Gevuld heel brood

Gevuld heel brood

Leukste lezers, daar is hij weer. Ik was er even tussenuit. De benen strekken in Oostenrijk en een dagje in Duitsland. Samen met de heldin en de bende en pup (die bijna geen pup meer is) in Stiermarken met onze vouwwagen.
En met frisse berglucht in je neus een waterval in je handen en de zon op je bol ben je dan toch echt als een god in Frankrijk of in dit geval Oostenrijk. En dat met een campingprijs die ongeveer op twee derde lag van een Nederlandse camping. Als zuinige Nederlander is dat natuurlijk helemaal dubbele winst.

De accu is weer opgeladen en over enkele dagen betreed ik weer het rijk der werkenden. Maar wat was het fijn en wat kijk ik er met genietende blik op terug. Wandelen, bergen beklimmen, boeken lezen, spelletje doen, koud bier, BBQ aan, serie kijken, pretparkje bezoeken. En hoewel het overdag ook tegen de dertig graden liep was het rond 21 uur alweer een graad of 18. Onze laatste nacht in Duitsland was het in de tent nog 25 graden rond 24 uur dus een groot verschil en niet echt waar ik warm van word. Jawel wel fysiek maar niet mentaal. Ik kan Oostenrijk u van harte aanraden mocht u nog plannen hebben of een leuk land zoeken voor dit of volgend jaar. Alles was zoals gehoopt. En met alle corona golfjes is het geen idee hoelang Europa open blijft dus ben ik blij dat we dit veilig hebben doorstaan. Ik las trouwens het postuum uitgegeven boek van Marc de Hond op vakantie. Man wat een mooie vent is dat. En wat een tragisch verhaal. En ondanks alles altijd weer ergens de humor in vinden. Veel respect voor deze man. Ik kan u het boek: Licht in de tunnel, van harte aanbevelen. Met een lach en een traan gelezen en ik huil zelden bij boeken.

Uiteindelijk komt u hier natuurlijk ook voor een recept. Vandaag is dat een gevuld heel brood. Heerlijk gevuld met gezoete gebakken uien, groenten en brie. Voor de vegan helden onder ons kan je de brie vervangen door een vegan variant kaas of een dikke laag hummus. Wij aten dit brood bij een borrel en sneden het in dikke plakken. Maar het is ook heerlijk bij een picknick, lunch of als maaltijd. Wat u wil. Voordat ik Kookon roep, eindig ik met een vraag.

Ik merk dat ik laatste tijd wat zoekende ben in recepten. En dus vraag ik om wat feedback. Geen foodback maar terugkoppeling. Wat voor recepten heeft u zin in? Vraag uzelf niet af wat u voor de man die koken kan, kan betekenen maar Wat kan de man die koken kan voor u betekenen? Wilt u zoetigheid? Soepen, salades, juist toch weer vlees? Of meer vegan of vega? Ik sta er open voor. En dan nu Kookon!

Wat heb je nodig:
3 rode uien
Olijfolie
1 eetlepel balsamicoazijn
Zout
Peper
1,5 eetlepel donkere basterdsuiker
Scheutje water
1 rond heel volkorenbrood
Verse spinazie
1 stuk brie
1 hand olijven
2 avocado’s
Citroensap
3 grote tomaten

Verder nodig:
Koekenpan met deksel
Sateprikkers

De how to:
Snijd de drie uien, na het pellen in ringen van circa 0,5 cm dikte. Zet een koekenpan met deksel op middelhoog vuur en voeg een scheut olijfolie toe. Voeg de uienringen toe en hussel. Voeg de balsamico en een snuf zout, peper, de suiker en een scheutje water toe aan de pan. Roer door elkaar. Zet het vuur naar laag en doe het deksel op de pan. Laat de uien nu circa 10 minuten pruttelen en de uien plakkerig worden. Probeer niet te proeven in verband met brandwonden. Schep de uien op een bord en laat ze daarna afkoelen.

Snijd de top van het brood en hol het hele brood tot de korst uit. Voeg eerst een laag spinazie toe op de bodem van het brood en bedek deze daarna met de uien. Snijd de brie in plakjes en bedek de uien er mee. Snijd de olijven in ringetjes en bedek de brie. Hol de avocado’s uit, snijd het vruchtvlees in plakjes en ja hoor, leg in het brood. Besprenkel met wat citroensap. Snijd als laatste de tomaten in schijven en leg op het brood (op de foto gebruikte ik cherrytomaten maar dat werkt minder goed. Leg het kap weer op het brood en prik er enkele sateprikkers in. Snijd het brood, wanneer je wilt eten in plakken. Eet smakelijk.

Gevuld heel brood

Gevuld heel brood

Share

2 thoughts on “Gevuld heel brood

  1. Ik probeer wat feedback te geven. Recepten zoals deze, ik houd hiervan. Inspiratie kan ik niet genoeg hebben. Of het nu met of zonder vlees is, dat maakt me niet uit. Als het maar voédt en niet slechts vult. Zonder al te moeilijke ingrediënten, toegankelijk voor iedereen, verkrijgbaar bij de bakker, slager, groenteman en supermarkt. Recepten van soepen bijvoorbeeld met ‘kliekjes’ samen met een brood zoals dit of gewoon een boterham met goed beleg.

    Niet met al die zakjes die hetzelfde smaken. Geen potje bechamel in de lasagne, maar probeer duidelijk te maken hoe eenvoudig je zélf een saus maakt.

    Misschien kan ik je weer wat inspiratie geven voor recepten? Succes en ik blijf je volgen op Insta.
    @florina

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *