Eendenborst met gestoomde kokosbroodjes

Eendenborst met gestoomde kokosbroodjes

Dit recept, eendenborst met gestoomde kokosbroodjes, is puur comfortfood. Niet heel moeilijk maar het voelt wel verdomd luxe. Ik maakte dit recept met oud en nieuw en dat zie je ook aan de foto. Niets overdag fotograferen of daglicht nee gewoonweg om een uur of 20 met al een biertje op. Het recept stond al een tijdje op mijn lijstje. Het was voor mij en onze gasten één recept van de enkele die we serveerde op ons buffet met oud en nieuw.

De eendenborst is een heerlijk stuk wild al zeg ik het zelf. En je kan mijn instructie hieronder volgen of hem zelf bakken, of in de oven afbakken of zelfs op de BBQ grillen. De kokosbroodjes zijn een super lekker en luchtig alternatief voor pannenkoekjes en zo simpel te maken dat je ze vast nog wel eens vaker gaat proberen. Ze overigens ook erg lekker als je ze vult met voorgegaarde vulling (ook een lekker idee). Dus sorry voor de lelijke foto mensen maar geloof me. Simpel met toch een wauw factor en erg lekker. Serveer er eventueel nog andere crunchy beleg bij of rauwkost of nootjes, of frambozensaus, bessenjam, ach weet je.. je kan helemaal los gaan. Kookon mensen en goed weekend!

Wat heb je nodig:
650 g zelfrijzend bakmeel en wat extra
1 theelepel 5-spice
Snuf zout
1 theelepel sesamolie
400 g light kokosmelk

Voor de eend:
1 eendenborstfilet
Peper
Paprikapoeder
Uienpoeder

Nog meer nodig:
Rode ui
Appelazijn
1/2e komkommer
Paar worteltjes of 1 grote
Hoisinsaus of zoete chilisaus

Verder nodig:
Optioneel Keukenmachine
Keukenpapier
Aluminiumfolie
Papieren Cupcakevormpjes
Pan of wok met deksel
Stoomnet/stoomrekje of stoommand

De how to:
Zorg dat de eendenborst op kamertemperatuur is. Doe bakmeel, 5 spice en een snuf zout in de keukenmachine of kom en mengen. Dep de eendenborst droog met keukenpapier en snijd het vel kruiselings in met een scherp mes (let op, het vel, niet het vlees). Bestrooi met zout, peper en wat paprika en uienpoeder.

Laat een koekenpan goed heet worden op middelhoog vuur en plaats de eendenborst met het vel in de pan. Laat circa 4 -5 minuten bakken tot het vel goudbruin is. Als het vel wat donker wordt of wat zwarte vlekjes vertoond, geen zorgen, dat zijn de kruiden die karameliseren. Zet het vuur daarna op matig en draai de eendenborst om. Bak nog 3 a 4 minuten en draai om en bak nog één keer 3 minuten. Controleer eventueel met een vleesthermometer de gaarheid (55 voor medium, 65 voor gaar). Leg de eendenborst op een bord en dek losjes af met aluminiumfolie. Laat 10 minuten rusten.

Zet de keukenmachine aan, voeg de sesamolie en kokosmelk toe en laat deze draaien tot een verend deeg ontstaat. Zet een pan met deksel op middelhoogvuur en voeg een laagje water van enkele cm’s toe. Zet daarboven het stoommandje maar zorg dat deze niet met de onderzijde in het water staat. Sluit de pan af met een deksel en breng het water aan de kook.

Stort het deeg op een met bakmeel bestoven werkvlak en rol er een worst van. Verdeel deze in 8 stukken en rol er balletjes van (of maak de broodjes kleiner als je dat leuk vindt en maak er circa 12). Doe elk balletje in een dubbel cupcakebakje. Zet de cupcakevormpjes per 4 in de stoommand. Sluit het deksel en laat de broodjes in circa 10 minuten gaar stomen (bij kleine broodjes circa 8 minuten). Haal één broodje voorzichtig uit het mandje en snijd doormidden. Lekker luchtig en droog is gaar. Kleverig dus niet. Let wel op dat je het waterpeil in de pan na elke 10 minuten bijvult.

Snijd de rode ui in ringetje en leg deze in een bakje. Voeg een klein scheutje appelazijn toe en een flinke snuf zout en roer door elkaar. Laat even staan tot je gaat eten. Snijd de komkommer en wortels in lucifers. Gebruik daarbij niet het natte binnenste van de komkommer.

Zodra de broodjes gaar zijn haal je ze uit de mand. Snijd de uitgeruste eendenborst in plakjes, knijp de ui een beetje uit en serveer met de komkommer, wortels en hoisin of zoete chilisaus. Laat iedereen lekker zijn eigen broodjes samenstellen.

Serveer met een lekkere salade of bijvoorbeeld lekkere groene groenten zoals peulen of sperziebonen of broccoli.

eendenborst met gestoomde broodjes

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *