Makkelijke pasta en pizza saus

Makkelijke pasta en pizza saus

Pastasauzen uit een pot. Boordevol zout, conserveringsmiddelen, E-nummers en ze smaken vaak totaal niet naar een saus van de Italiaan. En dat is jammer want wij Nederlanders zijn gek op comfort food van onze Italiaanse vrienden. Ik ben ervan overtuigd dat deze super simpele basissaus je zeker zal bevallen. Hij is multi inzetbaar. Smeer hem op je pizza, doe hem in de pasta en voor mijn part overal waar je een goede basis tomatensaus voor nodig hebt. Hij is goedkoop, simpel en wat je teveel hebt vries je in. Simpel en oh zo lekker. Ik geef je een basishoeveelheid maar ik maak altijd het dubbele. Heb ik altijd genoeg en voor later ook wat paraat.

Wat heb je nodig?
Olijfolie
1 teen knoflook in dunne plakjes
Half bosje basilicum, alleen de blaadjes, of circa 1/2 eetl gedroogde basilicum
1/2e theelepel oregano
1 blik van 400 gram tomaten in blik
Zout naar smaak
Peper naar smaak
(optioneel: een scheutje rodewijnazijn).

Nog meer nodig:
Koekenpan met een deksel.

De how to:
Zet een koekenpan op laag of middelhoog vuur en voeg als deze warm is een scheut olijfolie toe. Voeg de plakjes knoflook oregano en basilicum toe, bak deze kort op laag tot middelhoog vuur en blijf de pan husselen. Zorg ervoor dat de knoflook goudbruin wordt maar niet verbrand. Pak de deksel bij je koekenpan. Voeg de tomaten toe, doe meteen de deksel op de pan en wacht even tot de saus niet meer sist en spettert. Prik de tomaten met een spatel in stukjes.

Laat de saus circa 8 tot 10 minuten op een zacht vuur pruttelen tot de tomaten zacht zijn. Breng op smaak met zout en peper. Je kan de saus zo laten en eventueel wat verder laten inkoken als je van grover houdt. Ik vind het lekker als hij glad is.

Schenk de saus in een kom en pureer deze (als je een gladde saus wilt) met een staafmixer glad. Als je geen gladde saus wil dan natuurlijk niet ;). Schenk de saus terug in de pan en laat nog enkele minuten pruttelen totdat je de gewenste dikte hebt. Proef of hij goed op smaak is en voeg eventueel nog zout, peper, en optioneel een scheutje rodewijnazijn toe.

Tips en tweaks
-Voeg aan het eind een scheutje rodewijnazijn of balsamicoazijn toe voor een extra kick.
-Voeg wat extra oregano toe op het eind.
-Rasp op het eind een klein of grote hand verse parmezaan (wat jouw smaak is) door de saus en roer direct gekookte paste erdoor. Strooi er wat blaadjes basilicum over en druppel olijfolie over het geheel.
-Maak, als de saus gepureerd is, de pan snel schoon, voeg olijfolie toe en bak voor circa 4 personen gehakt rul of rol gehaktballetjes. Bak deze bruin met een fijngesneden ui. Voeg daarna circa twee handen in plakken gesneden champignons en plakjes of blokjes courgette van circa 1 courgette toe. Bak alles lekker zacht en voeg de pastasaus toe en laat deze nog even pruttelen. Serveer met pasta naar keuze.

Share

8 thoughts on “Makkelijke pasta en pizza saus

  1. Pingback: Die man request: Drie soorten bladerdeeghapjes | De man die koken kan

  2. Pingback: Homemade pizzadeeg | De man die koken kan

  3. Pingback: Die man request: Drie soorten bladerdeeghapjes | De man die koken kan

    • Dag Nadia ik gok een stuk of 4 a 5. Ik maak altijd dubbele hoeveelheid saus voor circa 5 pizza’s en vries de rest in voor later. Ook omdat het zo een goedkoop recept is šŸ˜‰

  4. Pingback: Goddelijke panpizza met gekruide kip, bbq saus en cheddar | De man die koken kan

  5. Pingback: Pizza Calzone voor 2 personen - De man die koken kan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *