Flatbreads / Snelle platbroden

Flatbreads / Snelle platbroden

Dit recept is afgeleid van een recept uit het Jamie magazine maar heb ik inmiddels wat aangepast. Dit omdat het deeg naar mijn idee veel te nat werd en daardoor slecht te verwerken. En met slecht bedoel ik dat het overal aan vast plakte.

Ik zag dit recept voor het eerst toen ik een artikel over het Feastival van Jamie Oliver las. Het feastival is een jaarlijks terugkerend evenement met muziek en lekker eten dat in Engeland door Jamie Oliver wordt georganiseerd. En dit is inderdaad een perfect bijgerecht bij bijvoorbeeld een picknick, BBQ of buitenmaaltijd. Het past dan ook prima op een “feastival”. Ik vind deze flatbreads, die ik nog het meest op naanbrood vind lijken, super lekker. Ze kunnen bij diverse gerechten worden gebruikt. Ze zijn te maken in een koekenpan, dan krijg je ze zonder mooie streepjes, op een bbq, of in een grillpan. De inhoud van het beslag kan je qua kruiden zelf variëren. Met garam masala, zout, peper, koriander, peterselie of knoflook is er genoeg om uit te kiezen.

Ik maak deze flatbreads regelmatig en serveer ze bij bijvoorbeeld een bakje hummus of andere dip, bij een gebraden kip, bij een curry, falafel, steak, maaltijdsalade of eigenlijk bij alles wat je op een lekker broodje wil eten. En als je ze iets dikker laat met uitrollen en bakt kan je ze ook als shoarmabroodjes gebruiken.  Heel makkelijk en super lekker! Kookon!

Wat heb je nodig?
Voor zes kleine flatbreads:
350 gram zelfrijzend bakmeel en wat extra om te bestuiven en rollen
300 gram magere (koude) yoghurt
2 theelepels bakpoeder
Snuf zout

Handig om te hebben:
Keukenmachine of mixer met deeghaken (maar kan ook zonder)

De how to:
Mix het bakmeel met het bakpoeder en een flinke snuf zout. Mix met een mixer met deeghaken, in een keukenmachine, of met je handen in een kom en voeg al mixend de yoghurt toe tot er een samenhangend (plakkerig) deeg ontstaat. Het kan dus eventueel ook met de hand maar met een machine gaat vele malen sneller. Stort het deeg op een werkvlak dat bestoven is met bakmeel. Zorg dat je handen ook voorzien zijn van bakmeel en kneed het deeg kort tot een samenhangend deeg en rol er daarna een worst van. Snijd het deeg met een scherp mes in zes kleine delen. Rol deze in aparte balletjes en rol ze met een (met bakmeel bestoven!) deegroller uit in een rondje of ovaal van zo’n 3 a 5 mm dik.

Zet een grillpan of een koekenpan op middelhoog vuur en leg de uitgerolde lapjes, als de pan heet is, in de (grill)pan. De koekenpan is een iets vriendelijkere variant waarbij je minder kans hebt op verbranden. Gebruik in ieder geval geen olie (!). Draai de flatbreads na 1 a 2 minuten om en bak ze dan nog 1 a 2 minuten tot ze aan beide kanten goudbruine vlekjes hebben. Veeg met een vochtige theedoek na elke baksessie de pan schoon om te voorkomen dat verbrand bakmeel in de pan blijft en op de nieuwe flatbreads blijft zitten. Serveer de flatbreads het liefst als ze nog warm zijn.

flatbreads platbroden

Share

14 thoughts on “Flatbreads / Snelle platbroden

  1. Pingback: Flat bread met tilapia, mangosalsa en guacamole | Mad with food. A M@doperator's cookbook.

  2. Pingback: Flatbread met tilapiafilet, mangosalsa en guacamole | De man die koken kan

  3. Pingback: Shoarma van “de man” | De man die koken kan

  4. Pingback: Kip Tandoori | De man die koken kan

  5. Pingback: Zalmmoot met knoflookgarnalen en mango/avocadosaus | De man die koken kan

  6. Pingback: De man zijn versie van Shoarma van de BBQ - De man die koken kan

  7. Pingback: BBQ kip met chilisaus, sesam en honing - De man die koken kan

  8. Pingback: Kip tikka van de BBQ - De man die koken kan

  9. Lekker!
    Ben “beetje” afgeweken van jou recept, had niet alles in huis.
    Dus, volkoren meel denk iets meer dan 350 gr, was te plakkerig naar mijn zin. 350c volle yoghurt.
    En wilde bbq’en dus ook brood ging op bbq, had alleen iets langer dan 2.min nodig.. Maar ga deze er zeker inhouden, en ook op variëren.
    Bedankt!

  10. Pingback: Recept kip op bierblik met Radler

  11. Pingback: Bulgursalade met paprikahummus, geglaceerde steak en flatbreads - De man die koken kan

  12. Pingback: Kofte van gehakt van de BBQ - De man die koken kan

  13. Pingback: Tortilla's met entrecote, diverse groenten en cheddarsaus - De man die koken kan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *