Goddelijke panpizza met gekruide kip, bbq saus en cheddar

Weekend, tijd om lekker uitgebreid de keuken in te duiken of juist niet. Meestal kies ik in het weekend voor één uitgebreide kooksessie en een kortere op zondag. Meestal is de keuze voor zondag bij de kinderen iets met een P. Pizza, Patat, Pasta, Poffertjes, Pannenkoeken zijn vaak favoriet. Maar nooit peentjes. Heel gek. Nu geef ik daar niet altijd aan toe maar zo nu en dan vind ik het wel een fijn idee om iets vertrouwds en lekker snel en makkelijks op tafel te zetten. En ik ben zelf ook eerlijk gezegd wel een fan van de P gerechten. Inclusief peentjes overigens.

Het is alweer een tijdje stil op het pizzavlak. In zoverre dat ik na mijn recept voor pizza, pizza calzone, panpizza en flammkuche nu toch echt wel weer zin kreeg om iets nieuws te maken. Dit recept is echt zo enorm lekker. Geen conventionele pizza maar een heerlijke snelle panpizza met cajunkip, gesmolten cheddar op de bodem, bbq saus, olijven en ui en venkel. Dit recept lijkt ingewikkeld maar is het zeker niet. Dat komt omdat je voor een pizza nou eenmaal deeg en tomatensaus nodig hebt en dus lijkt de ingrediëntenlijst vrij lang.

Zelfgemaakte tomatensaus heb ik bijna altijd wel in de vriezer voorradig want ik maak altijd dubbele hoeveelheden. Dus is het voor mij een kwestie om dit even in de magnetron te ontdooien en het deeg in een minuutje in de keukenmachine te maken, uit te rollen en te beleggen in de pan. Het enige wat je vooraf echt even moet doen is de kip in blokjes snijden en afbakken en eventueel zelf je bbq saus maken. Als je de tomatensaus, bbq saus en kip al gereed hebt kan je dit recept zeker in vijftien minuten op tafel toveren.

En geloof me, dit wil je een keer maken. Heerlijk op een luie zondagmiddag in een zonnetje of op de bank voor de tv. Want hee op de bank eten is soms ook gewoon heel erg lekker. Wil je wat extra vitamines dan serveer je hier nog wat groenten of salade bij en heb je daar geen zin in dan maak je het niet. Want de keuze is uiteraard aan jou. Anyhow een heerlijke vullende en zondige panpizza die je hierna vast vaker wil maken. Goed weekend en kookon!

Het recept van het deeg is afkomstig van Jamie’s 30 minuten.

Wat heb je nodig:
Voor het deeg voor 1 grote pizza van circa 32cm:
1,5 mok zelfrijzend bakmeel
0,5 mok lauwwarm water
snufje zout
1 eetlepel olijfolie
Beetje bloem

Voor de tomatensaus:
Dit heerlijke recept

Voor het beleg:
1 kleine kipfilet (liefst biologisch) in blokjes gesneden
Cajunkruiden
Paprikapoeder
1/4 venkelknol in dunne reepjes (optioneel)
1 rode ui in ringetjes
Paar stukjes gescheurde mozzarella
4 plakken cheddar
7 knoflookolijven
Peterselie

Voor de zelfgemaakte bbq saus (of gebruik een eigen versie)
3 eetlepels ketchup
2 theelepels honing
1/2 theelepel sojasaus
Drupje sesamolie
Snuf gedroogde knoflookpoeder
Paar druppels worchestersaus

Nog meer nodig:
Keukenmachine (of gewoon je handen)
Oven met grill
Koekenpan van circa 32cm. Heb je een kleinere pan? Dan maak je meer pizza’s
Bakpapier
Grote spatel
Deegroller

De how to:
Als je nog geen tomatensaus hebt gemaakt is het zaak deze eerst te maken. Maak daarna de bbq saus en bewaar in de koelkast.
Bak de gesneden kipfilet in een scheutje olijfolie en bestrooi met cajunkruiden. Laat daarna afkoelen.

Zet de grill in de oven aan. Zorg dat er een bakplaat in de oven staat (niet direct onder de grill maar iets boven het midden). Mix het bakmeel en water met een scheutje olijfolie en een snuf zout in een keukenmachine totdat er een glad deeg ontstaat (of meng en kneed het circa 3 minuten met je handen) en stort dit op een met bakmeel bestoven werkvlak.

Het deeg is redelijk nat dus bestuif de deegroller en je handen met wat bloem en rol het deeg uit tot ongeveer een cirkel van 32cm groot die 0,3 cm dik is in het midden en wat dikker aan de rand.

Zet een koekenpan op middelhoog vuur, laat even opwarmen en doe een klein scheutje olijfolie in de pan en spreid dit uit over de pan. Leg het deeg nu in de koekenpan en druk de zijkanten aan zodat je een opstaande rand hebt.

Leg nu eerst de cheddar op de bodem van de pizza en voeg dan een paar eetlepels tomatensaus toe (geen dikke laag maar een laagje) dat je uitstrijkt over de bodem. Leg nu de olijven, stukjes kip, mozzarella, ui, paprikapoeder en venkel op de pizza. De pizza mag best vol zitten maar het moet niet stapelen worden. Laat de pizza enkele minuten bakken. Als de bodem harder is geworden en goudbruine vlekjes krijgt aan de onderkant (controleer met een spatel), haal je de bakplaat uit de oven. Leg nu een stuk bakpapier op de bakplaat en schep de pizza met de grote spatel over op de bakplaat.

Schuif de pizza voor circa 5 a 8 minuten onder de grill totdat de pizza goudbruin is. Houd hem goed in de gaten om te voorkomen dat hij zwart wordt. Zet de pizza dus ook niet te dicht onder de grill. Ik gebruik niet de hoogste trede in de oven voor de plaat maar liever één a twee trede lager. Haal uit de oven en bedruppel met de bbq saus en wat peterselie.

BBQ saus, panpizza met cajunkip

BBQ saus, panpizza met cajunkip 3

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *