Generaal Tso’s kip ofwel General Tso’s chicken

Generaal Tso’s kip ofwel General Tso’s chicken

Zoals ik van de week al schreef kook ik nog dagelijks alleen werk ik niet alles meer uit. Maar als ik weer eens iets nieuws probeer en besluit dat het, het delen waard is, dan nog wel. Zo ook dit recept voor Generaal Tso’s kip ofwel General Tso’s chicken. Een recept dat ongeveer net zo Aziatisch is als onze Babi Pangang maar in Amerika een echte klassieker is. Waarom het zo heet weet ik niet en ik kende de beste generaal ook niet. Maar vernam dat het een generaal was uit de Qing dynastie. En daar hield de connectie op. Maar goed altijd leuk eens te noemen bij Triviant. Maar door de populariteit daarom al de moeite eens te proberen. En wat denk je? Helemaal de moeite waard. Krokant gefrituurde kip doordrenkt en gebakken in een heerlijke zoete saus. Man o man. Ik snap wel dat mensen hier zo gek op zijn.

Echt helemaal niet moeilijk en echt helemaal te gek. Overtuigend genoeg om het zelf eens te proberen? Ik hoop het. Kookon leuke mensen en een goed weekend!

Wat heb je nodig:
Voor de saus:
1 theelepel harissa
1 eetlepel zoete chilisaus
1 eetlepel sojasaus
1 theelepel ketjap
1 eetlepel oestersaus
1 eetlepel rijstazijn
2 eetlepels suiker
250 ml kippenbouillon

Voor de kip:
6 kippendijen
1 1/2 eetlepel sojasaus
1 ½ theelepel sesamolie
1 groot ei
200 g bloem
Flinke snuf zout
Flinke snuf peper
1 duimgrootte stuk verse gember
2 tenen knoflook
3 lente-uien
Sesamzaad

Verder nodig:
Zonnebloemolie, genoeg voor een laag van circa 5 cm in je pan
Basmatirijst
Groenten naar keuze
keukenpapier

De how to:
Doe alle ingrediënten voor de saus, behalve de kippenbouillon, bij elkaar in een kommetje en meng goed door. Zet een koekenpan of wok op middelhoog vuur en voeg de saus toe. Laat deze circa 1 minuut goed doorkoken en voeg dan de kippenbouillon toe. Laat de saus inkoken tot circa de helft en tot deze een beetje stroperig wordt, er kleine kookbelletjes ontstaan en mooi donker van kleur is. Zet het vuur uit. Doe de saus in een kom en laat afkoelen.

Snijd de kippendijen in blokjes of reepjes van gelijke grootte van circa 2 cm dikte. Verdeel de sojasaus en sesamolie erover en roer om.

Voeg het ei toe en roer weer om. Doe het bloem in een aparte kom samen met een flinke snuf zout en peper.

Schil en snijd de gember in dunne plakjes. Doe hetzelfde met de knoflook. Snijd de lente-uien in dunne reepjes.

Doe de bloem bij de kip en meng goed door. Het is de bedoeling dat de kipstukjes allemaal bedekt worden met een flink laagje bloem.

Zet een diepe pan of wok op middelhoog vuur en verwarm daarin de 5 cm zonnebloemolie enkele minuten tot circa 180 graden. Test dit door een stukje brood in de olie te laten vallen. Als deze bruisend bovenkomt is de olie heet genoeg.

Haal de kipstukjes uit de bloem, schud ze een beetje uit en leg ze (voorzichtig) in porties met een lepel in de olie. Bak ze in circa 4 minuten mooi goudbruin en draai ze af en toe om. Haal de porties kip uit de olie en laat ze uitlekken op een stuk bakpapier. Herhaal dit tot alle kip is gebakken. Wil je de kip extra knapperig? Bak dan de porties kip nog even een tweede keer. Begin weer met de eerste porties, bak enkele minuten en herhaal dit met de porties tot je ze allemaal hebt gehad. Laat ze wederom uitlekken op keukenpapier.

Kook tijdens het bakken van de kip de rijst en groenten naar keuze en verhit nadat alle kip gebakken is een schone wok of koekenpan op middelhoog vuur met een klein scheutje olie. Voeg de gember, knoflook en lente-ui toe en bak en roer deze circa 2 minuten. Voeg de saus toe aan de wok, breng aan de kook en laat iets dikker en stroperiger worden. Voeg nu alle gebakken kip toe. Roer de kip om en haal de pan van het vuur, besprenkel de saus en kip met sesamzaad en serveer met de rijst en de groenten.

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *