Friet met Stoofvlees

Friet met stoofvlees

Voor dit heerlijke recept voor stoofvlees heb ik flink wat recepten uitgepluisd. Zo gaat dat als ik een al bestaand recept wil maken. Ik ga lezen op internet en in mijn groeiende verzameling kookboeken. Ik vergelijk bereidingswijzes, soorten ingrediënten en maak het recept op mijn wijze in mijn hoofd klaar. Probeer in te schatten wat de smaken met elkaar doen en of er voldoende texturen zijn. Klinkt heel complex maar eigenlijk bedenk ik me gewoon of het recept mij lekker lijkt en of ik nog wat mis. En dan ga ik schrijven. Eerst de ingrediënten en een globale bereidingswijze. En dan hop de keuken in. Al kokend en proevend voeg ik ingrediënten toe, laat ik eerdere bedachte dingen weg en pas ik de globale bereidingswijze aan naar de werkelijkheid. Dat vind ik eigenlijk altijd het mooiste onderdeel. En dan de eindtest in de pan of het allemaal klopt en ik tevreden ben en dan aan tafel. Als het recept lekker genoeg is, dan mag het ook het wereldwijde web op en dan hoop ik natuurlijk dat jij als lezer het ook maakt en aanpast aan jouw wensen. Voila, mijn kookwerk in een notendop.

Voor dit recept voegde ik de ingrediënten die mij lekker leken van de diverse recepten bij elkaar en kwam tot mijn versie van een heerlijke friet stoofvlees. Wat een comfortfood is dit zeg. Het stoofvlees met zijn verwarmende saus en mals vlees is echt niet te versmaden. En het smaakt op één of andere manier naar “vroegah.” Alsof je bij je oma eet. En ik weet dat helemaal niet want ik at dit nooit bij mijn oma.

De ontbijtkoek in dit recept bindt de saus en geeft een heerlijke zoete smaak. En als je toch moeite doet dit (simpele) recept te maken, maak er dan ook gewoon echte verse friet bij met goede aardappelen. En serveer er een goede dosis groenten bij (broccoli is te gek).

Wat heb je nodig:
Voor een flinke pan stoofvlees (invriezen is mogelijk)
1 kg (liefst biologische) runderriblappen
1 theelepel salie of fijngehakte verse salie
4 uien
2 tenen knoflook gepeld en in plakjes
4 plakken ontbijtkoek
6 kruidnagels
2 theelepels gedroogde tijm of fijngehakte verse tijm
3 laurierbladeren
6 eetlepels appelazijn en wat extra
3 wortels, schoongemaakt en in plakjes
4 tomaten
200 ml rode wijn
1 eetlepel appelstroop
Roomboter (klont van circa 20 gram)
Olijfolie
Zout
Peper

De how to:
Laat de runderriblappen op temperatuur komen. Snijd de riblappen in kleine blokjes en bestrooi ze met zout en peper. Pak een andere snijplank en pel en snijd de uien in ringen van circa 1 cm dikte. Snijd de wortels en knoflook in plakjes. Snijd de tomaten in parten. Pak een braadpan. Zet deze op hoog vuur en voeg de boter en een scheut olijfolie toe en laat de boter smelten. Doe het vlees in de braadpan en bak de blokjes in enkele minuten goudbruin. Zet het vuur laag. Voeg de groenten toe aan het vlees. Voeg ook de salie, tijm, kruidnagels en de laurierbladeren toe. Voeg als laatste de wijn en appelazijn toe.

Doe de deksel op de pan en laat het vlees circa 3 a 5 uur sudderen of totdat het heerlijk mals en zacht is. Check tussentijds. Wordt het te droog in de pan? Voeg dan nog wat water toe. Voeg, als het vlees lekker draderig en mals is de appelstroop en ontbijtkoek toe en roer goed door. Te dik? Klein beetje water toevoegen. Te dun? Gewoon wat laten inkoken. Breng op smaak met zout, verse peper en eventueel nog wat appelazijn. Verwijder de laurierbladen en de kruidnagels.

Serveer bij vers gebakken friet en een flinke dosis groenten.

Vries restjes stoofvlees in. Heerlijk met rijst, stokbrood of waar je zelf zin in hebt 😉
Friet met stoofvlees

Share

39 thoughts on “Friet met Stoofvlees

 1. Ziet er super lekker uit. Heb je de olijf olie al eens vervangen door roomboter, en wat ook een zeer aparte smaak geeft is een stukje pure chocolade 70% cacao of meer
  Groetjes

 2. Er is ook een recept waarin je het in blokjes gesneden rundvlees de avond ervoor in azijn laat staan. Dan de volgende dag bakken en afmaken.
  Jou recept ga ik binnenkort maken, ben benieuwd!

 3. Klinkt heerlijk, alleen die rode wijn… Dat vindt ik echt vies. Heb jij een idee waarvoor ik dat zou kunnen vervangen (iets zonder alcohol)?

  (recept tegengekomen op Pinterest)

 4. Dag dag

  Heb de hache gemaakt, echt heerlijk.
  In de slowcooker 5 uurtjes is super handig.
  Heb er rode spitskool bij gemaakt met gekookte aardappelen.

  Komt absoluut door de keuring ???

 5. Walter, vorig jaar kerst bij mijn schoonouders gegeten en daarna zelf een grote pan voor mijn eigen familie gemaakt. Morgen weer een grote pan maken en in kleinere porties verdelen voor de komende winter. Moest ff zoeken naar het recept en blij dat ik het weer gevonden heb.

 6. Dag Walter

  Het is super lekker.
  In de slow cooker is het n fluitje van n cent.
  Ga je volgen want lekker eten is in deze beklemmende tijd écht troostrijk.

  Mooie dagen gewenst

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *