Kapsalon

Kapsalon zelf maken

Wie kent het niet? Na een lekkere avond stappen afzwaaien met een lekkere kapsalon of broodje shoarma? Of op een luie avond voor de buis genieten van deze vette hap. Het is de snack die ik niet kan weerstaan. Hoe ik ook mijn best doe gezond en vers te eten ik heb een zwak voor een kapsalon. Sticky Fingers serveren tijdens het Best Kept Secret Festival een verse variant van de kapsalon. En nog biologisch ook. Toen ik dit recept zag was ik om. Ik moest dit proberen. Natuurlijk heb ik niet de illusie dat dit recept gezond is. Maar als je dan een keer wilt zondigen dan is deze zeker gezonder en verser dan afhaal. Ik heb de keuze qua vlees op kip gehouden.

Omdat ik de samenstelling van de kruiden van Sticky Fingers niet ken ben ik op zoek gegaan naar een recept dat shoarma of döner eer aan doet. Ik vind deze rub te gek. Net als dit gerecht. Zelfs zo te gek dat ik overweeg de afhaalvariant definitief te laten voor wat hij is. Iets meer werk maar de beloning is er naar. Een diepe buiging voor de mensen achter Sticky Fingers.

Wat heb je nodig?
Voor 4 personen
800 gram verse patat (zelf maken is niet moeilijk maar de meeste supermarkten kennen ook een versere variant)
500 gram kipreepjes
4 handjes veldsla gemixed met rucola
2 rode uien gepeld en gesnipperd
1 komkommer in kleine blokjes gesneden (zonder vruchtvlees)
4 tomaten zaadlijsten verwijderd en in blokjes
4 kleine handjes strooikaas
Knoflooksaus (zelfgemaakte is ook wederom niet moeilijk)
Sambal of harissa

Voor de kruidenrub
1/2 theelepel gemalen komijn
1/2 theelepel kurkuma
1 theelepel zeezout
1 theelepel gemalen koriander
1 theelepel uienpoeder
1/2 theelepel paprikapoeder
3 geperste tenen knoflook
2 eetlepels magere Franse kwark of yoghurt
1/2 theelepel zwarte peper
3 eetlepels olijfolie

De how to:
Mix alle ingrediënten voor de kruidenrub door elkaar. Mix deze goed door het vlees. Dek af en laat ongeveer een uur of 4 marineren.

Als je verse friet maakt is het nu handig deze te snijden en de eerste fase af te bakken (zie ook mijn recept voor verse friet/patat).

Klaar om te gaan eten? Laat het vlees op kamertemperatuur komen. Snijd de ui, komkommer en tomaten in blokjes. Verwijder het vruchtvlees van de tomaat en komkommer om soppigheid te voorkomen. Mix de ui, tomaat en komkommer door elkaar en zet even opzij. IMG_5997
Maak nu eventueel je eigen verse knoflooksaus (Yoghurt, koriander, mayonaise, knoflook,munt) Of pak een kant en klare. Wil je ook een pittige saus? Doe dan wat harissa met yoghurt in een bakje en roer goed door.

Bak het vlees in een koekenpan in een scheutje olijfolie tot het vlees gaar is.
Doe het vlees nu over in een braadslede en zet voor tien minuten onder een hete grill waarbij je af en toe het vlees omschept. Bak ondertussen de patat goudbruin en strooi er een beetje zout over. Is je patat klaar en je vlees gaar? Zet dan vier bakjes of kommetjes klaar. Verdeel de patat over de kommen.
DPP_10661
Strooi dan het vlees erover gevolgd door een handje strooikaas.
DPP_10662
Verdeel nu je groentemix over de bakjes.
IMG_6003
Schenk er nu zoveel knoflooksaus en sambal/harissa of harissayoghurt over als je durft.
DPP_10663
Top het af met een flinke hand gemengde sla en serveer er nog wat extra bij.
DPP_10664

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *