Stoofvlees met bockbier

Stoofvlees met bockbier

Mensen wat was het heerlijk koud de afgelopen weken. Niet dat drappige, natte, mistige, sombere weer. Maar strakblauwe lucht, zonnetje en een paar graden in de min. Knetters. Lekker hoor. Dat is nou het winterweer dat ik lekker vind. En natuurlijk had er hier in het midden van het land best nog een paar centimeter wit poeder mogen vallen. Ja als je die vinger geeft koning Winter dan trek je bij mij gewoon een stompje terug. Ik wil die hele hand dan ook wel.

Mocht het hier niet lukken met dat witte laagje dan geeft het niet want over enkele weken vertrek ik een weekje naar Oostenrijk. De ME-er en zijn waakhond wilde wel weer een week op het huis passen samen met de boksleraar, uitsmijter, oud rode baret en advocaat. En ze nemen ook de bewakingscamera’s weer mee. Dolle boel bij ons dus als wij weg zijn. En omdat we de jongens ook hun lolletje gunnen van ons huis en wij toch ook ergens moeten slapen gaan wij dan maar de sneeuw opzoeken. Want de sneeuw heeft ons gemist en wij de sneeuw.

In voorbereiding op onze eerste skivakantie hebben twee van de bende van drie al enkele weken ski-les. Ook de heldin staat op de lange latten. Nu ik nog en onze jongste. Maar nu even niet. Ik heb in mijn leven drie keer een dag geskied en één les gehad. Ik kwam heelhuids beneden met meer geluk dan wijsheid. Maar toen ik opeens boven op een ijsberg mensen met een ambulance zag worden afgevoerd en ik eigenlijk geen idee had wat ik zelf aan het doen was is de angst toegeslagen. Iets met controle of het gebrek daaraan. Maar nu ik zie hoe de kids het geleerd krijgen kriebelt er bij mij ook wat. Dus wellicht dat ik volgend jaar aan die jeuk ga krabben. Met een skistok.

Het is en blijft verbazingwekkend hoe onbevangen en snel kinderen leren. De mate waarin ze nieuwe dingen oppikken is echt ongelooflijk. Na drie lesjes staat mijn bende al van kleine heuvels te skiën. We begonnen indoor op een borstelbaan want voordat we de echte (financiële) investering doen in een ski-vakantie en wilde we toch eerst kijken of ze het wel leuk vinden. Van het leren op jonge leeftijd zullen ze hun hele leven profijt houden. Zoals fietsen of zwemmen. Maar we wilde ze onder geen beding dwingen. Omdat ik zelf ook de angst wel herken. Als ze vanuit zichzelf het wel leuk vinden dan prima. En ja, na afgelopen week de eerste keer oefenen met een leraar in echte sneeuw zijn ze beide verkocht. Of ze op vakantie ook mochten lessen. Nou vooruit dan maar.

En pappa? Wat die gaat doen als de bende van twee en de heldin op de latten staan? Die gaat met de jongste sleeën, rodelen, een boek lezen en misschien schuif ik er ondertussen wel een schnitzel in. Afzien zal het worden vrees ik. Maar ach iemand moet het doen. Nog een paar weekjes. Ik heb er zin in. Goed. Ik begon deze blog met mijn liefde voor het winterweer. En daar hoort stevige en verwarmende kost bij. En dit gerecht? Dat is daar zo geschikt voor! Een heerlijke stoofpot met bockbier. Wat was dit lekker met een flink stuk stokbrood zeg. Maar aardappels uit de oven, friet of andere bijgerechten mag natuurlijk ook. Eet smakelijk en kookon!

Wat heb je nodig:

1 kg stooflappen
2 middelgrote witte uien in grove stukken
3 tenen knoflook in plakjes gesneden
1/2 venkelknol in kleine plakjes gesneden
Zout
Peper
20 gram boter
2 laurierbladen
1 flesje bockbier van 0,33 cl
1 duimgrootte geraspte verse gember
1/4 theelepel kaneel
2 theelepels gerookt paprikapoeder
1/2 runderbouillonblokje
2 eetlepels balsamicoazijn en wat extra
4 plakken ontbijtkoek

De how to:
Zorg dat het stoofvlees op kamertemperatuur is. Schil de uien, halveer en snijd in grove stukken en de teentjes knoflook in plakjes. Was de venkel goed. Snijd een plakje van de onderzijde en halveer de venkel. Snijd in kleine plakjes en de plakjes weer in stukjes,

Snijd het stoofvlees in plakken van 1 cm dikte. Bestrooi het stoofvlees met zout en peper. Doe de boter in een diepe braadpan op hoog vuur en schroei het vlees even snel dicht. Haal het vlees uit de pan. Zet het vuur naar middelhoog en voeg de uien, knoflook en venkel toe en bak, onder af en toe roeren, tot de uien zacht zijn. Voeg de laurierbladen toe en de inhoud van het flesje bockbier. Roer om, breng aan de kook en laat 5 minuutjes zachtjes koken. Breng ondertussen ruim 250 ml water aan de kook. Schil en rasp de gember met een fijne rasp. Voeg het vlees weer toe, de kaneel, paprikapoeder en de geraspte gember toe. Roer om. Verkruimel het 1/2 bouillonblokje boven de pan en doe de balsamicoazijn en 250 ml kokend water in de pan. Breng aan de kook, zet het vuur op zijn zachtst. Laat circa 4 uur, of tot het vlees gemakkelijk uit elkaar valt, onder af en toe roeren zachtjes pruttelen met het deksel op de pan.

Verwijder daarna de laurierbladen. Roer door en voeg de ontbijtkoek en nog een klein scheutje balsamicoazijn toe. Roer goed door. Proef. Voeg eventueel nog zout en balsamicoazijn naar smaak toe. Wordt het stoofvlees te dik? Voeg dan nog een klein scheutje water toe.

stoofvlees met bockbier

Share

7 thoughts on “Stoofvlees met bockbier

  1. Ik snap niet helemaal dat de ontbijtkoek er in moet net voor het opdienen of lees ik dit verkeerd? Het gaat de eerste keer worden dat ik stoofvlees ga maken en bij andere recepten lees ik juist dat ontbijtkoek erin moet en dan uren lang sudderen. Dit recept ziet er het lekkerste uit dus ik hoor het graag! 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *