Gevulde flatbreads

Gevulde flatbreads

Dat er twee weken voorbij zijn en je toch denkt, waar blijft die tijd? Nou die zit vooral in werken en sporten en ook wel veel tv kijken. Beetje voetbal (kijken), hardlopen, wegdromen bij “ik vertrek”, Netflix en soms met wat dumbells smijten om nog een beetje spierbal over te houden.

Na wat donkere dagen en grauw weer is er eindelijk weer wat zon aan de hemel. Dat geeft letterlijk wat verlichting in het hoofd. Weet niet hoe jullie dat ervaren maar kreeg af en toe wel even zin mij onder een deken te verstoppen. Maar gelukkig kon ik nu weer even lekker de tuin in en wat vitamines en geluk-stofjes aanmaken. Ik heb zelfs weer een lijstje gemaakt met nieuwe recepten die ik binnenkort eens wil koken. Dat is eigenlijk best lang geleden. Ik kookte laatste tijd meer op impuls dan dat ik er echt heel bewust mee bezig was. Meer om te eten en niet om te genieten van het proces van maken. Zat kennelijk op het knopje auto-pilot. Maar er is weer inspiratie. Zo las ik van de week ook weer eens uitgebreid in een aantal kookboeken. Ook fijn. En daarmee wakkerde dat kleine vlammetje weer even aan na een volledige gaspit. Dus komende tijd maar weer eens kijken wat we uit de pan kunnen toveren.

Het is inmiddels bijna Pasen en de stollen en eieren zullen je wel om de oren vliegen. Dus besluit ik vandaag maar eens gevulde flatbreads in de blog te werpen. Flatbreads waren al een populair gerecht op deze blog maar ik kreeg de bende van drie hier bijna juichend op de eettafel van. Een soort Kaag bij de verkiezingen. Stom dat ik dat niet eerder had gedacht. Natuurlijk kan je deze gevulde flatbreads vullen met wat je wilt. Als het maar vooraf gegaard heeft. Groenten, gebakken kip, salami (die kan wel rauw), pulled pork, tomaatjes, gebakken champignons en noem maar op. Maar ik maakte de gevulde flatbreads met twee soorten kaas en vegan gehakt. En voor wat balans serveerde ik er een bak groene groenten bij. Doperweten, sperziebonen, broccoli, spinazie. Doet het allemaal prima. Dus mocht u zo rond de paasdagen de eieren zat zijn, geen zin in gourmetten hebben, of deze goede vrijdag echt een goede vrijdag willen hebben, maak dan deze lekkere gevulde flatbreads. Kookon leuke lezers en geniet van de vrije dag.

Wat heb je nodig?
Voor circa 8 gevulde flatbreads
350 gram zelfrijzend bakmeel en wat extra om te bestuiven en rollen
2 theelepels bakpoeder
2 tenen knoflook
1 eetlepel oregano
1/2 theelepel zout
2 eetlepels olijfolie
300 gram magere Franse kwark

Verder nodig:
4 plakjes smeltkaas
1 bol mozzarella van circa 125 g
200 g vega gehakt
snuf peper
1 eetlepel ketchup

Handig om te hebben:
Keukenmachine of mixer met deeghaken (maar wij maken ze vaak zonder)

De how to:
Mix het bakmeel met het bakpoeder. Pers de tenen knoflook in een bakje, voeg de oregano, zout en olijfolie toe en roer om. Voeg de kwark en je knoflookolie toe aan het bakmeel en roer met een vork tot een klonterig geheel ontstaat. Bestuif je handen met wat bakmeel en kneed in circa 2 minuten tot een deeg. Stort het deeg op een werkvlak dat bestoven is met bakmeel. Rol er daarna een worst van. Snijd het deeg met een scherp mes in 8 kleine delen. Rol deze in aparte balletjes en rol ze met een (met bakmeel bestoven!) deegroller uit in een rondje of ovaal van zo’n 3 a 5 mm dik. Herhaal dit tot je acht lapjes hebt.

Leg de plakjes smeltkaas op elkaar en snijd deze in blokjes. Snijd de mozzarella ook in blokjes. Meng de kazen door het vega gehakt en meng er een snuf peper en eetlepel ketchup door.

Pak een lapje van het deeg en doe er een flinke lepel van de vulling in. Vouw het deeg dubbel en druk het plat. herhaal met de overige lapjes en vulling.

Zet een koekenpan op middelhoog vuur en leg de flatbreads, als de pan heet is, in de pan. Gebruik in ieder geval geen olie (!). Draai de flatbreads na circa 2 minuten om en bak ze dan nog circa 2 minuten tot ze aan beide kanten goudbruine vlekjes hebben. Veeg met een vochtige theedoek na elke baksessie de pan schoon om te voorkomen dat verbrand bakmeel in de pan blijft en op de nieuwe flatbreads blijft zitten. Serveer met een lekkere salade met daarin eventueel de overgebleven vulling.

Gevulde flatbreads

Gevulde flatbreads

Share

3 thoughts on “Gevulde flatbreads

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *