Gebraden en geglaceerde hele kip met aardappel en groentenmix

Gebraden en geglaceerde hele kip met aardappel en groentenmix

Lieve mensen,

Ten eerste wil ik jullie hartelijk danken voor jullie hartverwarmende, steunende en lieve berichtjes van afgelopen week. Het viel mij zwaar mijn eerste deel van mijn verhaal te plaatsen en met toch wel wat twijfel drukte ik op de knop “publiceren”. Maar jullie reacties hebben mij veel steun gegeven en doen mij beseffen dat ik zeker niet alleen sta. Dank jullie wel.

Om het toch even wat luchtiger te houden vandaag een recept. Geen cake, die is wel luchtig namelijk, maar een heerlijk gebraden kippetje. Deze kip wordt samen met de aardappels en groenten in één schaal afgebraden en ziet er niet alleen heerlijk uit, maar smaakt ook te gek. Een recept dat toch wel wat hoge ogen gooit al zeg ik het zelf. Eén tip. Zodra je de kip uit de schaal haalt doe dit dan voorzichtig zodat niet al het vocht uit de kip in de ovenschaal stroomt. Dat maakt de aardappelen en groenten onnodig klef. Verder echt helemaal niet moeilijk. Dus kookon en daarna aan tafel!

Wat heb je nodig:
1 hele kip (liefst biologisch)
½ citroen
Paar blaadjes verse basilicum en wat extra voor het bestrooien

Voor de groentenmix:
500 g kruimige aardappels
1 kleine flespompoen of circa 600 g
250 g champignons
100 g verse olijven op olie
Paar takjes verse basilicum
1 theelepel tijm
1 theelepel oregano
Zout
Peper
Olijfolie

Voor de kruidenmix:
1 theelepel zout
½ theelepel zwarte gemalen peper
3 theelepels mild paprikapoeder
2 theelepels gemalen venkel
1 theelepel knoflookpoeder
1 eetlepel bakpoeder

Voor de saus:

120 g ketchup
1 eetlepel honing
2 eetlepels gembersiroop
2 theelepels rodewijnzijn
2 theelepels knoflookpoeder
2 theelepels Franse mosterd

Nog meer nodig:

1 ovenschaal van circa 28×20 cm
Keukenpapier
Kwastje

De how to:

Laat de kip op kamertemperatuur komen.

Verwarm de oven voor op 180 graden (170 hetelucht). Verwarm een rooster in het midden van de oven mee en zet er één a twee tredes onder een bakplaat. Was de aardappels en snijd in stukken van ongeveer 3 cm grootte. Laat de schil zitten. Snijd de flespompoen inclusief schil in reepjes en blokjes van circa 5 cm lang en 3 cm dik. Borstel de champignons schoon of was ze. Doe de aardappels met de pompoen en hele champignons in de ovenschaal. Verdeel de uitgelekte olijven erover, een paar takjes verse basilicum, tijm, oregano en een snuf zout en peper. Doe een heel klein scheutje olijfolie in de schaal, hussel alles door elkaar en zet opzij.

Maak de kruidenmix voor de kip door alle ingrediënten bij elkaar te doen en met een lepel door elkaar te roeren. Halveer de citroen en doe deze met wat blaadjes basilicum in de buikholte van de kip. Snijd de poten van de kip aan de bovenzijde op 3 plaatsen in met een scherp mes. Dep de kip droog met keukenpapier en wrijf de hele kip goed in met de kruidenmix. Zet de kip met de borstkant boven op een rooster in het midden van de oven. Zet onder de kip de ovenschaal, op een vel bakpapier op de bakplaat.

Bak de kip circa 60 a 65 minuten of tot er helder vocht uit komt als je een scherp mes in het dijbeen steekt. Schep halverwege de baktijd de groenten een keer goed om.

Maak circa 15 minuten voor het einde van de baktijd het sausje door alle ingrediënten daarvoor door elkaar te roeren in een bakje. Smeer de kip na 50 minuten bakken met een kwastje zoveel mogelijk in met een dun laagje van de saus om deze te glaceren. Laat de kip daarna nog 5 a 10 minuten bakken of tot deze gaar is. Serveer de rest van de saus bij de kip.

Haal de ovenschaal uit de oven en strooi nog wat zout en peper over de groenten. Laat de kip 5 – 10 minuten rusten op een schone snijplank of bord (kantel na het rusten eventueel de kip om teveel vocht in de buikholte uit de kip te laten stromen en verwijder de citroen. Zet de groenten en aardappelen nog even kort terug in de oven om wat extra vocht te laten verdampen. Bestrooi de kip daarna nog met wat verse basilicum en ga aan tafel.

Tip: Laat, bij het uitscheppen van de groenten en aardappels, het vocht zoveel mogelijk in de ovenschaal. Als het goed is zijn deze al lekker verzadigd en vol van smaak.
Gebraden en geglaceerde hele kip met aardappel en groentenmix

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *