Falafel

Falafel

Falafel is een gerecht waar door sommige mensen erg laatdunkend over wordt gedaan. Waarom snap ik niet zo goed want het is gewoon een super lekkere maaltijd waarbij je meteen een flinke dosis proteïne binnenkrijgt. Natuurlijk, door het frituren is het niet de gezondste maaltijd maar de boog kan niet altijd gespannen staan. Dan wordt het touw slap en een boog met slap touw is als een.. boog die niet schieten wil of zoiets? Nou ja, soms gewoon eens frituren dus en niet zeuren over vet. Dat kan de volgende dag wel weer. Maar niet als de weegschaal roept: “Met één persoon tegelijk alstublieft” ook dan is het misschien al een tijdje iets teveel van het slechte. Ik ga weer helemaal de verkeerde kant op. Recht zo die gaat. Falafel, lekker, niet elke dag eten en compenseer de volgende dag anders door wat meer groente en minder vet. Zoiets?

Ik kan mij nog goed herinneren dat ik de eerste keer falafel at. Het was in Amsterdam in mijn tienerjaren. Ik was destijds al geruime tijd nieuwsgierig naar die vreemde bitterballen met saladebar erbij. Maar de eerste keer was mij meteen duidelijk waarom zoveel mensen er gek op zijn. Een paar lekkere balletjes, een goed gevulde salade erbij proppen in een veel te klein broodje, laag knoflooksaus erop, wat pittige saus en dan lekker rommelig eten en vervolgens de halve salade morsen. Mij heb je al bij lekkere balletjes zeg maar.

Ik had al eerder een recept met falafel op mijn site en was daar best tevreden over. Maar het werd tijd voor een update. Omdat ik best tevreden gewoonweg niet voldoende vond. Mijn nieuwe versie van falafel vind je hier. Eet smakelijk en vooral rommelig en geniet. Kookon!

Wat heb je nodig:
Als maaltijd voor 6 a 7 personen:
Genoeg voor 35 balletjes:

3 tenen knoflook
½ theelepel zout
1 theelepel gemalen venkel
1 duimgrootte stukje gember (geschild)
2 theelepels gemalen koriander
1 theelepel garam masala
½ rode ui of 1 kleine rode ui
120 gram volkorenmeel
240 g linzen (uitlekgewicht)
480 g kikkererwten (uitlekgewicht)
1 groot ei
Sap van 1 limoen

Nog meer nodig:
1 liter zonnebloemolie

Ter suggestie voor erbij:
Tortilla’s of pitabroodjes
1 zak gemengde sla
1 komkommer in plakjes
Wat verse koriander
Een pot ingemaakte groenten
Stukjes tomaat
Mais
Augurken
Knoflooksaus
Zoete chilisaus
Gebakken courgette
Gegrilde paprika’s
Verse spinazie
Etc. etc.

Verder nodig:
Keukenmachine of staafmixer
Frituurpan of braadpan met 1 liter zonnebloemolie
Keukenpapier

De how to:
Hak in de keukenmachine de knoflook, zout, venkel, gember, koriander, garam en rode ui fijn. Stop eventueel even met hakken, haal alle gehakte ingrediënten met een lepel van de randen van de keukenmachine en hak nog eens. Laat de linzen en kikkererwten goed uitlekken en doe ze met de overige ingrediënten in de keukenmachine of met een staafmixer en pulseer ze fijn zodat er een mooie fijne massa ontstaat met her en der nog een hele kikkererwt.

Haal desnoods even een spatel langs de randen van de bak van de keukenmachine of staafmixer zodat alles goed wordt verdeeld en pureer nog eens

Verwarm een frituurpan voor op 180 graden of een liter zonnebloemolie naar 180 graden in een braadpan. Ik doe dit laatste altijd op gevoel door de pan enkele minuten op middelhoogvuur op te warmen. Uiteindelijk is gewoon je doel dat de balletjes in circa 4 minuten goudbruin bakken.

Rol, met vochtige handen, balletjes ter grootte van een bitterbal en leg op een schoon bord.

Frituur de balletjes in porties van circa 8 tegelijk goudbruin in de hete zonnebloemolie of frituurpan. Begin als je het lastig vindt met één balletje te bakken (circa 4 minuten). Time voor jezelf wanneer deze mooi goudbruin is en de binnenkant na het bakken droog is. Bak daarna de rest. Laat de gebakken balletjes telkens uitlekken in een kom of bord dat bekleed is met keukenpapier. Serveer ze met al het lekkers dat je kan bedenken.

Tip: Je kan de balletje ook warmhouden op een ovenbestendig bord of ovenschaal in de oven op circa 60 graden.

Tip: Probeer de balletjes voor het frituren eens door een bordje met panko te rollen voor een wat meer crispy bite.

Falafel recept

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *