Eiermie met flespompoen, cashewnoten en peulen in ketjapsaus

De man die koken kan was afgelopen weekend een weekendje de hort met zijn vrienden. Al onze vrouwen en vriendinnen gunnen ons deze traditie die de laatste drie jaar niet meer heeft plaatsgevonden doordat iemand van ons wel weer op het punt stond (weer) vader te worden.

Met zijn vijven togen we dit jaar traditiegetrouw weer naar een bungalowpark om daar een weekend weer even niets meer dan man/puber/kerel te zijn. Onze weekenden weg zijn vrij basic ingedeeld. Op vrijdag doen we boodschappen, eten we in het huisje, pokeren en drinken we bier tot de ogen niet meer open te houden zijn en gaan slapen. De volgende dag brakken we uit, ontbijten we, drinken we s’middags wat biertjes en spelen we op de spelcomputers of spellen aan tafel tot de avond. Daarna gaan we uit eten en gaan we poolen of stappen. Zondag brakken we onder het genot van spelcomputers, koffie, een middagbiertje en nog een keer wat spellen uit. Daarna stappen we weer in de achtbaan van het leven om moe maar voldaan naar huis te rijden naar ons kleine grut en onze heldinnen die klaar staan om geknuffeld te worden.

Dit jaar maakte ik 2 kg pulled pork om met salade en harde broodjes de vrijdagavond te starten. Maar eerst moesten er boodschappen gedaan worden. Altijd veel teveel. Iedereen pakt gewoon wat hij lekker vindt en ergens halen we daar wel een ontbijt en lunch uit. Dit jaar hadden we slechts vier potten knakworst, vijftien bapao’s, veertig eieren, een pak of tien koeken, zeven zakken chips, 2 kg leverworst, 1 kg kaas en een tros bananen en een zak appels. Want vitamines zijn belangrijk. Dat was naast het suikerbrood, de twaalf hamburgers, de zestien bolletjes, twee broden, de 1 kg gehakt voor de homemade Marokkaanse hamburgers, aardappelsalade, vleeswaren, 4 liter melk, 6 liter cola en de drie kratten bier die er puur waren voor de eerste avond.

Buiten de pulled pork, de speciaal gebakken roerei met 18 eieren en de homemade hamburgers is er verder niets culinairs te beleven dit weekend. En ook dat is wel eens lekker. Een weekend gewoon je gang gaan. Niemand die gek op kijkt als je ontbijt met een kano of een aardbeienkoek. Als je na een roerei nog twaalf eieren kookt en stug dooreet. Net zoals dat niemand het vreemd vind dat je de vrijdagavond het liefst allemaal in je joggingbroek zit omdat dat nu eenmaal het lekkerste zit.

Dit weekend wisselen we praten af met ontzettend slap ouwehoeren.Stellen we domme dillema’s in de trant van geen benen of geen armen, geen ogen of geen gehoor, geen kringspier of geen ruggengraat en ga zo maar door. We maken ranzige grappen en gaan soms keihard alle grenzen voorbij. Omdat we elkaar zo goed kennen dat het grenzeloos grappen maken ook kan. Maar ook praten we over vroeger, over de keuzes voor onze scholen en opleidingen. Over het feit dat je zo jong toch eigenlijk geen keuze kan maken voor je toekomst. We praten over onze jeugd, het leven, ziektes en over de dood. Over gemiste en genomen kansen. Over onze grenzen en over onze grenzen gaan.

En we lachen. We lachen tot we buikpijn hebben. We praten over onze kinderen, opvoeding, vrouwen en over weet je nog van toen? We trappen nonchalant een bal rond en ouwehoeren over voetbal, muziek en films. We liggen in de zon op loungebanken op een terras en praten over een concert, festival, vakantie en waar we volgend jaar heen gaan. We kijken naar flauwe films als Jackass, New Kids Turbo en Debiteuren Crediteuren. We citeren elkaars domme opmerkingen tot we er flauw van zijn.

We zijn ontzettend onvolwassen. En even zijn we dezelfde vrienden als toen we zestien waren. En we genieten van het feit dat we niet op de tijd hoeven te leven. Die tijd die ons doordeweeks zo vaak ontglipt door alles wat we dan al moeten en willen. We stappen even een moment uit een achtbaan en dat geeft ons de kans de route van die achtbaan van een afstand te kunnen bekijken.

Op zondag is het mooi geweest. Na een avond uit eten en poolen en jezelf te oud en moe vinden om nog in een kroeg te gaan stampen zijn we brak zat. We kijken een film, pokeren nog een laatste keer, drinken nog een biertje en verdelen het eten dat teveel is ingekocht. Het was heerlijk, ik kan niet wachten op de volgende keer maar nu wil ik toch naar huis. Ik stap die achtbaan weer in en wordt naast vriend weer pappa en man. Ik knuffel mijn bende van drie en zoen mijn lief. Ik ben weer thuis en neem me voor binnenkort met mijn bende van drie en heldin ook een weekend te pakken. Om ook als pappa en man die achtbaan te beschouwen. Met iets minder bier maar iets meer geknuffel. Bedankt mannen!

En na al dat stoere voer en een weekend ongezond schreeuwt mijn lijf om vitamines. Maar ik kan even geen vlees meer zien. Dus maakte dit heerlijke vega gerecht met eiermie, flespompoen, peulen, ei en ketjap. Een heerlijk gerecht dat je schaamteloos kan eten. Ook op een weekend weg.

Wat heb je nodig:
Voor 4 personen:

1/2 Flespompoen in blokjes
200 gram peulen
4 eieren hardgekookt
1 teen knoflook
1 witte ui in dunne ringen
1 hand cashewnoten
75ml ketjap
75ml water
1/2 theelepel gemberpoeder
Olijfolie
Zout
Sambal

Eiermie (zoveel als je wilt per persoon) (circa 280 gram).

De how to:
Kook de eieren tot ze hard zijn en laat ze afkoelen in een bakje koud water.

Snijd de ui in dunnen ringen. Snijd de pompoen in blokjes van circa 1 bij 1 cm.Doe een scheut olijfolie in een braadpan en zet deze op middelhoog vuur. Doe de ui en pompoen in de braadpan. Voeg het gemberpoeder toe en knijp de teen knoflook er boven uit. Bak circa 5 minuten onder af en toe roeren en voeg dan de cashewnoten toe.

Doe nu het water en ketjap er bij. Breng aan de kook en zet het vuur daarna laag. Doe de deksel op de pan en laat 10 minuten zachtjes stoven. Voeg daarna de peulen toe en laat nog vijf minuten stoven met een deksel op de pan.

Pel de eieren en hak ze in stukken. Roer door de pompoen, breng op smaak met zout en voeg naar smaak sambal toe. Serveer met in bouillon gekookte eiermie.
Pompoen met cashewnoten en ketjap

Share

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *