Focaccia met gebraden buikspek

Varkensbuik of buikspek. Ik had er wel eens van gehoord en over gelezen maar het nog nooit gemaakt. Sprak me ook nooit zo aan. Buik. Komt omdat ik ooit een keer een speklap in Frankrijk haalde waar het zwoerd en de haren nog op zaten. Maar omdat ik het toch regelmatig voorbij zie komen en mensen er lyrisch over zijn moet je nou eenmaal soms gewoon een keer je herinneringen op zij zetten. In mijn geval moet ik voor een kilo varkensbuik naar de slager want in de gewone supermarkt heb ik het nog niet gezien. En nu maak ik het al in korte tijd voor de tweede keer. Ik ben overigens wel om. De knorremans levert gewoon een lekker stuk vlees. Het is goedkoop en behoorlijk veelzijdig. En als je dit varkentje met wat liefde bereid zal deze je dat zeker terug geven.

Nadeel is dat je voor dit recept wel de tijd moet maken om dit te bereiden. De twee keer dat ik buikspek nu maakte lag het toch al gauw ruim twee uur in de oven. Voor sommige mensen is dat doordeweeks geen probleem. Bijvoorbeeld als ik een dag thuis kan werken. Maar voor mij is het vooral een ideaal stuk vlees voor in het weekend. Dit gerecht is heerlijk als lunch of als diner maar ik vind het niet geschikt voor elke dag. Want buikspek is behoorlijk calorierijk. Al giet je wel een groot deel van het vrijgekomen vet weg. Kijk ik sta niet met een tellertje de calorieën te tellen maar mijn inschatting is dat je het met wat mate moet eten. Ook daarom past het perfect in het weekend.

Na het bakken in de oven in ketjap, ui en knoflook, trek je het vlees met vorken uit elkaar en gooi je het daarna nog even terug in de oven voor een laatste braadkick. Omdat de uit elkaar getrokken stukken vlees verschillende groottes hebben krijg je daardoor wat knapperige stukjes en heerlijk zachte stukken. Een textuurfeest dus. Daarna leg je het op een lekker afgebakken focaccia belegd met knapperige groenten en mayonaise er op. Serveer er extra groenten of een salade bij en geniet van dit super lekkere gerecht.

Wat heb je nodig:
Als hoofdmaaltijd 1 brood voor circa 2 personen, 2 broden voor circa 4 personen.

1 a 2 focaccia’s
1 kg (liefst biologische) varkensbuik zonder zwoerd (buikspek)
6 tenen knoflook gepeld
3 uien in ringen van circa 0,5 cm
4 eetlepels ketjap
1,5 eetlepels sojasaus
Sesamolie
Zout
Peper
1/2 komkommer
1,5 eetlepel suiker
Sesamzaad
Appelazijn
Potje ingelegde wortel en koolmix
Mayonaise
Cayennepeper
1/2 puntpaprika in ringen

Ovenschaal van circa 30×20 cm

De how to:
Verwarm de oven op 220 graden (210 voor een hetelucht).
Leg de uien in dikke ringen op de bodem van een ovenschaal en leg de gepelde tenen knoflook er tussen. Het gaat erom dat de bodem is bedekt met uien. Voeg de ketjap toe en net zoveel water dat er 1 cm water in de ovenschaal staat.

Druppel wat sesamolie bovenop het stuk buikspek. Smeer hem even in. Bestrooi dit met zout en peper. Leg het vlees op de uien en knoflook en zet de schaal in de oven. Zet na 20 minuten de oven terug naar 160 graden (150 hetelucht) en laat nog twee uur in de oven bakken, of tot je het buikspek met een vork makkelijk uit elkaar kan trekken.

Als het vlees uit elkaar te trekken is haal je de schaal uit de oven. Zet de temperatuur van de oven weer naar 220 graden (210 hetelucht). Bedenk of je nu de focaccia’s afbakt of zo direct.

Giet ongeveer de helft a 3/4 van het vocht en vet af uit de ovenschaal. Er moet nog wel een klein laagje vocht over blijven om te voorkomen dat het vlees straks aanbrandt. Trek het vlees met vorken uit elkaar en voeg 1 a 1,5 eetlepel sojasaus toe en besprenkel het vlees lichtjes met wat appelazijn. Roer even door. Verdeel nu anderhalve eetlepel suiker over het vlees. Zet de schaal nu nog voor circa 15 minuten in de oven om het vlees iets krokanter te maken en te karameliseren. Roer halverwege de 15 minuten het vlees nog eens door. Let op! Als het vlees goudbruin, maar nog wel zacht, is het goed. Bak het vooral niet te hard. Omdat je verschillende stukken vlees hebt in diverse groottes zal het vlees waarschijnlijk een zeer verschillende structuur krijgen. Sommige stukjes wat knapperiger en andere heerlijk zacht.

Snijd met een broodmes de focaccia doormidden. Besmeer de bovenzijde met mayonaise. Haal het vlees uit de oven en laat het 1 a 2 minuten afkoelen. Beleg de onderkant van de focaccia met het vlees, de uien en knoflook tot er een lekkere laag op zit. Snijd met een kaasschaaf linten van de komkommer en leg enkele linten op het brood. Beleg het brood nu met wat wortel en koolmix, stukjes puntpaprika en bestrooi als laatste met wat sesamzaad en net zoveel cayennepeper als je lekker vindt. Leg de bovenkant er op en snijd in punten.

Serveer met een lekkere schaal groenten en geniet. Van het vlees houd je met 1 focaccia waarschijnlijk nog de helft over. Gebruik dit om te eten met bami (roer er nog wat BBQ saus doorheen en bak kort), taco’s of doe het vlees in broodjes bapao of op een krokant bolletje. Heerlijk joh!

TIP: Gebruik in plaats van mayonaise eens een lekkere bbq saus.
Varkensbuik focaccia1

Varkensbuik focaccia2

Share

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *