In bier gemarineerde en gekruide kip op piadina

Dames en heren mijn eerste “live” blog weer sinds ik terug ben uit hot, hot, hot Spanje. Sangria, heerlijk rustige BBQ avonden, zwembad, strand, lezen, spelen met de kinderen, dorpjes bezoeken, hardlopen op het strand en af en toe een uur sportschool.Na een paar dagen wennen aan de hitte een heerlijke vakantie. Waar ik eerst het kamperen in onze tent wat armoedig vond ten opzichte van al die georganiseerde mensen om mij heen omarmde ik het uiteindelijk volledig. Het aanrommelen om iets voor elkaar te krijgen. Met praktische dingetjes bezig zijn. En ook de bijna volledige WiFi-loosheid. Het niet constant alert zijn op sociale media en nieuws wat toch thuis een groot deel van mijn dag beheerst. Het dagelijkse loopje naar de bakker. Weer eens gewoon een boek lezen en echt tijd maken voor de kinderen zonder dat je denkt ik moet zo nog dit of dat. Ik heb met verbazing naar de mensen om mij heen gekeken. Niet verbazing in de zin dat ik er een oordeel over heb maar oprechte verbazing. Die uit hun caravan een complete voortent, nog een voortent, windschermen, oven, koelkast, ventilatoren, airco, hangmat, fietsen, tv-antenne, vriezer, feestverlichting en eigenlijk een compleet huis met tuin toveren. Goed over nagedacht dus.

Kamperen in weelderige luxe maar dan met buren twee meter naast je en 5 meter voor je. De camping als geheel als een compleet dorp. En ik het al luxe vinden dat wij stroom hadden bij onze tent voor onze koelbox. Niet dat wij nooit in een kant-en klare tent hebben geslapen of in een stacaravan maar over zoveel luxe voor onszelf als we met een eigen tent zouden gaan hadden we nooit echt goed nagedacht. Geeft wel ideeën voor volgend jaar overigens.

We hebben op vakantie enkele heerlijke maaltijden gegeten. Helaas niet allemaal bij een restaurant. Op één of andere manier was het eten het steeds net niet. Alsof de restaurantjes in de nabije dorpjes er niet om geven of je vaker komt of niet. Omdat de eindeloze stroom aan vakantiegangers toch wel voor inkomsten zorgen. Snel op tafel en snel weer weg gaan daar veelal boven de kwaliteit. Patatas bravas met een saus uit fles en zonder kruiden, een bestelde pizza gewoon uit een doosje. Je zal er allemaal geen voedselvergiftiging van krijgen maar het prikkelt de smaakpapillen ook niet. Heel anders dan de tapas en pinchos die ik at in Begur of Madrid. De paella die ik in een restaurant at was lekker tot ik erachter kwam dat de complete garnalen nog een darmkanaal hadden. En dat ontneemt dan toch wat de smaaksensatie.

Geloof me, ik ben geen moeilijke eter. Dat bewijst het feit dat ik de bestelde dingen ook wel opat. Maar ik heb de echte Spaanse keuken hoog zitten. En die is het lekkerste als hij gewoon vers is en met liefde gemaakt. En daar was het hier bij de meeste tentjes kennelijk iets te toeristisch voor. De lekkerste authentieke tapas die ik at was bij een heel klein tentje in Miami Platja. Niet groots aangegeven, goedkoop ook en met goede service. De albongidas smaakte zoals ik me herinnerde, de tortilla van de dag was te gek. En de uitbaters? Twee Duitse vrouwen die de zaak runde maar kennelijk ook de Spaanse keuken hoog hadden zitten. Mede bewezen door de vele Spanjaarden die er aten. Ook erg lekker waren de knoflookgambas uit de oven. Verder kan je niet mis gaan met de Spaanse worsten, sangria en de vijgenjam die ze in Nederland ook zouden moeten introduceren.

Als eerste non-vakantie blog geef ik jullie een recept dat ik op de bbq maakte in Spanje. Heerlijk in kruiden en bier gemarineerde kip met piadina’s, salsa en guacamole. Heerlijk op de bbq of in een grillpan. Mijn vakantie is ten einde maar uitgerust en met verse inspiratie ben ik weer terug! Ik wens jullie hetzelfde! Een smakelijke vakantie! Kookon!

Wat heb je nodig:
3 kipfilets (liefst biologisch)
Een flesje bier of blikje van 330 ml naar keuze

Kruidenrub:
1 eetlepel suiker
1 eetlepel zeezout
1 eetlepel koriander
1 theelepel uienpoeder
1 theelepel knoflook
1 theelepel zoet paprikapoeder
1 theelepel tijm
1 theelepel gemalen gember

Een halve a één rode peper in ringetjes (zaadjes verwijderd) (naar smaak).

Voor de piadina:
Piadina recept

Voor de guacamole:
Guacamole

Voor de tomatensalsa:
Sap van 1 a 1/2e limoen
4 rijpe tomaten in blokjes gesneden
1 rode ui in hele dune ringetjes
1 teen knoflook (geperst)
Verse koriander naar smaak
Zout
Peper of rode peper in ringetjes
Olijfolie

Voor erbij:
Een zak doritos (ik hou erg van de Nacho Cheese) of andere tortillachips naar keuze.
Bbq saus naar keuze.

De how to:
Doe de kipfilet, een avond van tevoren in een diepvrieszak met het bier. Maak de kruidenrub en voeg toe.
Meng en kneed alles door elkaar en laat een nachtje trekken.

Maak de volgende de bbq gereed voor indirect grillen. Laat de kip op kamertemperatuur komen en maak ondertussen de piadina’s en bak ze in in een koekenpan. Houd ze eventueel warm in aluminiumfolie. Maak de guacamole. Maak de salsa door de tomaten in blokjes en de ui in ringetjes te snijden. Pers er een teen knoflook bij en voeg naar smaak limoensap, koriander, zout, (rode)peper en een scheutje olijfolie toe.

Nu is het tijd om de kip te gaan grillen. Haal de kip uit het bier en laat uitlekken. Leg ze boven het direct vuur en grill ze met het deksel op de pan tot ze gaar zijn. Gaat het te snel? Verplaats ze dan naar de indirecte kant.

Snijd de kip in plakjes en leg op de piadina. Voeg guacamole, salsa en een bbq saus naar smaak toe en leg er een handje tortillachips bij. Eet smakelijk!
IMG_9977

IMG_9979

Share

One thought on “In bier gemarineerde en gekruide kip op piadina

  1. Pingback: #foodblogevent augustus 2015 Thema: Schaamteloos genieten | De man die koken kan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *