Hutspot met een saus van gebakken rookworst, appel en champignons

Hutspot met een saus van gebakken rookworst, appel en champignons

 

Een tijdje geleden gaf ik aan dat er weer een leuk projectje op stapel stond. Inmiddels heb ik de bevestiging dat het doorgaat en het dus kan delen. Ik kom binnenkort in de Metro. Met een foto en een recept (staat te dansen in de kamer maar vergeet dat de gordijnen open zijn en ziet de postbode verbaast kijken). Dus binnenkort rijd ik het hele OV in Nederland door, vul ik daarna met mijn recept en foto vuilnisbakken en wellicht menig kattenbak. Een bucketlistmomentje. Want wie droomt er als blogger niet van in een kattenbak..uh.. landelijke krant te komen staan. Enorme eer. Als het zo ver is laat ik het u uiteraard weten.

Aan de zijlijn van mijn blog ben ik bezig mijn schrijverspassie een beetje uit te breiden. Ik probeer daar her en der kansen voor aan te grijpen. Zo doe ik mee met een blogwedstrijd voor vaders. Om als vaste blogger op een website voor ouders te kunnen schrijven over het vaderschap en opvoeden. Mijn artikel is ingezonden. Mocht hier wat uit komen zijn jullie bijna de eerste die het weten. Mijn bende van drie is sowieso een eindeloze inspiratiebron.
Verder is het een roerige tijd. Vooral in mijn hoofd. Elke dag kom ik tijd tekort. Er zijn veel zaken die mijn aandacht en zorgen vragen. De wens tussen kunnen en willen (doen) op een dag is een constante strijd die ik soms win en soms verlies. Dat geeft weinig tijd om eens goed na te denken over wensen, dromen en het behalen en vervullen.

Van de week ik met mijn heldin op een leuk idee om daar eens het hoofd over te buigen. Een vlucht. In de zin van het vliegtuig pakken. Alleen. En dan enkele dagen zonder telefoon, mensen om je heen, in alle rust eens met jezelf te zijn. Om te bedenken waar je staat en waar je nu eigenlijk naartoe wil. Je gedachten laten gaan, die niet door whatsapp berichten, vechtende kleuters, banen of huishouden worden gestoord. Ik ben zelf verdomd tevreden over dit idee. Vooral omdat ik een persoon ben die vaak super enthousiast wordt van dit soort ideeën maar op het uur u dan liever niet meer gaat. En dit is dan ook een soort drempelwaardige uitdaging waar ik overheen moet. Ik ben zelden echt op mijzelf aangewezen en hoewel ik zeker niet altijd fysiek bezig ben en dus regelmatig op een bank of stoel onderuitgezakt zit, gaan de radartjes krakend en piepend verder. Deze vlucht is niet alleen goed voor mij. Ook voor mijn heldin. Dus lijkt het ons goed om beiden alleen deze vlucht aan te pakken. Om daarna hopelijk enigszins verlicht terug te komen met een beeld waar we samen naartoe willen.

Mijn hoop? “If you find your true passion, you will never have to work a day in your life again.” Hoge lat. Dat klopt. Maar wie al zijn doelen heeft bereikt heeft de lat te laag gelegd zeiden Acda en De Munnik eens. Voordat ik een heerlijk recept met u deel rest mij de vraag aan u:

Doe jij waar je blij van wordt? En hoe heb je dat ontdekt? Of had je daar ook een vlucht voor nodig?

Het recept voor vandaag? Hutspot maar dan met een heerlijke saus met gebakken rookworst en kastanjechampignons. Echt te gek en net weer even wat anders dan gewoon hutspot. Probeer het eens! En Kookon!

Wat heb je nodig:
Voor 4 personen

Voor de hutspot:
500 gram hutspotgroenten
1 kg kruimige, geschilde, aardappels in kwarten
1 kippenboullonblokje
30 gram boter

Voor de rookworstsaus:
150 gram kastanjechampignons in grove stukken gebroken of gehakt
1 theelepel tijm
1/2 theelepel knoflookpoeder
1 kleine appel geschild en in blokjes
1 rookworst a 275 gram in dikke plakken
1 lente-ui in ringetjes
1/2 groentebouillonblokje
2 theelepels maizena
Olijfolie

De how to:
Pak een grote pan en smelt de boter hierin op middelhoog vuur. Fruit de uien van de hutspotgroenten circa 5 minuten en schep de wortels en aardappels erdoor. Verkruimel het bouillonblokje en voeg 500 ml kokend water toe. Breng aan de kook en laat circa 20 minuten op laag vuur gaarkoken.

Maak nu de saus.
Doe een scheut olijfolie in de koekenpan en bak de champignons en plakken rookworst met de tijm en knoflookpoeder tot de worst goudbruin is en de champignons zacht. Voeg 250ml water, het halve bouillonblokje, de lente-ui en de blokjes appel toe. Laat twee minuten doorkoken.

Doe twee theelepels maizena en een scheutje koud water in een beker en roer door. Voeg bij de saus met nog circa 50 ml water en roer door. Breng aan de kook,laat iets indikken en doe in een kommetje.

Giet de hutspot af maar vang het kookvocht op. Stamp de hutspot fijn met wat van het kookvocht. De hutspot moet smeuïg worden maar geen soep. Serveer met de rookworstsaus.

De man zijn hutspot

Share

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *