Homemade (fles)pompoensoep

Het is herfst en inmiddels zijn we allemaal op zoek naar wat meer warmte. De verwarmingen gaan weer aan. We kruipen massaal met een deken op de bank. Voor de pyromanen onder ons die een vuurbak in de kamer hebben staan gaat de open haard weer aan. In de herfst neem je definitief afscheid van de zomerjas en schakelen de weergoden plagend tussen af en toe een lekker zonnetje naar guur en koud weer. Het weer waar een warme mok chocolademelk opeens een heerlijke traktatie wordt na een flinke strandwandeling. Daar moet je in de zomer toch niet aan denken.

Ik merk zelf dat ook mijn lichaam vraagt om meer eten. Je merkt gewoon dat er harder wordt gewerkt om de boel intern op te stoken. Of misschien is het gewoon een biologisch gegeven dat we in de winter ons vetlaagje wat willen aanvullen. En dus komen de stampotten, rookworsten en soepen langzaam weer op tafel. De maaltijden die je intern wat verwarmen. En ik doe daar dan ook graag aan mee door jullie vandaag mijn recept te geven voor een heerlijke hartige en super gezonde pompoensoep gemaakt van flespompoen.

Dus gooi nog een blok hout op het vuur, nestel je in comfortabele stoel bij het raam met een flinke kom van deze soep en geniet van al het moois dat de natuur ons in dit seizoen te bieden heeft.

Wat heb je nodig?

Voor een flinke pan soep

4 tenen knoflook in plakjes
3 uien in grove stukken
3 stengels bleekselderij in plakjes
1/2 eetlepel Tijm
1/2 eetlepel dille
Zout
Peper
1,3 kg Flespompoen. Flespompoen wassen en met schil in blokjes gesneden
2 liter water
4 groentebouillonblokjes
2 laurierblaadjes
Scheutje rodewijnazijn
Olijfolie
1 bakje crème fraiche

Handig om te hebben: Staafmixer

De how to:
Zet een soeppan middelhoog vuur en voeg er een scheut olijfolie bij. Doe de knoflook, ui, bleekselderij, tijm en dille in de pan en roer goed door. Laat dit circa 10 minuten onder af en toe roeren bakken of totdat de uien zacht zijn. Was de pompoen, snijd doormidden en verwijder de pitten. Snijd de pompoen met schil in blokjes. Voeg, als de ui zacht is de pompoen toe en laat onder af en toe roeren 5 minuten bakken. Voeg daarna 2 liter kokend water, de laurierbladeren en de bouillonblokjes toe en breng aan de kook.

Laat de soep met de deksel schuin op de pan zo een 30 minuten zachtjes koken tot de pompoen helemaal zacht is. Verwijder de twee laurierbladeren en pureer de soep nu glad. Voeg een klein scheutje rodewijnazijn toe. Proef en breng de soep verder op smaak met zout en peper. Laat de soep nog een paar minuten zachtjes koken om hem iets in te dikken. Serveer met een klein beetje dille en wat crème fraiche.

Tips:
Voeg bij het serveren wat uitgebakken spekjes toe.
Ook lekker met plakjes geroosterd stokbrood met geitenkaas en honing.

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *