Gevuld stokbrood met kip, gesmolten kaas, tapenade en salami

Gevuld stokbrood met kip, gesmolten kaas, tapenade en salami

Koningsdag is weer geweest. Hebben jullie ook weer massaal je ‘rommel’ verkocht? De garage, zolder, of kasten uitgemest, alles meegesleept naar een kleed en goede zaken gedaan? Of hebben jullie juist andermans rommel als schat gekocht? Wij wilde dit jaar zelf ook gaan staan. Dus voordat ik overga naar het heerlijke recept van gevuld stokbrood met kip, gesmolten kaas, tapenade en salami eerst onze belevenissen van de Koningsdag. Wij wilde dit jaar ook gaan staan, nou ja, de bende wilde wel een middag op een kleed doorbrengen met de gedachte dat zij gouden bergen zouden binnen gaan harken. Wat nog best zou kunnen ook. De bende heeft namelijk nogal wat schatten verzameld waar we menig andere peuter en babykamer nog aanzienlijk mee kunnen vullen.

En dus hebben ook wij netjes kasten uitgemest. Maar de weermannen en vrouwen beloofde regen, hagel, temperaturen van rond het vriespunt en al met al een waardeloze koningsdag. En dus beloofde wij de bende tot hun spijt dat ze volgend jaar misschien beter op een kleedje kunnen vernikkelen in de kou. Maar warempel, bij ons was het wellicht wel wat frisjes maar het was verdorie stralend weer. En wij hadden niet geprijsd, gelabeld, geen uithangborden of laat staan een kleed neergezet. Dus konden wij dit jaar onze schatten niet aanbieden. Wellicht ook niet echt een goed idee in mijn toestand waar ik niet zoveel prikkels kan hebben. Maar goed om de bende tegemoet te komen besloten we toch nog even naar de vrijmarkt te gaan. Kon de bende hun bende weer aanvullen. Gewapend met 5 euro per kind mochten ze naar hartelust uitzoeken. Knuffels, boekjes, playmobil werden ingeslagen en tevreden en ik behoorlijk vermoeid, zijn we weer tevreden naar huis geschuifeld. Vooral de jongste over de markt zien gaan was een genot.

Knuffels zijn vaak niet duur en dus kocht zij een eerste knuffel voor 50 cent en toen nog twee voor 2 cent. Haar ogen waren vol verbazing dat zij zomaar drie knuffels mocht kopen. En toen had ze nog 4 euro te gaan die we uiteindelijk maar in haar spaarpot hebben gestopt. Trots als een pauw paradeerde zij over de vrijmarkt en elke willekeurige vreemde werd aangetikt en aangesproken met de historische woorden: “Kijk eens ik heb 3 knuffels.” Of ze sprong al roepend “jeej, jeej , jeej” over de markt. Wellicht niet geheel historische woorden maar ik denk dat menig bezoeker deze kleinste van mijn bende nog zal herinneren.
We eindigde de dag met onze traditionele Koningsdag BBQ en ik ging vermoeid maar tevreden om 22 uur naar bed (hee niet oordelen ik moet mijn prikkels een beetje temperen). Een geslaagde koningsdag dus. Wat hebben jullie gedaan? Zaken? Inkopen? Of misschien helemaal niet? Ben benieuwd.

Voor vandaag staat er een heerlijk gevuld stokbrood op het programma. Niet moeilijk, wel erg lekker. Zeker als hapje op een feestje, uitbundige lunch of tsjah, zoek een goed excuus. Niet de mooiste foto maar probeer zelf maar eens een gevuld stokbrood goed op de foto te krijgen. Erg fotogeniek zijn die dingen niet. Kookon en geniet van het weekend!

Wat heb je nodig:
1 kipfilet
Olijfolie
Zout peper
5 zongedroogde tomaten op olie
5 blaadjes basilicum
Sap van een partje citroen
1 Frans stokbrood in stukken van 10 cm gesneden
12 plakken mozzarella broodbeleg
3 plakken salami (broodbeleg)
3 plakken cheddar (smeltkaas)

Voor het invetten:
40 gram roomboter
1 teen knoflook
5 blaadjes basilicum
Wat rasp van een citroenschil

Nog meer nodig:
Staafmixer
Aluminiumfolie

De how to:
snijd de kipfilet in de breedte in plakjes van 1 cm dikte. Doe een scheutje olijfolie in een koekenpan op middelhoog vuur en bestrooi de kip met zout en peper. Bak de plakjes onder af en toe draaien gaar en laat afkoelen.

Pureer de tomaten met de basilicum, citroensap en een flinke scheut olie van de tomaten.
Snijd het stokbrood in stukken van circa 10 cm en snijd met een scherp mes de vulling eruit.
Tijd om het brood te vullen.

Leg 2 plakken mozzarella half op elkaar. Beleg met een 1/2 plak cheddar en ½ plak salami. Leg een stuk stukje kip erop in de breedte en smeer wat van de tapenade er op. Rol het rolletje op en schuif in de kokers stokbrood. Leg een koude bakplaat neer en leg er een groot vel aluminiumfolie op. Snijd de stukken stokbrood in plakken van 2 of 3 stukke en leg ze op het vel aluminiumfolie.

Verwarm de oven voor op 170 graden (160 hetelucht). Smelt de boter in een bakje in circa 2 minuten in de magnetron op 650 Watt of doe dit in een steelpannetje. Pers er de teen knoflook bij, en voeg een snuf zout en peper toe. Scheur 5 blaadjes basilicum in stukjes en rasp er wat citroenschil bij. Roer om en smeer dit over het stokbrood. Vouw het aluminiumfolie dicht en zet voor circa 30 minuten in de oven tot de kaas gesmolten is en het brood heerlijk ruikt.

Gevuld stokbrood met kip, gesmolten kaas, tapenade en salami

 

Gevuld stokbrood met kip, gesmolten kaas, tapenade en salami

Gevuld stokbrood met kip, gesmolten kaas, tapenade en salami

Share

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *