Homemade Fried chicken

We kennen allemaal wel de fastfoodketens. De grote M, de koning die iets met burgers doet, die hut met pizza’s en zelfs de Engelse ondergrondse beschouw ik toch echt als fastfoodketen ook al verkopen ze broodjes. Toen ik de eerste keer die kip uit Kentucky at moet ik bekennen dat ik hem wel super lekker vond. Het idee van eten uit een emmer geeft me wel wat flashbacks van bepaalde dieren op een boerderij maar aan de andere kant heeft het ook wel een wat relaxed idee, zo met een emmer op je schoot op de bank. Op één of andere manier spreekt dat veel mensen aan. Mij dus ook. Misschien is het de overdaad, de dipsaus, de krokante korst of gewoon het simpelweg met je handen kunnen eten?

Maar een goede fried chicken is iets wat je toch zelf moet kunnen maken? Al is het zelf maken natuurlijk niet zo gemakkelijk om gewoon enkel even bij een kassa af te rekenen. Het is wat meer werk maar ik besloot dit toch zelf een keer te maken.

Omdat niet iedereen bij mij thuis gek is op botjes ging ik voor dit recept voor kippendijfilet. Maar ik zal ook beschrijven hoe je dit recept met kipstukken kan maken. Na een frituursessie deed ik de kip nog even op een rekje in de oven voor een extra knapperig laagje.

Dit recept is heerlijk met bijvoorbeeld zoete aardappel en coleslaw en je favoriete dipsauzen. Ik combineerde de kip met tortilla’s met tzatziki, kidneybonen, mais, komkommer en tomaat. Maar aardappels uit de oven en broccoli erbij is ook heerlijk.

Het werd een smulfestijn voor mijn lief en de bende van drie. En dat is jullie ook gegund. Dus hierbij een heerlijk recept voor fried chicken.

Wat heb je nodig:
Voor 4 personen
12 liefst (biologische) kippenpoten of 600 gram kippendijfilet (circa 2 kippendijfilets per persoon) Ja dit is een feestmaal 😉

Voor de marinade:
250 ml karnemelk
3 tenen knoflook gepeld en geplet
1 theelepel tijm
1 laurierblad
1 theelepel uienpoeder
1 grote eetlepel lichtbruine of donkere basterdsuiker
1 eetlepel zeezout
1 theelepel kurkuma

Voor de korst:
300 gram bloem
1,5 tl bakpoeder
3 tl gerookt paprikapoeder
3 tl knoflookpoeder
Snuf zout
Snuf peper

Voor in de oven:
Optioneel wat tijm.

De how to:
Als je gebruik maakt van kippendijfilet, klap deze dan open en snijd in de lengte doormidden. Als je grotere stukken lekker vindt, hou ze dan in tact.

Als je gebruik maakt van kippenpoten of dijen, snijd dan de stukken kip een aantal keer met een scherp mes in tot het bot zodat de marinade goed in kan trekken.

Mix alle ingrediënten voor de marinade met een vork door elkaar in een kom. Giet de marinade in een afsluitbare diepvrieszak en leg de stukken kip erbij. Masseer even in. Sluit het zakje en leg in de koelkast voor 24 uur. Of leg de kip/dij in de kom met marinade en dek af met vershoudfolie.

Haal een uur voordat je gaat frituren de kip uit de koelkast. Als het de volgende dag tijd is om te gaan koken verwarm je een frituurpan voor op 180 graden en zet je de oven aan op 180 graden (170 graden bij een hetelucht).

Mix alle ingrediënten voor de korst door elkaar met een vork in een kom. Giet de kip en de marinade in een andere kom. Meng de stukken kip door de bloem zodat ze goed zijn bedekt, haal ze nog een keer door de marinade en weer door het bloem. Ja, je leest het goed, tweemaal. Leg ze dan even 5 minuten op een bord te rusten.

Doe de stukken kip met een paar stukjes tegelijk (voor kippendijfilet) of per 4 (met stukken kip) voorzichtig met een schuimspaan in de frituurpan.

Voor de kippendij:
Laat de stukken 3 a 4 minuten frituren op 180 graden tot ze mooi goudbruin zijn. Ik raad aan altijd eerst 1 stukje te testen en te timen hoe lang je nodig hebt. Laat de porties uitlekken op een stuk keukenrol en besprenkel eventueel met wat tijm. Doe de stukken als ze allemaal klaar zijn, 15 a 20 minuten op een rooster in de oven. Zet het rooster boven een bakplaat waar een stuk bakpapier op licht. Haal na 15 minuten één stukje eruit en controleer of het gaar is. Gaar anders nog even door. Heb je geen rooster? Je kan de stukken ook in een braadslede leggen maar draai dan de stukjes na de helft van de tijd nog een keer om. Haal ze uit de oven en laat ze even een minuut of 2 liggen. Proef en doe er eventueel nog een snufje zout op.

Voor de kipstukken:
Laat de stukken circa 5 minuten frituren op 180 graden of tot ze mooi goudbruin zijn (let op, haal ze eruit voordat ze donkerbruin worden). Ik raad aan altijd eerst 1 stukje te testen en te timen hoe lang het duurt. Laat de porties uitlekken op een stuk keukenrol en besprenkel eventueel nog met wat tijm. Leg de stukken als ze allemaal klaar zijn, ongeveer 25 a 30 minuten op een rooster in de oven. Zet onder het rooster een bakplaat met een stuk bakpapier. Bak tot de korst wat krokanter is en de kip gaar. Geen rekje? De stukken kan je ook in een braadslede verder garen. Draai de stukken dan na helft van de tijd in de braadslede een keer om. Haal na 25 minuten één stukje eruit en controleer of het gaar is. Haal ze daarna uit de oven en laat ze even een minuut of 2 liggen. Doe er nog een snufje zout op.

Fried chicken

Fried chicken wraps2

Fried chicken wraps1

Share

One thought on “Homemade Fried chicken

  1. Pingback: De man zijn kerstrecepten | De man die koken kan

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *