Gestoomde kokosbroodjes met shiitake vulling

Gestoomde kokosbroodjes met shiitake vulling

Nou leuke kijkbuiskindertjes of bloglezers, fans wellicht zelfs. Na mijn vorige blog over al het vega en vegan gepraat is het tijd to put my money where my mouth is. Of to put my recipe where my mouth is in dit geval. Dus mijn eerste doelbewuste vegan recept is een feit met deze gestoomde kokosbroodjes met shiitake vulling. Een heerlijk hartig recept waarbij de mengeling van de shiitake met de walnoten een heerlijk vleesachtige structuur geeft. Die hartige vulling met gestoomde broodjes is een perfecte combinatie. Eet deze kokosbroodjes met een knapperige salade er bij en je maaltijd is compleet. Kookon mensen en geniet van mijn eerste vegan recept.

Wat heb je nodig:
Voor de kokosbroodjes:
650 g zelfrijzend bakmeel en wat extra
Snuf zout
1 theelepel sesamolie
400 g light kokosmelk

Voor de saus:
1 eetlepel soyasaus
1 eetlepel ketjap
1 theelepel sesamolie
Een snuf 5 spice kruiden
3 eetlepels suiker (honing is ook lekker maar weer niet echt vegan)

Voor de Shiitake:
75 g walnoten
Olijfolie
1 teen knoflook
300 g shiitake
Zout
Peper

Nog meer nodig:
Mengkom of keukenmachine
Cupcakevormpjes of bakpapier (elk vel geknipt in vieren)
Sriracha of loempiasaus

De how to:
Doe bakmeel en een snuf zout in de keukenmachine of mengkom kom roer goed om. Zet de keukenmachine aan of voeg al roerende met een spatel de sesamolie en kokosmelk toe en laat deze draaien/mengen tot een verend deeg ontstaat. Zet een pan met deksel op middelhoogvuur en voeg een laagje water van enkele cm’s toe. Zet daarboven het stoommandje maar zorg dat deze niet met de onderzijde in het water staat. Sluit de pan af met een deksel en breng het water aan de kook.

Stort het deeg op een met bakmeel bestoven werkvlak en rol er een worst van. Verdeel deze in 8 stukken en rol er balletjes van (of maak de broodjes kleiner als je dat leuk vindt en maak er circa 12). Doe elk balletje in een dubbel cupcakebakje of leg op een kwart vel bakpapier. Zet de cupcakevormpjes/bakpapiertjes per 4 in de stoommand. Sluit het deksel en laat de broodjes in circa 10 minuten gaar stomen (bij kleine broodjes circa 8 minuten). Haal één broodje voorzichtig uit het mandje en snijd doormidden. Droog van binnen is gaar. Kleverig dus niet. Let wel op dat je het waterpeil in de pan na elke 10 minuten bijvult.

Meng ondertussen alle ingrediënten voor de saus in een bakje en zet opzij.
Maal in een keukenmachine de walnoten fijn tot de vorm van rul gehakt en houd apart in een bakje.

Zet een koekenpan op middelhoog vuur en voeg een scheut olijfolie toe.
Pers de teen knoflook uit boven de pan. Breek de shiitake met je handen in stukjes en voeg al roerende toe aan de pan. Bak, onder af en toe roeren, tot ze hun vocht zijn verloren en voeg een snuf zout en peper toe. Doe de walnoten met de saus in de pan en bak onder af en toe roeren tot de saus mooi kleverig is. Serveer met de kokosbroodjes (snijd deze open en vul ze met de shiitake vulling, en bijvoorbeeld een knapperige salade en sriracha of loempiasaus.

Gestoomde Kokosbroodjes met shiitake vulling

Share

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *