Five spice Buikspek tortilla’s

Toen ik vorige week verjaarde maakte ik ook een nieuw recept voor de zwoele zomeravond. Wel spannend om iets te maken dat je zelf nog niet hebt geproefd maar ik besloot het erop te wagen. Aangezien de bbq aan ging wilde ik een nieuw heerlijk comfortfood recept proberen dat niet teveel tijd kost op de dag dat het gegeten moet worden. En dus koos ik voor tortilla’s met in five spice gekruid en gemarineerde buikspek. Buikspek? Varkensbuik dus? En nu kan ik me voorstellen dat bij buikspek niet direct je hard sneller gaat kloppen. Maar als ik nou zeg dat katenspek en speklap hier ook van wordt gemaakt, dan is het wellicht minder intimiderend of vreemd.

Geloof me, dit recept is zo lekker dat je het zeker vaker gaat maken. Het kost alleen marineer en oventijd maar op de dag van je bbq of tortillaparty hoef je de plakken spek alleen maar even te grillen en klaar ben je. Wat ik deed was op donderdagavond marineren, op vrijdagavond de oven in en na afkoelen in de koelkast bewaren. Zaterdag enkel in plakken snijden en grillen. En als je nu direct extra veel maakt, hoef je het alleen maar uit de vriezer te halen en te grillen. Als je tenminste restjes hebt. Want bij was er enkel vraag om meer, meer en nog meer. Restjes kan je trouwens weer in een nasi of bami doen, op een stokbroodje of in bapao’s verwerken. Het geeft elk recept een heerlijke smaaksensatie. Ik koos voor een stuk vlees met zwoerd maar spreekt dat je niet aan dan kies je zonder.

Geloof me, maak dit een keer. Doe het op een tortilla met guacamole (ik mixte mijn guacamole met een flinke tomaat waardoor hij wat rood/geel werd deze keer), geraspte rode kool, een lekkere salsa en wat hoisinsaus. Comfortfood dat zo de moeite waard is! Enjoy!

Wat heb je nodig:
Voor circa 10 tortilla’s
1 kilo varkensbuik met zwoerd (liefst biologisch)
2 theelepels 5 spice
2 theelepels zeezout
1 theelepel gedroogde knoflook
4 eetlepels sojasaus

Voor erbij:
Tortilla’s
Hoisinsaus
Guacamole
Tomatensalsa
Gehakte rode kool

De how to:
Kerf het zwoerd van de varkensbuik kruiselings in met een scherp mes. Mix de five spice met de knoflook en zeezout en wrijf de varkensbuik hiermee goed in. Voeg daarna de sojasaus toe en wrijf de varkensbuik in tot alle kruiden en saus goed zijn opgenomen. Laat een nacht, losjes afgedekt, in de koelkast staan.

Laat de varkensbuik na de nacht koelkast 30 minuten op temperatuur komen. Verwarm de oven voor op 250 graden. Leg de varkensbuik met het vel naar boven in een braadslede. Bak de varkensbuik 10 a 15 minuten op 250 graden (240 graden hetelucht) en zet de oven daarna terug naar 160 graden (150 hetelucht) en laat hem nog 80 minuten bakken. Haal daarna uit de oven, giet het vet af en laat na een uurtje afkoelen uit de oven daarna in de koelkast een paar uur verder afkoelen.

Steek de bbq aan of verhit een koekenpan met wat olijfolie. Snijd de koude varkensbuik in dikke plakken van 2 cm dik en grill ze op de bbq of in een koekenpan. Let bij de bbq op het opvlammen van afdruipend vet dus houd de deksel dicht of bak ze indirect als het te hard gaat. Bak de stukken spek tot ze mooi goudbruin zijn.

Pak een tortilla, leg er wat rode kool op en wat guacamole, buikspek met hoisinsaus en eventueel wat tomatensalsa. Damn tasty!
Buikspek met tortilla

Share

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *