Gekruide kip op bierblik geglaceerd in bbq saus

Gekruide kip op bierblik geglaceerd in bbq saus

Deze kip ziet er niet alleen spectaculair uit, hij smaakt ook fantastisch. Ik geef toe, een kip op bierblik is niet alledaags. Wel grappig trouwens. Ook hoognodig want het bier in het bierblik zorgt voor wat extra aroma en zorgt ervoor dat de kip lekker mals blijft. Daarnaast druipt het vet langs de kip naar beneden waardoor hij wat krokanter wordt. De rub waarmee je de kip insmeert geeft een heerlijke krokante en gekruide laag. En het glaceren, tien minuten voor het einde, geeft een laatste goede sticky kick. Al schrijvende loopt het water me alweer in de mond.

Ben je gek op BBQ? Dan is dit gerecht ook super. Zorg wel dat de kip indirect verwarmd wordt. Dus de kolen aan één kant, de kip in het midden en een aluminiumbakje met water onder de kip staat. Je bakt de kip dan met de deksel op de bbq. Je kip is klaar als je er met een mes in prikt en er helder vocht uit komt.

Ik serveerde de kip met perfect geroosterde aardappels uit de oven en haricotverts gewikkeld in spek. Echt een topper die je na de eerste keer proeven zeker nog een keer wil gaan maken! Voor dit recept liet ik me inspireren op een recept uit het programma: “Jamie & Jimmy Friday Night Feasts” maar paste ik de kruidenrub en saus aan zodat dit gerecht een “man die koken kan” versie is geworden.

Wat heb je nodig?
1 kip (liefst biologisch)
1 blik bier van 330 ml. Je kan kiezen voor een “normaal” biertje maar een lekker donker biertje kan ook.
Een paar eetlepels bbq saus voor het bestrijken van je kip en ook nog wat als dip (bijvoorbeeld Sodeknetterse BBQ saus)
Olijfolie
Aluminiumfolie
Bakpapier

Voor de rub:
1 eetlepel (gerookt) paprikapoeder
1 theelepel uienpoeder
1 theelepel knoflookpoeder
1/2 eetlepel venkelzaad (gemalen)
1/4 theelepel chilipoeder (optioneel)
1 volle theelepel (zee)zout
1 volle eetlepel peper
1 volle eetlepel donkere basterdsuiker

De how to:
Laat de kip op kamertemperatuur komen.
IMG_5766
Stel je oven in op 190 graden. Een heteluchtoven op 180 graden. Doe alle ingrediënten voor je rub bij elkaar. Gebruik de Chilipoeder optioneel als je van hitte houdt. Stamp de rub met een vijzel fijn (als je hele koriander en komijnzaad gebruikt).

Besprenkel je kip met een klein beetje olijfolie. Wrijf de olie over de gehele kip in. Wrijf hierna de kip aan de buitenkant helemaal in met de rub. Er mag best een dikke laag op zitten. Drink ongeveer 200 ml bier uit het blikje, of giet het weg in de gootsteen en schuif je kip met de onderkant op het blik. Het heet niet voor niets in Amerika beer butt chicken. Dus zet je er overheen en schuiven maar.
IMG_5768
Leg een vel bakpapier op een bakplaat. Pak de eventueel de onderkant van de poten van de kip in met aluminiumfolie. Dit voorkomt verbranden van de poten. Zet de kip op de bakplaat en zet de poten van de kip zo neer dat hij wat leunt op het bierblik. Zet de bakplaat met de kip voorzichtig in de oven.
IMG_5771
Mijn kip was in een heteluchtoven gaar na 50 minuten. Check zo rond de 50 a 55 minuten of de kip gaar is door met een scherp mes in de dij te prikken. Loopt er helder vocht uit? Dan is de kip gaar. Geen helder vocht? Laat nog even staan tot de kip wel gaar is. Kwast de gare kip daarna ruim in met je favoriete bbq saus en zet hem nog ongeveer 10 minuten terug in de oven voor een lekkere geglaceerde laag.

Haal de kip, als deze lekker plakkerig is, uit de oven. Laat hem even 10 minuten rusten. Verwijder het bierblik. Serveer met je favoriete bbq saus, rijst, flatbreads, wraps met guacamole en spinazie en tomaat of aardappels en groente of salade.

Share

10 thoughts on “Gekruide kip op bierblik geglaceerd in bbq saus

  1. Pingback: Kiptortilla’s die rocken (ovengebakken kip,guacamole, salsa en BBQ saus) | De man die koken kan

  2. Hoi Man die koken kan!

    Ik zag je gisteren in Man bijt hond en vond dat je het geweldig deed.
    Ik ga je recept vandaag uitproberen (ik heb een blikje Radler meegenomen ipv gewoon bier, heb je dat ook al eens geprobeerd?)
    Je hamburger recept ga ik ook zeker eens proberen!

    Smakelijk weekend!

    Groetjes Marije
    Zuidlaren

    • Hoi Marije leuk dat je reageert en zo enthousiast bent. Daar doe ik het voor. Nog nooit geprobeerd maar laat me weten hoe het smaakt. Ik vermoed citroenig maar let op de suiker wellicht kan verbranden bij het inkoken. Al houd ik altijd een laagje bier over. Grt Walter

  3. Beste man die ook koken kan,

    Vandaag je bcc uitgeprobeerd en ik kan je zeggen dat het een groot succes was. Ik heb hem niet geglaceerd met de bbq saus.
    Wel de bbq saus gemaakt en er naast geserveerd, wat een goede saus !

    Ik had de kip nog 10 minuutjes laten rusten in folie, maar weet achteraf niet of dit slim was, het krokante velletje was wat minder krokant.

    Tot slot: het was zeker voor herhaling vatbaar !!

    Met vriendelijke groeten, Koes

  4. Pingback: Clubsandwich “De man” stijl | De man die koken kan

  5. Pingback: De man zijn visschnitzels | De man die koken kan

  6. Pingback: De man zijn kerstrecepten | De man die koken kan

  7. Pingback: Kerstrecepten en inspiratie voor oud en nieuw 2017 - De man die koken kan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *