IJstaart met cookiedough, fudge, karamel en pistache

Chocolade ijstaart met cookiedough, fudge, karamel en pistache

Er zijn van die recepten waar ik al dagen mee in mijn hoofd bezig ben voordat ik ze ga maken. Waarbij ik constant denk aan hoe ik iets moet samenstellen, hoe het qua smaken moet werken en hoe het op de foto moet komen. Dan zit ik op de bank met mijn heldin Expeditie Robinson te kijken en denk ik ondertussen hoe ik net dat laatste stukje kleur erin krijg of ergens een zoetje of zuurtje toevoeg.

Terwijl er iemand op tv een allesbeslissende proef doet om op de expeditie te blijven denk ik aan de kleur ondergrond en op welk bord ik het recept op de foto moet zetten. Nee het zijn niet mijn meest sociale momenten soms. Gelukkig beheersen dit soort grote recepten me niet dagelijks. Als een recept begint te ontstaan in mijn hoofd schrijf ik dat idee meteen op en dan kom ik een heel eind voor een volgende keer als ik er mee verder ga. Maar dit was wel een recept dat wat hoofdbrekers gaf.

Het is me gelukkig wel gelukt. Yes, hoera en ach ik gooi er ook een “woepie” in. Ik heb mijn kerstdessert voor dit jaar (op tijd) klaar en kan het vandaag aan jullie presenteren. Elk jaar probeer ik met kerst weer een bijzonder recept online te zetten. Maar dat moet wel aan wat voorwaarden voldoen. Iets met een hoge lat.

Het moet een recept zijn dat je van tevoren kan maken zodat je op kerstavond er niet zoveel meer aan hoeft te doen. Dat is de belangrijkste voorwaarde. Het moet iets zijn dat je niet elke dag eet, moet er mooi uitzien, zeker overheerlijk zijn, een wauw factor hebben en voor een grote groep geschikt zijn. Niet voor niets dat het mij dus best wat hoofdbrekers gaf. Met name dat het niet teveel tijd mocht kosten tijdens de kerst zelf en ook de lastigheid dat je met bevroren en ontdooide producten te maken hebt in één recept.

Dit recept is geloof ik het meest machtige toetje dat ik tot nu toe heb gemaakt maar oh oh oh wat past dit goed bij de kerst of bij een goede reden om uit te pakken aan tafel. En zeg nou zelf, wat kan je hier niet lekker aan vinden?

Chocoladetaart met pistache, een dikke romige chocoladefudgelaag, het midden van de taart dat gevuld is met stracciatella ijs en cookie dough en als afsluiter nog warme karamel dat je er overheen kan gieten of je stukjes taart in kan dippen. Hemels!

Ik ben er verdomd trots op dat dit recept gelukt is EN dat je elk deel van dit recept van tevoren kan maken. Sommige onderdelen zelfs enkele dagen van tevoren zodat het maken ook goed behapbaar is. Ik koos ervoor om de taart van dit recept een dag van tevoren te maken in plaats van op de dag zelf. Voeg na het afkoelen de fudgelaag toe en maak de taart voor het serveren op.

Met gepaste trots het recept voor mijn Chocolade-pistache taart met fudge, cookiedough ijslaag en warme karamel. Das een hele mond vol, maar dat is deze taart ook. Enjoy en alvast een hele fijne kerst gewenst! Kookon!

Wat heb je nodig:
Voor de fudgelaag (de dag van tevoren):
250 ml slagroom
100 gram lichtbruine basterdsuiker
20 gram boter
200 gram pure chocolade (70% cacao)
2 eetlepels honing
1 theelepel vanille-extract

Voor de ijslaag:
Maak minimaal een dag van tevoren (paar dagen eerder kan ook).
1 liter stracciatellaijs
3/4 van de cookiedough
Bakpapier
Vershoudfolie

Voor de cookiedough:
Kan je geruime tijd van tevoren maken.
Gebruik dit recept:

Voor de taart:
250 gram ongezouten boter
2 eetlepels olijfolie
250 gram fijne kristalsuiker
150 gram pure chocolade 70% cacao
100 gram gepelde pistachenoten en fijngemalen (koop een zakje gezouten pistachenoten, dop tot je 100 gram hebt, was ze onder de kraan en droog ze in een theedoek) bewaar 25 gram hele pistachenoten voor de decoratie.
6 grote eieren
150 gram zelfrijzend bakmeel
4 eetlepels cacao
Zeezout

Voor de karamel (Kan je ook enkele dagen van tevoren maken):
100 gram suiker
35 ml slagroom
25 gr boter in blokjes
25 ml water

Ter decoratie:
Rode bessen of aardbeien
25 gram grof gemalen pistachenoten

Verder nodig:
2 springvormen van 24 cm
Bakpapier
Vershoudfolie
Staafmixer
Mixer

De how to:
Wanneer je zin hebt:
Maak de cookiedough en vries in. Je hebt 3/4 nodig voor de taart gebruik de rest voor een ijsje.

Tot maximaal drie dagen van tevoren:
Maak de fudge:
Maak de fudge door alle ingredienten in een steelpan te doen. Breek de chocolade in stukjes. Breng aan de kook en laat 5 minuten heel zachtjes doorkoken waarbij je af en toe roert. Haal van het vuur en voeg de chocolade toe. Voeg als laatste de vanille toe. Wacht enkele minuten en roer door tot alles is gesmolten en het mengsel één geheel is. Laat afkoelen en bewaar in de koelkast tot gebruik. Warm op tot lauwe temperatuur als je hem nodig hebt.

Maak de karamel:
Verhit de suiker met 25 ml water in een grote steelpan op laag vuur. Draai rond met de pan (niet op zijn kop natuurlijk maar zwenken) maar roer niet. Wacht tot de suiker is opgelost. Zet het vuur wat hoger en laat de suiker zachtjes koken en blijf regelmatig zwenken/ronddraaien tot je een heldere karamel hebt met een donkere gouden tint.

Haal de pan van het vuur met een ovenhandschoen en klop snel de room en boter door de karamel met een garde. Dit spettert een beetje dus doe dit bijvoorbeeld boven je wasbak. Laat de karamel afkoelen en bewaar afgedekt in de koelkast tot gebruik.

Een paar dagen van tevoren tot minimaal een dag van tevoren:
Maak de ijslaag:
Pak een springvorm van 24 cm en doe er een vel bakpapier in. Laat het ijs op dermate temperatuur komen dat hij schepbaar is. Snijd 3/4 van de cookiedough in blokjes. Schep het ijs in de springvorm en smeer uit met een grote lepel. Duw de stukjes cookiedough erin en smeer alles nog een keer uit. Dek de springvorm af met vershoudfolie en zet minimaal een nacht in de vriezer.

De dag van tevoren:
Maak de taart:
Verwarm de oven op op 180 graden (170 bij een hetelucht). Dop de pistachenoten. Als je zoute pistachenoten gebruikt (goedkoper) zorg dan dat je 100 gram aan noten hebt gedopt. Was deze dan in een vergiet af onder de kraan en droog ze in een theedoek. Maal 75 gram fijn met een staafmixer of sla fijn in een theedoek met een deegroller en zet klaar. Maal de overige 25 gram grof en bewaar deze ter decoratie. Vet de springvorm in met een klontje boter en bekleed daarna de onderzijde met een laag bakpapier. Zet een pan met een laagje water op het vuur en breng deze aan de kook. Zet het vuur zacht en laat zachtjes pruttelen. Zorg dat er een passende hittenbestendige kom op past.

Breek de chocolade voor de taart in stukjes. Doe de chocolade met de boter, de olie en de suiker in de kom. Laat het geheel smelten tot je een glanzend mengsel hebt. Haal van het vuur en laat je mengsel circa 10 minuten afkoelen. Giet de warme chocolade over in een mengkom. Pak een mixer en klop de eieren per twee door de chocolade tot ze alle 6 geheel zijn opgenomen.

Voeg daarna, met een zeef, de bloem, cacao en als laatste met de hand de pistachenoten en een snuf zeezout toe aan de chocolade en klop even door tot er een egaal mengsel ontstaat. Giet het beslag in de taartvorm en zet circa 35 a 45 minuten in de oven. De taart is klaar als je een sateprikker in het midden steekt en deze er nog een klein beetje vochtig uitkomt. De bovenkant van de taart barst en zal wat scheuren. Dit is overigens normaal. Geen zorgen.

Laat de taart 10 minuten afkoelen, haal hem daarna voorzichtig uit de vorm en laat hem verder afkoelen op een rooster.

Als de taart is afgekoeld haal dan het lelijke deel eraf door een klein laagje van de bovenkant af te snijden. Snijd de taart daarna horizontaal doormidden. Doe de bovenkant terug in de springvorm waar je een vers vel bakpapier in hebt gedaan. Warm de fudge, als je hem al eerder in de koelkast had staan, een klein beetje op in de magnetron (circa 1 minuut) tot hij lauw is en goed door te roeren. Giet de lauwe fudge over de bovenzijde van de taart heen in de springvorm. Egaliseer uit met een spatel, dek af met vershoudfolie en laat een nachtje opstijven in de koelkast. Verpak de onderkant van de taart in vershoudfolie en bewaar ook in de koelkast.

Circa 10 minuten voor het serveren:
Nu is het tijd één geheel te maken. Haal de taarten uit de koelkast. Leg de bodem van de taart op een bord. Haal de ijslaag uit de vriezer snijd het ijs los langs de randen van de springvorm en keer de springvorm om op de bodem van de taart. Trek het bakpapier eraf en leg de bovenkant op de taart. Besprenkel de taart met de overgebleven pistachenoten en rode bessen of aardbeien. Warm de karamel een beetje op in de magnetron en serveer in kleine bakjes bij de stukken taart.

chocolade ijstaart met cookie dough en fudge 3

chocolade ijstaart met cookie dough en fudge 2

chocolade ijstaart met cookie dough en fudge 1

Share

5 thoughts on “IJstaart met cookiedough, fudge, karamel en pistache

  1. Beste man,

    Ik ben op dit moment bezig met het maken van je kersttaart. Ik zie nu in het recept staan bij het onderdeel “maak de taart”dat je de chocolade in stukjes moet breken… bij de ingrediënten lijst voor het taart gedeelte staat geen chocolade vermeld… ik heb alleen de chocolade voor de fudge. Hoeveel chocolade moet er in?

    Groetjes Claudia

  2. Pingback: De man zijn kerstrecepten - De man die koken kan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *