Hummingbirdtaart met kokos

Hummingbirdtaart met kokos

Gisteren was het een heerlijke oktoberdag. Rond de 20 graden, zonnetje erbij en weinig wind. Een ideale dag voor een oktoberse barbecue. Vrienden en kinderen uitgenodigd, bier in huis gehaald, vlees gemarineerd, iedereen wat lekkers mee en aan met die buitenpan. Onder het genot van een muziekje, kinderen op een trampoline, rosé, bier en gezelligheid werd er gisteren even niet gesport of op de calorieën gelet. Geen guilty pleasure maar een guilty saturday zogezegd. Toen ik aanbood het toetje te verzorgen wist ik al meteen wat ik ging maken. De hummingbirdtaart.

De combinatie van sponzige cake van ananas en banaan en pecannoten, een zoete vulling en karamel raken zeker de juiste plek. De taart is voor ongeveer 12 personen. Gezien de machtigheid van deze taart klopt daarmee de grootte van de stukjes wel. En wil je hem minder machtig? Stapel de taart dan niet maar verdeel de vulling over de twee helften en je hebt opeens twee keer zoveel taart. Net zo lekker maar minder calorieën. Ik vind dit zo een taart om met een lekker bakkie koffie in de zon of op een comfortabele stoel te kruipen. Doe verder even helemaal niets en laat alle smaken en geuren tot je komen. Deze taart had een veel minder complexe naam kunnen hebben. De titel “heerlijk” of “genieten” was voldoende.
(geïnspireerd op het recept van Jamie Oliver uit Jamie’s Comfortfood maar met mijn twist)

Wat heb je nodig:
Voor de hummingtaart:
250 ml olijfolie
350 gram zelfrijzend bakmeel
1 tl kaneel
4 middelgrote rijpe bananen
300 gram rietsuiker
Een blik van 425 gram ananasstukjes op sap (425 gram is gewicht blik, uitlekgewicht is dus lager).
2 grote eieren
1 tl vanille-extract
50 gram pecannoten (fijngehakt) en wat extra ter versiering
Zeezout

Voor de vulling:
1 blik volle kokosmelk van 400 gram (dus niet light) een paar uur in de koelkast gezet
Sap van 1 limoen
Poedersuiker naar smaak (circa 50 gram)
100 ml slagroom

Voor de karamel:
200 gram suiker
50 gram boter
75 ml slagroom
50 ml water
Snuf zout

Handig voor het maken van de vulling:
Keukenmachine die kan mixen of afsluitbare mixkom (ikea)

De how to:
Verhit een oven voor op 180 graden (hetelucht op 170) en vet twee taartblikken van 24 cm doorsnede in met wat olijfolie en bekleed de bodem met bakpapier.

Pak twee mengkommen. Zeef bakmeel en kaneel in een kom en roer de suiker en flinke snuf zout erdoor. Zet even opzij. Schil de banen en leg ze in de andere mengkom. Prak ze met een vork fijn of met een staafmixer. Laat de ananas uitlekken en snijd de stukjes fijn op een snijplank. Roer ze door de banaan samen met de olijfolie, eieren en vanilleextract tot het goed gemengd is. Spatel of lepel nu je bakmeelmengsel erdoor tot er een gelijkmatig beslag ontstaat.

Voeg nu de 50 gram gehakte pecannoten toe en roer nogmaals goed door. Verdeel het beslag over de twee taartvormen en zet voor 35 a 40 minuten in de oven tot de taarten goudbruin zijn en ze terugveren als je erop drukt. Of, als je een satéprikker in het midden prikt en deze er droog uitkomt. Dan weet je ook dat ze gaar zijn. Laat de taarten 10 minuten afkoelen, haal daarna een mes rondom de taarten en verwijder het bakblik. Laat de taarten nu geheel afkoelen.

Als de taarten zijn afgekoeld maak je de vulling. Maak eerst de karamel. Verhit de suiker met 50 ml water in een grote steelpan op laag vuur. Draai rond met de pan maar roer niet. Wacht tot de suiker is opgelost. Zet het vuur wat hoger en laat de suiker zachtjes koken en blijf regelmatig zwenken/ronddraaien tot je een heldere karamel hebt met een donkere gouden tint.

Klop hierna (met een ovenhandschoen) snel de room en boter door de overgebleven karamel met een garde. Dit spettert een beetje dus doe dit bijvoorbeeld boven je wasbak. Laat de karamel dan wat afkoelen en bewaar optioneel in de koelkast.

Giet het blik kokosmelk door een fijn vergiet. Als het goed is houd je een dikke kokospasta over. Doe dit met het sap van de limoen en de slagroom in een kom. Mix er een dikke slagroom van en voeg nu poedersuiker naar smaak toe (circa 50 gram). Laat eventueel een uurtje opstijven in de koelkast.

Als je de taarten wil opmaken verwarm je de karamel even in de magnetron tot lauwwarme temperatuur.

Schep er nu twee derde van de kokosroom op één taart. Giet bijna alle karamel erover maar bewaar een paar eetlepels. Leg de andere taart hierop en verdeel de laatste room over de bovenzijde. Leg er wat hele pecannoten op  (optioneel wat plakjes banaan) en verdeel er het laatste restje karamel over. Enjoy!
Hummingbirdtaart De man zijn variant

Share

3 thoughts on “Hummingbirdtaart met kokos

  1. Pingback: De man zijn kerstrecepten | De man die koken kan

  2. Bedankt voor dit geweldige recept! Ik heb deze taart enkele maanden terug gemaakt voor collega’s, die stuk voor stuk het recepten wilden hebben :)! Uiteraard verwezen naar jouw website! En nu heb ik heerlijke appelbollen gespot op je site, ben erg benieuwd of ze net zo goed smaken als deze taart!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *