Doperwtensoep met spek

Doperwtensoep met spek

De weken vliegen voorbij de laatste tijd. Het is niet hollen en stilstaan maar vooral hollen. Op mijn “dagbaan” is er sprake van behoorlijke drukte in de grote aanloop naar de zomervakantie. Op gebied van koken en bloggen is het druk en ik geloof ik dat ik elke weekend voor de vakantie minstens één dag volgeboekt zit met verjaardagen. Gezellig maar dat vraagt wel aanpassing voor mijn kookritme. Een korte flashback van afgelopen weken:

Voor Groentehelden stond ik twee dagen op de Libelle Zomerweek. In twee dagen serveerde ik (met hulp) zo’n 2000 hapjes uit en waren de reacties lovend. Super! De recepten voor de hapjes die ik daar serveerde komen uiteraard ook nog hier op mijn site. Een hele leuke ervaring die ik hoop nog eens mee te maken.

Ik mocht bij Kosmos Uitgeverijen op bezoek om in het testpanel plaats te nemen voor Jamie Oliver zijn nieuwe boek. Wat ik heb gezien en gehoord is helaas onder embargo maar wat ik wel kan vertellen is dat we veel vragen hebben beantwoord en hebben meegedacht over dingen die aan ons getoond zijn. Of het ons aansprak en wat onze ideeën daarbij waren. Erg leuk om een blik achter de schermen te werpen bij een uitgeverij.

Qua gezondheid gaat het erg goed. Ik eet doordeweeks nog steeds afgepast en in ritme van x-aantal maaltijden per dag. Inmiddels zit dat er behoorlijk in. Zo zelfs dat ik het niet meer ervaar als “een project” maar gewoon eten. Neemt niet weg dat ik in het weekend enorm geniet van een stuk taart, biertje of een dik belegd broodje. Ondertussen probeer ik er drie keer in de week bij te sporten. Meestal haal ik dat en als het niet lukt ben ik eerlijk gezegd wel wat chagrijnig. Hoge lat, veel doelen stellen, het zit er soms teveel ingebakken. Als ik het niet haal loslaten en volgende week opnieuw proberen.

Ambities. Tsjah. Ik loop er van over maar moet mezelf ook dwingen af en toe gas terug te nemen. Onlangs zat ik met mijn heldin in de tuin aan een spontane BBQ. Kijkend naar mijn bende van drie en genietend van een mooi stuk vlees en een biertje. Soms is er niet meer nodig. Goed is soms goed genoeg. Iedereen is weer gezond (de brace bij mijn oudste is er af) en iedereen kabbelt naar het eind van het schooljaar. Het is wel even goed zo. Tijd voor een gezond recept.

Doperwten, of zoals mijn zoon ze noemt dopettertjes, zijn kleine vitaminebommetjes. Lekker veelzijdig. Koud eten, gekookt, in een pesto, salade. De zoete knapperige smaak vind ik heerlijk. En ook voor kinderen is het een gemakkelijke groente.

Deze doperwtensoep heb je letterlijk binnen een kwartier op tafel en is echt heerlijk. En weet je, ook koud is hij enorm lekker op een warme dag. Gewoon een keer maken en ook genieten! Eet smakelijk en kookon!

Wat heb je nodig:
2 plakken ontbijtspek
1 teen knoflook in plakjes
1 theelepel mosterdzaad
1 theelepel salie
1 sjalot gesnipperd
2 blokjes kippenbouillon
500 gram doperwten
1 avocado
Zout
Peper
Olijfolie

Nog meer nodig:
Staafmixer

De how to:
Zet een pan op het vuur met een scheutje olijfolie en voeg de sjalot, knoflook, salie, mosterdzaad en spek toe. Bak tot het spek goudbruin is en voeg de doperwten, 1 liter kokend water en de bouillonblokjes toe. Breng aan de kook, voeg de avocado toe en pureer glad. Breng op smaak met zout en peper.

Doperwtensoep

Share

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *