Het geheim van een goede BBQ rub

Het geheim van een goede BBQ rub

Rub, letterlijk vertaald: wrijven. Een dry rub of BBQ rub is een mengsel van kruiden en specerijen waarmee je rauw vlees of rauwe vis inwrijft (rubt) om extra smaak te geven. Yep, zo simpel is het. Liefst doe je dit ruim voor de bereiding, zodat de smaken goed in het vlees of de vis kunnen trekken. Vooral in de BBQ cultuur zijn dry rubs populair. Een goede BBQ rub heeft namelijk geheime skills.

Een rub heeft een paar hele fijne eigenschappen. Zo verandert het – in tegenstelling tot vele marinades – niets aan de structuur en bite van het vlees. Fijn! Het is dus ook eenvoudig in combinatie met een saus of marinade te gebruiken. Bij de 3-2-1 bereiding van spareribs of bij de bereiding van buikspek, gaat het vlees eerst in de rub en wordt pas op het allerlaatst een marinade of lak toegevoegd. Hoewel je een rub geheel naar eigen smaak kunt samenstellen, bevat een goede BBQ rub altijd een paar basis ingrediënten. Welke dat zijn?

Zout
Zout onttrekt vocht aan het vlees, zodat de smaken daar goed in kunnen trekken. Je ziet het al vrij snel. Zodra je je vlees hebt ingesmeerd met de rub, zal de buitenkant wat vochtig worden. De kruiden en specerijen van de rub trekken in dit vochtlaagje, waardoor een soort saus ontstaat. Na verloop van tijd wordt het vocht echter weer opgenomen en blijven de overige ingrediënten van de rub op het vlees liggen.

Suiker
Liefst basterdsuiker, maar wit mag ook. Suiker karamelliseert en daarmee ontstaat een mooie bruine korst. Dat is natuurlijk wat je wilt bij de bereiding van BBQ vlees! Bovendien voegt suiker lekker veel smaak toe. Houd er echter wel rekening mee dat suiker verbrandt op 180C, dus gebruik een rub vooral bij een low & slow bereiding op niet al te hoge temperaturen.

Zwarte peper
In praktisch elke rub zit zwarte peper, simpelweg omdat de smaak van zwarte peper perfect samengaat met de smaak van vlees en vis. Een basisingrediënt die dus niet mag ontbreken.

Paprikapoeder
Paprikapoeder behoort eigenlijk ook tot de basis van een BBQ rub.

BBQ rub zelf maken?
Wil je zelf een bbq rub maken? Begin dan met bovenstaande basisingrediënten. De verhouding is ongeveer als volgt:

 50 gram bruine suiker
 50 gram (zee)zout
 30 gram paprikapoeder
 30 gram zwarte peper

Als je deze ingrediënten goed door elkaar mixt heb je zo’n 160 gram dry rub basis. Deze kruidenmix kun je vervolgens goed afsluiten, waardoor deze nog maanden bruikbaar is. Vervolgens kun je de rub per gerecht eenvoudig opleuken met extra kruiden en specerijen. Denk aan cajunkruiden, chilipoeder, knoflookpoeder, cayennepeper en uienpoeder.
Geen zin om zelf aan de slag te gaan? No worries! BBQ rubs zijn natuurlijk ook gewoonkant-en-klaar verkrijgbaar in de meest uiteenlopende smaken.

Dit bericht is sponsored content.

Share

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *