag plaats ik een heerlijk recept voor de kerst dat gegarandeerd aan tafel voor tevreden gezichten zal zorgen en echt niet al te ingewikkeld is. Ik plaats vandaag een recept voor Ossenhaas in kruidenkorst. Dit samen met haricotverts en gebakken tomaatjes en halloumi en een heerlijke romige broccolistamppot. Een feestmaaltijd die echt niet moeilijk is maar zeker hoge ogen zal gooien.

Hoe vieren jullie kerst meestal? Gourmetten? Met het gezin? Familie? Buren? Bij ons is het meestal één van de twee dagen uitgebreid tafelen en de andere gemakkelijk eten en genieten van kleine hapjes, een kerstfilm of leuke kerstactiviteit of een spelletje. Naast goed eten meestal met een lekker wijntje of winterbiertje erbij. En, als ik dan toch mag kiezen, het liefste met een lekker warm haardvuur. Op één van de twee dagen vieren wij kerst meestal samen met gasten. Geen hele grote groepen maar bewust kleiner. Het komt de aandacht aan elkaar en de beperking in stress ten goede en de gesprekken aan tafel meestal ook. Ik vind het mooi hoe eten verbindt. De gesprekken die aan tafel ontstaan onder het genot van een lekkere maaltijd. Niet zelden is de tafel dan ook de plek waar we de avond beginnen en de avond eindigen. Hoewel het in het verleden wel eens stressen was voor mij, omdat ik vooral rond kerst perfectie aan tafel nastreefde, heb ik dat echt losgelaten. Daardoor miste ik het moment en de kerstgedachte. En daar gaat het toch om.

Dus, na een lekker en niet al te uitgebreid kerstontbijt, volgt op de dag dat ik uitgebreid kook vaak voor mij wat voorbereiding voor het diner. Nu ze wat groter worden helpt de bende van drie nu ook steeds vaker mee. Niet alleen mentale steun maar ook handjes in de keuken. En die zijn dan echt fijn. Snijwerk, raspen, dingetjes wassen. Of al helpen met wat bakwerk of de tafel vast extra mooi dekken.

Daarna gaan we meestal op chique. Een gewoonte die ik vanuit huis meekreeg. Zo heurde het bij ons. Hoewel ik tegenwoordig ook wel ben te porren voor een goede foute kersttrui. Dan wachten op de gasten en natuurlijk gaat de inmiddels grijsgedraaide kerst playlist weer aan. Na een lekkere bak koffie, thee, of warme chocolademelk volgt meestal een grote wandeling. Even lekker de benen strekken, de wind door het hoofd en de trek langzaam zijn werk laten doen.

Dan, na terugkomst, een lekker drankje en een spelletje voor we aan de mooi gedekte tafel stappen. En dan samen genieten van enkele gangen. Voor mij extra genieten dat ik dan los mag in de keuken. Daarbij gaat genieten wat mij betreft boven het feit dat eten enorm bijzonder moet zijn. Ik schreef het al eerder. Ik heb dat losgelaten. Ik pas mijn gerechten dan ook zeker aan voor de bende van drie zodat het ook voor hen een feestje is. Comfortfood voert wat mij betreft de boventoon boven haute cuisine.

Tussen de gangen door pauzeren we en relaxen de gasten lekker met de bende van drie zodat ik rustig de volgende gang kan voorbereiden. Wat ik één van de mooiste momenten vind tijdens het kerstdiner is wel het moment dat ik de bezinning noem. Of noem het domweg melancholie, emotionele wrakheid, softheid of de drank die spreekt. Misschien is het een combinatie van alles.

Maar in dat mooie moment komt meestal ter sprake dat we het toch verdomd goed hebben zo met elkaar. Dat we onze handen dicht mogen knijpen. Kerst voedt altijd dat moment. Dat vrede en veiligheid niet voor iedereen in de wereld vanzelfsprekend is. Niet alleen het beseffen dat je het zelf goed hebt maar ook bewust zijn daarbij dat je ook iets voor een ander kan doen. Met kerst geven wij dan ook geen cadeautjes aan elkaar maar kiezen we er met de bende juist voor iets goeds voor een ander te doen. Elk jaar kiezen we dan ook met de kinderen een goed doel uit waar we een geldbedrag aan schenken of een bedrag om bepaalde dingen (voor) aan te schaffen. Schoolspullen, inentingen, slaapzakken, kledingpakketen. Wij vinden het belangrijk, maar hopelijk geven we ook aan hen door dat je ook stil mag staan bij het geluk van anderen en niet alleen van je eigen naasten.

Dat is voor ons kerst. Met elkaar zijn en wat voor een ander doen. Ik ben benieuwd naar jullie kerst dit jaar maar hoop vooral dat deze liefdevol, in goede gezondheid en vreedzaam verloopt. Dat jullie ook stil mogen staan met geliefden om je heen bij wat er is, wat is geweest en wat er wellicht nog komen gaat. En dat ook jullie dankbaar voor kunnen zijn. Ik gun het jullie. Ik wens jullie een heerlijk, relaxed en gezellig kerstfeest. Hopelijk geeft dit heerlijke recept jullie extra inspiratie in de keuken en vreugde aan tafel.
In het kader van iets leuks voor een ander, heb ik naast dit recept ook nog een leuke winactie waar jullie aan mee kunnen doen. Iets winnen met je kerstmaaltijd. Dat is toch mooi meegenomen. Je kan een KitchenAid pan winnen!

Hoe kan je meedoen? Kijk eens op https://www.coop.nl/kerstklassieker maak je eigen kerstklassieker met een twist en plaats deze voor 28 december 2018 op social media met de hashtag #coopkerstklassieker en wie weet, win jij deze mooie pan!
Kookon! En fijne kerstdagen!

Wat heb je nodig:
Voor 4 personen:

Voor de ossenhaas:
4 ossenhazen van circa 200 gram

Voor de kruidenkorst:
20 g verse basilicum inclusief steeltjes
20 g verse platte peterselie inclusief steeltjes
2 tenen knoflook
30 g parmezaanse kaas
Zout
Peper

Verder nodig:
Klont roomboter
Olijfolie
4 theelepels Franse mosterd
Vel bakpapier

De how to:
Laat de ossenhaas voor het eten 30 minuten tot 1 uur op kamertemperatuur komen.
Verwarm de oven voor op 160 graden (150 graden hetelucht) en verwarm een rooster mee.

Hak de basilicum, peterselie en tenen knoflook héél erg fijn. Meng dit met de parmezaanse kaas en een snuf zout en peper door elkaar. Zet opzij.

Zet een koekenpan op middelhoog vuur. Doe een klont boter in de koekenpan met een scheutje olijfolie en leg de ossenhazen in de pan zodra de boter niet meer bruist. Bak beide zijdes van de ossenhaas 1 minuut en schroei de zijkanten ook dicht.

Haal de ossenhazen uit de pan en bestrijk ze rondom allemaal aan de boven en onderzijde met één theelepel mosterd per ossenhaas.

Druk ze daarna aan beide kanten in je kruidenmengsel zodat ze aan beide zijdes helemaal bedekt zijn. Leg ze daarna op het rooster in de oven. Leg er een vel bakpapier onder om de vleessappen op te vangen. Bak de ossenhazen circa 5-7 minuten voor een medium gebakken variant. Haal ze uit de oven. Leg ze op een bord, dek af met aluminiumfolie en laat circa 5 a 10 minuten rusten.

Voor de haricot verts met tomaten en halloumi:
Wat heb je nodig:
250 g snoeptomaten
250 g halloumi
300 g verse haricotverts
Olijfolie
Zout
Peper
Balsamicoazijn

De how to:
Halveer de cherrytomaten en snijd de halloumi in blokjes. Snijd de houtige uiteinden van de haricotverts. Breng een steelpan met water en een snuf zout aan de kook en voeg de haricotverts toe. Laat deze beetgaar koken. Giet af en spoel ze af met koud water om het garen te stoppen. Zet een koekenpan op hoog vuur en voeg een scheutje olijfolie toe. Doe de halloumi in de pan en hussel en bak tot de halloumi goudbruin wordt. Voeg dan de tomaten en haricotverts toe en bak nog enkele minuten om alles goed door te warmen en om de tomaten wat zachter te laten worden. Voeg naar smaak een snuf zout en peper toe en en druppel wat balsamicoazijn over de groenten. Hussel nog éénmaal en serveer.

Voor de broccolistamppot:
Wat heb je nodig:
500 gram broccoli in stukjes
800 gram stamppot aardappels (zak verskoeling)
1 groentebouillonblokje
Klont roomboter
Scheutje melk
Zout
Peper

De how to:
Snijd de broccoli in roosjes en de steel in dunne plakjes.
Doe de aardappels in een pan die ruim gevuld is met water. Zet de pan op het vuur met het groentebouillonblokje erbij en breng aan de kook. Kook de aardappels volgens de verpakking en voeg de laatste 13 minuten van de kooktjd de broccoli toe. Laat deze meekoken tot de aardappels en broccoli zacht zijn.

Giet de aardappels en broccoli, als ze zacht zijn, af. Laat even uitwasemen. Doe ze terug in de pan. Voeg de klont boter en een scheutje melk toe (naar smaak) toe en stamp alles samen fijn tot een romige en redelijke gladde puree ontstaat. Proef en breng eventueel nog op smaak met zout en peper. Doe een deksel op de pan tot je deze gaat serveren.

euw euw Kerstrecept: Ossenhaas met kruidenkorst, haricot verts met halloumi en broccolistamppot EN WINACTIE #SPON

Kerstrecept: Ossenhaas met kruidenrand, haricot verts met halloumi en broccolistamppot EN WINACTIE #SPON


Deze blog is mede tot stand gekomen in samenwerking met Coop supermarkten.

Share

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *