Filodeegspiraal met cashewnoten, tomaat en spinazie

Filodeegspiraal met cashewnoten, tomaat en spinazie

Vandaag presenteer ik u weer eens een vegan recept. Waarom? Omdat plantaardig eten best gemakkelijk is. Ben ik nu vegan? Dat is een vraag die ik nu regelmatig krijg. Nee dat ben ik niet maar ik merk dat er zoveel goede en lekkere alternatieven zijn dat ik nu circa nog één dag in de week vlees eet en circa één dag in de week vis. De rest eet ik voornamelijk vegetarisch en vegan. Vegetarisch omdat ik kaas gewoon echt heel erg lekker vind op brood. En als ik een keer een goede taart bak gebruik ik graag ei. Maar melkproducten zijn nu meestal van soja en broodbeleg naast de kaas is meestal vegan omdat ik bijvoorbeeld de vegan filet americain echt heel erg lekker vind. Ook de bende van drie gaat daar enorm makkelijk in mee en ik voel me er prima bij. Als laatste vind ik het gewoonweg enorm leuk om te experimenteren met de plantaardige keuken. Je gaat echt meer op zoek naar alternatieven en merkt dat er met bijvoorbeeld paddestoelen ook een heerlijke vlezige textuur te maken is. Dus naast beter voor het milieu vind ik het vooral ook enorm leuk.

Deze filodeegspiraal is heel erg gemakkelijk en smakelijk. Moet je wel van spinazie, zongedroogde tomaat en cashewnoten houden. En filodeeg. Anders is er niets smakelijks aan. Maar goed, ik vind dat allemaal wel lekker dus is deze smakelijk. Dat sneller En is super fijn voor een doordeweekse dag. Eventueel kan je de vulling al eerder maken dan hoef je het alleen maar op te rollen en in de oven te torpederen. Wij lunchte er mee omdat ik weer eens een foodfoto met daglicht wilde maken. Met al die donkere dagen zien gerechten er met daglicht gewoonweg beter uit. Kortom, lekker recept, nee ik ben geen volbloed vegan maar wel zeer beperkt in mijn dierlijke producten geworden. En dat voelt goed. Kookon!

Wat heb je nodig:
Voor 2 personen
Olijfolie
400 g verse spinazie
1 theelepel sesamolie
1 theelepel kerrriepoeder
1 theelepel vegan sojasaus
150g geraspte wortel (julienne gesneden)
10 zongedroogde tomaat
1 flinke hand ongezoute cashewnoten
6 vellen ontdooid filodeeg

Verder nodig:
Bakpapier
Kwastje

De how to:
Zet een koekenpan op hoog vuur en voeg ee  scheutje olijfolie toe. Doe de spinazie in de pan en laat deze onder af en toe roeren slinken en het vocht verdampen. Voeg de sesamolie en kerriepoeder toe en roer om. Laat, zodra er geen vocht meer vrijkomt de spinazie afkoelen.

Verwarm de oven voor op 220 graden (210 hetelucht). Verwarm een bakplaat NIET mee.

Voeg daarna de wortels toe aan de spinazie en roer om. Hak de tomaten fijn en doe deze samen met de hand cashewnoten bij de wortels en roer goed door. Pak een bakje water en een kwastje en de olijfolie.

Vet je werkvlak van je keuken in met wat olijfolie. Leg drie vellen filodeeg naast elkaar en besmeer de overlappende randen met wat water om er één groot vel van te maken. Vet alle vellen in met olijfolie en leg er drie nieuwe vellen filodeeg op. Smeer ook deze in met wat olijfolie. Leg circa 2/3 van de vulling op de onderrand van het filodeeg en rol het filodeeg op. Maak je geen zorgen over scheuren. Maak er een soort van rol of spiraal van en leg deze op een ingevet vel bakpapier op een bakplaat. Besmeer de buitenzijde van het filodeeg nog in met wat water en zet de plaat in de oven. Bak circa 15 minuten tot het filodeeg mooi goudbruin en knapperig is.

Serveer met een lekkere salade waarbij je de 1/3 van de vulling die over is als basis gebruikt.

Filodeegspiraal met cashewnoten, tomaat en spinazie

Filodeegspiraal met cashewnoten, tomaat en spinazie

Share

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *