Gebraden kip gevuld met kastanjechampignons en porcini

Een vers gebraden kip is een economisch voordelig stuk vlees. Niet alleen kan je van één kip met twee volwassenen en drie kinderen makkelijk eten, je houdt vaak ook nog vlees over. In mijn geval hield ik zelfs 300 gram kip over dat ik weer in twee andere gerechten heb verwerkt. En die restjes geven vaak weer een enorme smaakboost aan andere gerechten omdat ze van het braden al veel smaak hebben meegekregen. Een tijd geleden zag ik Jamie Oliver een kip in broodkorst bakken. Hierdoor bleef de smaak van de kip en de kruiden optimaal behouden. Nu wilde ik ook een dergelijk gerecht maken maar dan wel zonder eerst een hele korst te moeten kneden. En daarom bedacht ik het recept op deze wijze. Wel het gebruik van een botermengsel onder de huid van de kip maar zonder korst. Ik koos voor een mengsel met kastanjechampigons, porcini, kruiden en rodewijn-azijn. Het resultaat dat deze bereidingswijze gaf was een heerlijk kruidig kippetje met een heerlijk aroma en vlees dat lekker mals bleef. Ik serveerde dit vogeltje met röstirondjes en een lekkere coleslaw. Een gerecht met een enorme wauw factor en eigenlijk helemaal niet zo moeilijk. Maar dat hoeven je gasten natuurlijk niet te weten.

Wat heb je nodig:
Één kip (liefst biologisch)
Een pakje gedroogde porcini (20 gram)
Circa 200 gram kastanjechampignons
170 Gram zachte ongezouten boter
1 Teen knoflook
1 Citroen
Olijfolie
Boter
Rode wijnazijn
1 Flinke theelepel salie
Zout
Peper

De how to:
DPP_11556
Laat de kip op kamertemperatuur komen. Begin met de kastanjechampignons. Snijd deze in grove stukken. Zet een koekenpan op het vuur en voeg een scheut olijfolie toe. Knijp de teen knoflook uit en voeg de salie toe. Doe nu de champignons in de pan en bak deze tot ze zacht zijn. Doe ondertussen de porcini in een kopje en zet ze onder water met kokend water en laat ze 5 tot 10 minuten weken. Als de porcini zijn geweekt en de champignons zacht zijn haal je ze met een vork uit het kopje en voeg je ze bij de champignons. Zeef het vocht door een fijne zeef en voeg ook toe aan de pan. Laat het mengsel in de pan nu flink indikken tot al het vocht bijna weg is. Snijd de citroen doormidden. Voeg nu 12 druppels citroensap een scheutje rode wijnazijn, zout, peper en een klein klontje boter toe aan de pan. Roer goed. Proef en haal, als de boter is gesmolten en het mengsel goed op smaak is, de pan dan van het vuur.

Laat het mengsel een beetje afkoelen. Als het mengsel een beetje is afgekoeld schep je alles op een snijplank en snijd je alles fijn in kleine stukjes. Verwarm een oven voor op 190 graden (180 hetelucht). Meng nu je paddenstoelen mengsel door de zachte boter tot alles goed is gemengd. Het is nu tijd om de kip te vullen.

Pak een kleine spatel en draai de kip met zijn achterkant naar je toe. Duw de spatel voorzichtig tussen het vel en het vlees van de kip aan de bovenzijde van de holte. Maak voorzichtig het vel van de kip los bij de kipfilet zodat er een holte ontstaat maar pas op dat het niet scheurt. Spatel nu kleine beetje van je botermengsel in de holte en wrijf het met je handen omlaag. Mocht het vel toch scheuren, zoals dat bij mij deed, gebruik dan enkele sateprikkers om het weer aan elkaar te rijgen. Als de holte gevuld is wrijf je de rest van de kip geheel in met je botermengsel tot deze op is.
DPP_11557
Leg een halve citroen in de holte van de kip en verplaats de kip naar een ovenschaal of braadslede. Laat de kip in 50-90 minuten gaar en goudbruin worden in de oven. Maak in die tijd je bijgerechten. Je weet dat de kip gaar is als je een scherp mes prikt in zijn dijbeen en er helder vocht uit komt. Haal de kip uit de oven en laat je vogel nog even vijftien minuten bijkomen met een stuk aluminiumfolie eroverheen. Snijd en verdeel de kip in stukken en sprenkel er eventueel nog wat citroensap over. Dit is een gerecht dat een koning waardig zou zijn. Enjoy!
DPP_11558
PS:Hoewel de champignons op de foto donker lijken en zelfs verbrand waren deze in dat in het echt totaal niet. Ze waren juist heerlijk mals.

Share

One thought on “Gebraden kip gevuld met kastanjechampignons en porcini

  1. Pingback: Kerstrecepten en inspiratie voor oud en nieuw 2017 - De man die koken kan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *