Gezoete varkenshaas met sojasaus

Gezoete varkenshaas met sojasaus

Dit gerecht heb ik al eens eerder geplaatst. Bijna een jaar geleden. Maar ik plaats het vandaag opnieuw. Waarom? Omdat ik het een tijd geleden heb aangepast en het een recept is dat te weinig eer krijgt. Want een heerlijk malse en gemarineerde varkenshaas van de bbq is echt een feest. Daarom deze vernieuwde versie.

Dit recept is geïnspireerd op een recept uit het BBQ-Book van DJ-BBQ maar inmiddels heeft het een behoorlijke eigen draai gekregen. Varkenshaas die gemarineerd is in een zout/zoete marinade met knoflook en chili. Daarna lekker op de bbq (in een oven kan natuurlijk ook) en als laatste insmeren met honing en appelazijn. Want appel en varkensvlees, dat gaat te gek samen. En dan? Genieten maar. Op de bbq echt één van mijn favorieten ook omdat het eigenlijk heel makkelijk is. Dus, weg met die saaie speklap en gooi dit mooie malse stuk varken eens op de bbq.

Wat heb je nodig?
2 Varkenshazen (liefst biologisch)
1/2 theelepel chilipoeder
5 tenen knoflook, ontveld en geplet
5 eetlepels ahornsiroop of honing
125 ml sojasaus
1 theelepel tijm

Voor de laatste insmeersessie:
1/2 eetlepel honing
1/2 eetlepel olijfolie
1 theelepel dille
1 eetlepel appelazijn

Maak een avond voordat je gaat bbq-en een marinade door een paar scheuten olijfolie, de sojasaus, ahornsiroop, tijm, chili en tenen knoflook bij elkaar in een bakje te doen. Roer even door. Schenk de marinade in een afsluitbare diepvrieszak en leg dan de varkenshazen hier in. Zet een nacht in de koelkast.

Ben je klaar om te gaan genieten? Laat de varkenshazen op kamertemperatuur komen. Steek de briketten of kolen aan en maak de bbq gereed. Zorg dat de bbq gereed is voor indirect grillen.

Haal de varkenshazen uit de marinade en schroei de varkenshazen in enkele minuten dicht boven direct vuur. Leg ze dan op de indirecte kant met de deksel op de bbq.
DPP_11537
Draai elke paar minuten en bak ze tot ze de gewenste gaarheid hebben (circa 15 minuten). Met een handige thermometer voor de BBQ houd je een temperatuur aan van circa 55 a 60 graden. Maak ondertussen de saus om ze in te kunnen smeren door alle ingrediënten in een kommetje te doen en even goed door te roeren.

Als de varkenshazen bijna klaar zijn, of de juiste temperatuur hebben bereikt, leg je ze op direct vuur en smeer je ze volledig in met de saus. Draai ze elke 30 seconden en smeer ze in. Bak ze in totaal nog 2 minuten en leg op een plank, schaal of bord met een stuk aluminiumfolie erop. Laat het vlees even een paar minuten rusten om alle sappen weer in evenwicht te brengen. Snijd daarna aan en serveer in dikke plakken. Genieten maar!
DPP_11538

Share

7 thoughts on “Gezoete varkenshaas met sojasaus

 1. Hoi Walter,

  Lijkt mij een voortreffelijk gerecht.
  Is het ook mogelijk dit gerecht te bereiden in een braadpan of grillpan op het fornuis?
  Alvast hartelijk dank voor jouw antwoord.

  Groetjes,

  Manolito

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *