Karni Stoba (Antilliaanse stoofpot) naar recept van Thomas Acda

Als man die koken kan heb ik helden. Helden op kook, sport en muziek/theater gebied.

Thomas Acda is voor mij een persoon waar ik al vele jaren groot respect voor heb. In “24 uur met” kookte Thomas Karni Stoba, een Antilliaanse stoofpot. Menig fan vroeg om het recept na de uitzending. Dat recept werd gedeeld en nadat ik het gemaakt heb deel ik het met jullie. Een Antilliaanse kennis verzekerde mij dat appelstroop hier eigenlijk niet in hoort maar het waarschijnlijk een vervanging is van Papaja. Helemaal goed natuurlijk maar ik kan je wel zeggen dat het met appelstroop ook enorm lekker is. Thomas gebruikte in zijn recept een kruidenmix van Jonnie Boer maar eigenwijs als ik ben maakte ik een eigen kruidenmix op basis van deze specerijenmix. Het resultaat mag er zijn. Een heerlijke zoete stoofpot die je ook in de zomer kan eten. Heerlijk met friet, rijst, brood of aardappels. Ik at er doperwten bij maar kies een groente (of niet) die je lekker vindt bij dit gerecht. Een nieuw recept, met alle lof naar mijn held. Kookon!

Wat heb je nodig:
700 gram stooflappen of runderriblappen
10 bospeentjes of 2 winterpenen grof gehakt (circa 450 gram)
4 sjalotten grof gehakt
1 appel in blokjes (Elstar)
2 tenen knoflook in plakjes
3 theelepels tijm
2 laurierbladeren
1 theelepel kaneel
2 eetlepels donkere basterdsuiker
1 plak ontbijtkoek
1 banaan in plakjes
125ml wittewijnazijn
1 pot appelstroop a 450 gram
Zout
Peper
Olijfolie
30 gram roomboter

Voor de kruidenmix:
4 eetlepels van de volgende kruidenmix ( 2 eetlepel paprikapoeder, 2 theelepels kurkuma, 2 theelepels ui, 2 theelepels knoflook, 1 theelepel witte peper, 1 theelepel gemalen komijnzaad, 1 theelepel zout, 1 theelepel peterselie 1 theelepel koriander)

Of 2 eetlepels Jonnie Boer Caribbean spicemix en 2 eetlepels Jonnie Boer Curry Madras

De how to:
Als je niet Jonnie zijn kruidenmix hebt maak dan mijn versie van de kruidenmix en laat het vlees op kamertemperatuur komen.

Snijd de appel, wortel, sjalotten en knoflook. Smelt de boter met een scheut olijfolie in een pan met dikke bodem en voeg de appel en gesneden groenten toe. Fruit dit enkele minuten en snijd ondertussen het vlees in repen van circa 2 cm dik. Bestrooi met 4 eetlepels van de kruidenmix.

Haal de groenten uit de pan en schroei het vlees dicht op hoog vuur. Voeg de groenten nu weer toe en de azijn, kaneel, tijm, laurierbladeren, suiker en appelstroop. Voeg genoeg water toe zodat het vlees net onder staat (circa 400 ml). Breng aan de kook en zet de pan daarna op een heel laag vuur. Laat met het deksel op de pan circa 2 uur pruttelen of tot het vlees uit elkaar valt. Het moet nog een beetje stevig zijn dat er wel wat te kauwen valt maar wel uit elkaar vallen dus. Voeg dan de ontbijtkoek en plakjes banaan toe, roer door en breng op smaak met zout en peper. Laat de saus eventueel nog even zonder deksel lekker indikken. Gaat dit niet snel genoeg? Dan kan je nog wat maïzena opgelost in een scheutje koud water toevoegen.

Eet met rijst, patat, brood, aardappels of pasta.
Karni Stoba

Share

4 thoughts on “Karni Stoba (Antilliaanse stoofpot) naar recept van Thomas Acda

  1. Dinsdag heb ik deze heerlijke stoofpot gemaakt. Ik heb er nog 2 paprika’s doorgedaan en een snuf cayennepeper. Wij aten er rijst en een komkommerradijssalade bij. Een prima combinatie. Dit recept ga ik zeker vaker maken. Bedankt voor het delen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *